Kairiarankiai draudžiasi dažniau už dešiniarankius

Kairiarankiai draudžiasi dažniau už dešiniarankius

01. Jun 2012, 00:00

Draudimo bendrovės „ERGO Lietuva“ užsakymu atlikta apklausa atskleidė, jog Lietuvoje draudimo nuo nelaimingų atsitikimų apsauga dažniau linkę naudotis kairiarankiai nei dešiniarankiai. Mokslininkų teigimu, kairiarankiai susiduria su didesne rizika patirti nelaimingą atsitikimą.

 

Kas dešimtas žmogus Lietuvoje- kairiarankis

 

Pasak draudimo bendrovės „ERGO Lietuva“ Civilinės atsakomybės, nelaimingų atsitikimų, transporto priemonių ir sveikatos draudimo departamento direktoriaus Audriaus Pilčico, apklausa atskleidė, jog Lietuvoje 87 proc. gyventojų yra dešiniarankiai, beveik 10 proc. – kairiarankiai, o 3 proc. – abirankiai.

 

„Draudimu nuo nelaimingų atsitikimų dažniausiai draudžiasi abirankiai (35 proc.), šiuo draudimu yra apsidraudę 33 proc. kairiarankių ir 26 proc. dešiniarankių“, – teigia A. Pilčicas.

 

Kairiarankiai dažniau patiria nelaimingus atsitikimus

 

Pasaulyje yra atlikta daugybė tyrimų, kurių metu mokslininkai gilinosi į kairiarankių riziką patirti nelaimingą atsitikimą. Remiantis tyrimų duomenimis, kairiarankiai į nelaimingą atsitikimą pakliūva dažniau, kadangi pasaulyje daiktai, įrankiai gaminami, pritaikant juos dešiniarankiams.

 

Pavyzdžiui, kairiarankiams tenka išmokti atidaryti duris, kurių rankenos pritaikytos dešiniarankiams, naudotis žirklėmis, kamščiatraukiu, skardinių atidarytuvu ir dar daugybe kitų įrankių. Jie taip pat susiduria su ženkliai didesne rizika susižeisti ar patirti nelaimingą atsitikimą, naudojantis elektriniais prietaisais ar dideliais įrenginiais.

 

Tėvai draudžia mažamečius vaikus

 

Draudimo ekspertas pasakoja, kad tie gyventojai, kurie jau būna patyrę nelaimingą atsitikimą, paprastai tampa ilgamečiais klientais. „Tėvai itin dažnai draudžia mažamečius vaikus, kadangi jie judrūs ir susiduria su didele nelaimingo atsitikimo rizika. Suaugusieji draudimo nuo nelaimingų atsitikimų apsaugos pageidauja, norėdami užsitikrinti, kad nelaimės atveju šeimai bus suteikta finansinė parama.

 

Dažniausiai draudimu nuo nelaimingų atsitikimų draudžiasi vidutinio dydžio pajamas gaunantys gyventojai. Pastebima, kad draudimo apsaugai didesnį poreikį jaučia finansinių įsipareigojimų turintys gyventojai“, – pasakoja A. Pilčicas.

 

 Draudimo bendrovė „ERGO Lietuva“ per pirmus keturis šių metų mėnesius registravo daugiau kaip 1,1 tūkst. nelaimingų atsitikimo atvejų – 9 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Dažniausiai draudimo išmokos mokamos susižeidus, pasitempus sausgyslių raiščius, patyrus galvos smegenų sutrenkimą, kaulų lūžius ir t. t.

 

Rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovė „Prime Consulting“ gyventojų apklausą atliko gegužės 18-23 dienomis. Jos metu buvo apklausta 1012 respondentų iš visos Lietuvos.

 

Ar Jūs esate apdraudę vaiką ar save?