Kiek kainuoja būti mama? Specialistų patarimai, mamų patirtis+VIDEO

02. May 2016, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Būti mama – brangus malonumas, skaitliukas negailestingai suktis pradeda dar mažyliui nė nespėjus atkeliaut į šį pasaulį.

Diskusija, kiek gali kainuoti kūdikio kraitelis, užvirusi mūsų internetinėje svetainėje, atskleidė, jog mamų požiūris į jį labai nevienareikšmiškas. Vienos teigė, jog jam neprireikė nė 200 eurų, kitoms gi ir 2000 eurų nepakako.

Pirmagimio besilaukianti Gabija sako, jog reikia skirti nemažai laiko, kad išsiaiškintum, ko ir kiek iš tiesų reikia kūdikio kraiteliui, mat pasiūla labai didelė ir, atrodo, kad vaikeliui reikia visko.

20160428175958-23995.jpg

Sumos dydis, žinoma, priklauso nuo daugelio aplinkybių - nuo gyvenimo būdo, nuo gyvenimiškos filosofijos – tai turi būti visiškai nauji daiktai, o gal jie būtinai privalo būti jau kažkam garbingai atitarnavę, o po jūsų ir dar kam nors pasitarnaus. Sumai įtakos turėti gali net gi tai, pirmo mažylio laukiatės, antro ar daugiau. 

Kad ir kokio šeimyninio biudžeto perskirstymo pareikalaus kūdikio kraitelis, tai tik mažoji dalis investicijų. Tikrosios didžiosios investicijos bus tikrai neišreiškiamos jokia pasaulio valiuta.

Pasak asociacijos “Nacionalinis aktyvių mamų sambūris” atstovės Rasos Žemaitės, šiais laikais būti mama yra labiau iššūkis, nei pasiaukojimas.

"Tiek mūsų organizacijoje, tiek savo aplinkoje matau ryškius pokyčius, kaip viskas keičiasi į kitą kontekstą. Jei anksčiau buvo įprasta matyti mamą, kuri aukojasi dėl vaikų pilnąja to žodžio prasme ir ilgainiui tikisi grąžos, vaikams užaugus, tai dabar vaikai yra labiau investicija ir iššūkis. Šiuolaikinės mamos labai atsakingai žiūri į šį laikotarpį ir tai labai džiugina", - teigė R. Žemaitė.

Kaip teigė “Šeimos namai” gydytoja psichiatrė psichoterapeutė Goda Bačienė, moteris, kad ir kokia ji bebūtų iki vaiko auginimo (lengvabūdė, karjeros moteris, studentė ir pan.), savo asmenybės patyrimą ji perorganizuoja į motinos. Mamos vaidmuo privalomai turi tapti pagrindiniu. Jei ši dominantė neatsiranda (mamos vaidmens kaip pagrindinio iškėlimas į pirmą vietą), tada nukenčia mamos ir vaiko santykis, dėl to labiausiai nukenčia vaiko auginimas.

Atsakomybė už galutinį rezultatą, nepasaint to, kiek moteris turi pagalbinikų (auklių, senelių, kitų giminių ir artimųjų), vis tiek krenta ant mamos pečių. 

Pradedant nuo pirmųjų mažylio gyvenimo dienų, savaičių, mėnesių, kuomet svarbiausia, jis šysposi ar verkia, sveikas jis ar sirguliuoja, vystosi laiku ar jam reikia pagalbos, iki pat jo brandžių kaip suaugusio žmogaus žingsnių, kuomet jis vertinamas pagal išsilavinimą, sėkmingą karjerą ar šeimyninę padėtį. Atsakinga už žmogų vis tiek lieka mama.

Trynukai, kovojantys dėl gyvybės

Mes laukiamės - tai žinia, pakeičianti visą moters gyvenimą. Ir tik įsivaizduokite, kaip gyvenimą pakeičia žinia, jog mama tapsite iškart trims vaikams?

Neseniai trynukų susilaukusi Vita prisipažįsta, jog tai yra begalinė laimė ir džiaugsmas. Trigubas. Nes visi vaikučiai buvo labai laukti. 

20160428180432-75189.jpg

Du broliukai ir jų sesutė gimė stirpiai per anksti ir savo gyvenimą pradėjo nuo kovos. Kovos už kiekvieną oro gurkšnį, už kiekvieną dar vieną dieną, kuomet jie gali pajausti, kas yra besalygiška meilė, kurią dovanoja mama, koks jausmas, kai ji prisiliečia, kai ji dainuoja lopšines ir pasakoja, ką jie visi kartu veiks jiems sustiprėjus, kai ji tiki ir kantriai, tyliai laukia…

"Mes jau dideli užaugom. Nė vienas gimęs mažylis nesvėrė nė kilogramo - mergytė 720 gramų, berniukai - 755 ir 820 gramų. Šiandien pasiekimas tas, kad visi jie sveria po daugiau nei pusantro kilogramo. Kitas didelis pasiekimas - jau kvėpuoja patys", - neslėpdama džiaugsmo ir susijaudinimo kalbėjo mama. Visi mažyliai gimė paeiliui, minutės skirtumu.

20160428180121-35579.jpg

Mamos diena – šventė, suvirpinanti širdį kiekvienai mama. Ko labiausiai linki sau moteris, neseniai tapusi mama? Gražesnės suknelės, masažo ar puokštės gėlių? Ji svajoja tik apie galimybę suguldyti šiuos mažiuliukas visus, vieną šalia kito, apkabinti juos ir būti jiems gera mama.

"Aš kas rytą keliuosi su ta mintimi, kad turiu tris vaikus! Tai didelė laimė. Aš tikrai jaučiuosi mama. Laiminga mama", - šypsosi Jokūbo, Vyčio ir Evitos mama Vita.

Kiekviena iš mūsų svajojame būti gera mama. Ne tik svajojame, bet ir darome viską, kad tokios būtume.

Anot “Nacionalinis aktyvių mamų sambūris” atstovės R.Žemaitės, dabartinės mamos tampa vis reiklesnės tiek sau, tiek aplinkai, bet visuomenė kažkodėl užima gynybinę poziciją.

"Keistas Lietuvoje susidaro kontekstas, kai patys tėvai, labai atsakingai žiūrėdami į motinystės ir tėvystės pareigas, lyg ir turėtų būti priimami ir sveikintini, bet mūsų visuomenė dar nepasiruošusi reikalavimams. Nes tėvai, reiklaudami iš savęs, reikalauja ir iš visuomenės. Mes norime, kad į mus atsakngai žiūrėtų įstaigose, restornuose, renginiuose, mes norime kokybės. Bet čia šlubuoja pati sistema, tiek visuomenės reakcijos", - Mamyčių klubui sakė R.Žemaitė.

Anot psichologės G.Bačienės, mamos, augindamos vaikus, turi būti betkuo ir viskuo. Jos turi žinoti, kaip teisingai prižiūrėti vaikus, turi turėti žinių, kaip juos gydyti, jos įvaldo ne tik kulinarijos meną, bet ir ima megzti, siūti, užsiima kitais rankdarbiais. Tai be galo džiugi ir turininga patirtis, kuria gali dalintis su kitomis mamomis.

Sulaukus ankstukų, imi tikėti stebuklais

Tapusi mama Asta Speičytė-Radzevičienė (www.nesinešiotukas.lt), nusprendė mesti savo ankstesnius darbus, savo karjerą ir nusprendė padėti išsigandusioms, viltimi ir nerimu gyvenančioms ankstukų mamoms.

20160428180234-88158.jpg

"Jei netiki stebuklais, vadinasi, tu nesutikai ankstuko. Tu pradedi tikėti neįprastais dalykais, kai susilauki ankstuko. tavp tikėjikmas viltis meilė neatskiejami tavo žodyno dalykai. Tai pagrindiniai žodžiai", - pasakojo Margaritos ir Domicelės mama.

Ar motinystė ir karjera suderinama?

Grįžti į darbus tapus mama ar negrįžti? Jeigu grįžti, tai kada? Ar motinystė ir karjera suderinami? Tai turbūt amžinas klausimas, kankinantis moteris dar prieš joms tapant mamomis.

Pasak “Nacionalinis aktyvių mamų sambūris” atstovės, kuo toliau, tuo daugiau turime galimybių tai derinti. Vis plačiau atsiveria durys, kai galima dirbti namuose, galų gale, mes daug keliaujame, matome, kaip kitose šalyse mamos ateina į darbą su kūdikiu.

"Žinoma, mums dar trūksta tos geros valios, to palankaus valstybės gesto ir pačios pagarbos dirbančiai motinystei. Ilgainiui, matyt, tai turės atsirasti. Bet kol kas valstybėje, politikoje, pačioje sistemoje kalbama daugiau, kaip mamą išstumti iš motinystės ir atvesti į darbo rinką", - teigė R.Žemaitė.

Savo kaip mamos kelią, kiekviena iš mūsų nueiname skirtingai. Būnant mama, anot psichologės G.Bačienės, įdomu pamatyti visą žmogaus vystymąsi, permąstyti save kaip žmogų, kai kuriais atvejais net savo trūkumus perdirbti, organizuojant sanktykius kitaip, nei jai pačiai sekėsi. Moteris įgauna įvairių galių suformuoti tą naują žmogų.

Mamos laisvalaikis

Mamos laisvalaikis neretai priklauso labiau nuo vaiko amžiaus, nei nuo pačios mamos pomėgių. Tiesa, šiuolaikinėms mamoms tai gali atverti duris į naujus atradimus, jei tik jiems atsiversime.

Taigi, pasiimkite kalendorių ir šeimyninio susirinkimo metu nuspręskite - kada ir kaip pramogausite. Leiskite save nustebinti.

Žingsnelis po žingsnelio keičiamės visi - keičiamės mes, mamos, keičiasi mūsų požiūris, keičiasi ir požiūris į mus. Tačiau net ir nepertraukiamų pokyčių pasaulyje yra ir tai, kas nekinta. Besąlygiška ir nemari motinos meilė, kurią pažinti, išjausti yra didžiausia dovana kiekvienam ja apdovanotam vaikui, kiekvienai ja apdovanotai mamai.