Kaip vaikus mokome mylėti Tėvynę?

Kaip vaikus mokome mylėti Tėvynę?

28. Feb 2018, 22:13 Aida Makutėnienė Aida Makutėnienė

Ikimokyklinukui  nėra lengva paaiškinti (jeigu iš viso įmanoma paaiškinti), kodėl mes mylime Tėvynę? Meilę siekiame perteikti įvairiais būdais ir formomis. Antai, mūsų Vilniaus lopšelyje-darželyje „Pipiras“, organizuoto projekto „Įpink žodį į juostą“ tikslas – ugdyti vaikų tautinius, patriotinius jausmus, meilę Lietuvai, taip pat  iškilmingai, džiugiai, išskirtinai paminėti Lietuvos 100-metį.

Šiandiena nerasime švietimo įstaigos, kuri neminėtų Lietuvos 100-mečio. O kaip gi, juk tai- mums visiems nepaprastai iškilminga ir svarbi sukaktis! Siekdami vaikams perduoti šimtmetį kurtą istoriją, nuo pirmųjų dienų darželyje mes ugdome vaikų tautinius ir  patriotinius jausmus.

Vaikui nėra lengva paaiškinti (jeigu iš viso įmanoma paaiškinti) , kodėl mes mylime Tėvynę? Meilę siekiame perteikti įvairiais būdais ir formomis. Antai, mūsų Vilniaus lopšelyje-darželyje „Pipiras“, organizuoto projekto „Įpink žodį į juostą“ tikslas – ugdyti vaikų tautinius, patriotinius jausmus, meilę Lietuvai, taip pat  iškilmingai, džiugiai, išskirtinai paminėti Lietuvos 100-metį. Vos sutikę naujuosius 2018-us metus, užsibrėžėme atlikti visą eilę darbų, kuriuos atlikti susitelkė visa įstaigos bendruomenė.

Pirmiausia, savo darželio kieme pastatėme vėliavos stiebą ir jau Laisvės gynėjų dieną iškilmingai suplevėsavo trispalvė.

Vasario  mėnesį jau vieningai ruošėmės iškilmingam koncertui “Įpink dainą į juostą”, kurio metu  vaikų ir auklėtojų lūpomis skambėjo pačios gražiausios dainos Lietuvai.  Kad koncertas būtų įvairiaspalviškesnis, į svečius pakvietėme keletą B.Jonušo muzikos mokyklos mokinių, bei Lietuvos operos ir baleto teatro solistę, teatro edukacinių projektų koordinatorę Sofiją Jonaitytę.   Savo nuostabiu  balsu mus visus sužavėjo operos teatro artistės atliekama lietuvių liaudies daina “Vai ko nusišvengei”. Solistė ne tik šiltai bendravo su publika, bet visus nuteikė geriau pažinti signatarus, kurių dėka šiandiena galime didžiuotis Lietuvos laisve.

 Aktyvių pedagogių iniciatyva, vienas po kito radosi nuostabūs darbai. Priešmokyklinių „Gėlyčių“  ir „Boružėlių“ grupių pedagogės, kartu su grupių tėvais, surengė vaikų ir jų šeimų nuotraukų parodą „Mažieji lietuvaičiai“. Nuotraukos, pritvirtintos prie didžiulių spalvotų plakatų, tarsi ant trispavės,    eksponuojamos darželio koridoriuje. Pedagogės taip pat sukūrė nuostabią knygą „Piešiu Lietuvą“. Piešinių autoriai – taip pat vaikai ir jų šeimų nariai. Piešiniai buvo susegti į ugdytinės Gabrielės tėvelių, Ingos ir Donato Stasiulių,  dekoruotą albumą. Minėta šeima taipogi papuošė didžiulėmis raidėmis „LIETUVA 100“ darželio salės sieną.  

Ikimokyklinių grupių vaikučiai darželį išpuošė įvairiaspalvėmis popierinėmis  lėlytėmis lietuvaitėmis. Čia nei vaikams, nei tėveliams taip pat netrūko išradingumo: lėlytes kirpo iš žurnalų,  kūrė iš kartono, iš tualetinio popieriaus ruitinėlių, net iš popierinių servetėlių! Svarbiausia, visos savitos, dailios, išsiskiriančių bruožų lietuvaitės.

Na, o patys mūsų įstaigos  mažiausieji  ankstyvojo ugdymo „Varliukų“, „Zuikučių“ grupių, taip pat ikimokyklinio ugdymo „Skruzdėliukų“, „Pelėdžiukų“ grupių vaikučiai, padarė savo delniukų įspaudų molio medalius. Kiekvienos grupės auklėtoja pasistengė, kad medaliukai būtų dailūs, spalvoti, o svarbiausia- vaikučių ilgam atminimui paliksianti nuostabi dovana.

Šventinės nuotaikos toli gražu nesibaigia. Dar vaikučių laukia eilėračių pynė, kur skambės gražiausios eilės apie Lietuvą, taip pat sumanios rungtys viktorinoje, kur dalyvaus vyriausi darželio vaikai bei kviestiniai svečiai.

  Šiuo metu įstaigoje vykdome akciją „Įpink žodį į juostą“, kurios tikslas –vaikų, tėvelių bei pedagogų sukurtų palinkėjimų juosta apjuosti mūsų darželį. Kadangi pati buvau šios idėjos sumanytoja, todėl ėmiausi iniciatyvos, pritraukti kuo daugiau respublikos ikimokyklinių įstaigų bei užsienio  lietuvių bendruomenių. Be galo smagu, jog prie mūsų akcijos prisijungė kone  visa Lietuva: Kaunas, Klaipėda, Nida, Šiauliai, Panevėžys, Garliava ir daugelis kitų miestų bei rajonų darželių. Džiugina, kad Lietuvoje vyksiančia akcija susidomėjo Airijos, Egipto bei pora JAV lietuvių bendruomenių pedagogai. Šiuo sumanymu siekiu, jog visi vaikų, gyvenančių tiek Lietuvoje, tiek užsienyje palinkėjimai Lietuvai 100-ečio proga, sugultų į kūrybinę juostą, kaip vienybės, draugystės vienas kitam bei meilės Lietuvai simbolių. Jeigu sumanymas pasitvirtins ir prie akcijos kitąmet prisijungs daugiau dalyvių,  pamėginsime surinkti tiek palinkėjimų juostų, jog pasiektume Lietuvos rekordą!

Esame dėkingi visai įstaigos bendruomenei, kuri geranoriškai prisideda patarimais, idėjomis ir darbais, puoselėjančiais mūsų „Pipirą“. Tikiu, jog vieningos pastangos, užaugins patriotišką, išmintingą ir Lietuvą mylinčią kartą, kuri trokš pažinti savo kraštą, noriai dainuos lietuvių liaudies dainas, o svarbiausia – tikės savo šalimi.