Kas yra uroterapija?

Kas yra uroterapija?

08. Nov 2012, 07:20

Kas yra uroterapija ir kaip ji susijusi su vaikais, turinčiais nevalingo šlapinimosi problemų?

 

Konsultuoja Vaikų ligoninės, Všį Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo, Urologijos skyriaus vedėjas, mokslų daktaras Gilvydas Verkauskas.

 

Teko girdėti, kad kitų šalių medicinos praktikose yra atskira sritis – uroterapija. Kaip yra Lietuvoje?

 

Kai vaikas turi nevalingo šlapinimosi problemų, pagalba jam yra  ilgas, kruopštus ir daug laiko reikalaujantis darbas. Pirmiausia tai išsamus pašnekesys su tėvais, po to - pašnekesys su vaiku. Šeima pildo specialų šlapinimosi dienyną, matuojamas pūslėje liekantis šlapimo kiekis pasišlapinus. Kai kuriose šalyse visa tai vadinama uroterapija.

 

Lietuvoje - uroterapijos užuomazgos

 

Pas mus Lietuvoje uroterapijos praktika tik prasideda - mes apmokėme vieną medicinos slaugytoją, artimiausiuose planuose - įsteigti kabinetą, kuriame būtų galima priimti vaikus, turinčius enurezės problemų.

 

pecialiai apmokyta slaugytoja surinktų visus reikiamus duomenis apie vaiko ligą, mokytų teisingai šlapintis, analizuotų šlapinimosi dienynus, galėtų atlikti urodinaminius tyrimus. Iki šiol jaučiamas šios problemos mistifikavimas Lietuvoje, todėl toks uroterapijos centras mūsų vaikų ligoninės konsultacinėje poliklinikoje yra labai reikalingas.

 

Kol kas nėra aiškios jo įsteigimo detalės, bet tai galėtų būti antrinio lygio konsultacija, po kurios, jeigu reikia, vaikas būtų siunčiamas konsultuotis pas tretinio lygio specialistą. 

 

Faktai:

 

-Apie 10 procentų penkerių metų vaikų naktimis šlapinasi į lovą.

 

-Sulaukus septynerių metų naktinė enurezė pasitaiko apie 7 proc. vaikų

 

-Tarp 15 metų paauglių naktinės enurezės paplitimas siekia iki 1-2 proc.

 

-Pirminė enurezė – tai pasikartojantis ir nekontroliuojamas šlapinimasis naktį, kai vaikai nuo gimimo nėra išmiegoję ilgiau kaip 6 mėnesius sausi.

 

-Antrinė enurezė atsiranda tada, kai vaikas ar paauglys nesišlapino į lovą (bent 6 mėnesius), o tada vėl ima šlapintis. Antrinė enurezė sudaro maždaug 25 procentus visų enurezės atvejų.

 

-Enurezė dažniausiai paveldima. 

 

Užeik į  www.vaikuenureze.lt ir papasakok apie ją draugei! Tegul informacija pasiekia tuos, kam ji labiausiai reikalinga!