Keistus ir gyventi trukdančius vardus nuo šiol pasikeisti lengviau

Keistus ir gyventi trukdančius vardus nuo šiol pasikeisti lengviau

13. Jan 2012, 00:00

Gera žinia tiems tėvams ir vaikams, kurie vieną rytą atsibudę suprato, kad su dabartiniu vardu gyventi tapo neįmanoma.

 

Šiomis dienomis įsigaliojo Teisingumo ministro įsakymas, kuris numato, jog keistus ir gyventi trukdančius vardus nuo šiol bus galima pakeisti ir vaikui. Iki šiol tokios galimybės nebuvo, tad "fekalijos', "perkūnai" ir kiti keistų vardų savininkai juos pasikeisti galėjo tik sulaukę 18 metų.

 

Teisingumo ministro įsakymu įtvirtinta galimybė tėvams pakeisti vaiko vardą. Tai daryti bus galima tik tuo atveju, jei vaiko vardo keitimas neprieštaraus vaiko interesams. Šis pokytis padės išspręsti problemas, kai tėvams ar jų vaikams iškyla nepatogumų dėl netinkamai parinkto vaiko vardo ir šis dėl to patiria patyčias, neigiamai veikiama jo psichinė raida ir pan. 

 

Štai keli naujosios tvarkos aspektai:

 

  • Nepilnamečio vaiko, kuriam yra suėję 3 mėnesiai, vardas gali būti keičiamas, jeigu turimas vardas neatitinka jo interesų. Pasirinktas nepilnamečio vaiko vardas turi atitikti jo lytį, neprieštarauti viešajai tvarkai, vaiko interesams ir gerai moralei.

 

  • Kai keičiamas nepilnamečio vaiko vardas {...} su nurodytais dokumentais civilinės metrikacijos įstaigai turi būti pateikiamas kito iš turimų tėvų, jeigu jam teismo sprendimu nėra neterminuotai apribota tėvų valdžia, rašytinis sutikimas ir vaiko, jeigu jam yra suėję 10 metų, rašytinis sutikimas.

 

  • Kai keičiamas nepilnamečio vaiko vardas, {...} civilinės metrikacijos įstaigai raštu turi būti pateikiamas motyvuotas nepilnamečio vaiko tėvų ar vieno iš jų prašymas, kuriame būtų nurodyta, kodėl pageidaujama keisti vardą.

 

Teisingumo ministro įsakymu įtvirtinti pokyčiai nuo šiol taip pat leis daugiau reikalų, susijusių su duomenų keitimu ar dokumentų išdavimu Civilinės metrikacijos įstaigose, susitvarkyti nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos. Asmenys prašymus papildyti, pakeisti ar ištaisyti civilinės būklės aktų įrašus ar prašymus išduoti pakartotinius liudijimus ir pažymas apie šeiminę padėtį galės pateikti bet kuriai pasirinktai civilinės metrikacijos įstaigai, o ne tik savo gyvenamosios vietos Civilinės metrikacijos skyriui. 

 

Labai įdomu, kaip tai atrodys praktikoje? Kokiu atveju senasis vaiko vardas bus pateisinamas kaip "neigiamai veikiantis jo psichinę raidą" arba toks, "dėl kurio jis patiria patyčias"?

 

Kaip manote, ar negali būti piktnaudžiavimų, kai suteikę retesnį vardą patys tėvai apsigalvos ir sugalvos jį pakeisti kitu? O jei jiems nusibos ir pakeistasis?

 

Ką Jūs manote apie šią tvarką?


Ar pažįstate šeimų, kurioms galite pasiūlyti pasinaudoti naująja tvarka ir pakeisti vaikui vardą?

13. Jan 2012, 12:10

👍

13. Jan 2012, 10:32

tevam reikia gerai pagalvoti pries duodant vaikui varda nes jau siuolaikiniai vadrai tao nors imk ir nusisauk, vargsai vaikai tikrai nores pasikeist vardus