Kiek kainuoja gerumas?

Kiek kainuoja gerumas?

26. Feb 2013, 00:00

Vaiką globojanti šeima per mėnesį už jį gauna 520 litų išmoką. Keli Seimo nariai siūlo tokias išmokas didinti, bent iki 780 litų per mėnesį. Kviečiame padiskutuoti ir jus – kokia išmoka būtų adekvati tokioms šeimoms? O gal gerumas neturėtų išvis būti apmokamas?

 

Lietuvos Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos nariai Edvardas Žakaris ir Valerijus Simulikas įregistravo Išmokų vaikams įstatymo 8 straipsnio pakeitimo įstatymo projektą, kuriuo siūloma padidinti išmoką vaikui, kuriam nustatyta globa (rūpyba) šeimoje.

 

Nuo 2009 m. globojamiems šeimose ar vaikų globos institucijose vaikams išmokos nesikeičia ir yra 520 Lt per mėnesį. Siekdami, kad kuo daugiau likimo nuskriaustų ir tėvų globos netekusių vaikų patektų į šeimas, socialdemokratai siūlo šią išmoką padidinti iki 780 Lt per mėnesį.

 

„Mokslininkų nuomone, tik šeimoje gali būti sudarytos geriausios sąlygos augti vaikui, tačiau šeimos neretai globoti vaiko, kai nėra įsitikinusios, kad pakaks lėšų vaikui išlaikyti nesiryžta. Vertėtų ekonominėmis priemonėmis siekti, kad kuo daugiau tėvų globos netekusių vaikų būtų apgyvendinta šeimose“, – teigia vienas iš projekto iniciatorių parlamentaras E. Žakaris.

 

„Nuolat sulaukiame vaikus globojančių šeimų skundų, kad gaunamų lėšų per mėnesį vaiko, ypač vyresnio amžiaus, išlaidoms padengti nepakanka. Manome, kad priėmus šį įstatymą ir padidinus išmokas padidėtų globojamų vaikų skaičius šeimose bei sumažėtų globos institucijose. Pagerėjus šalies ekonominei situacijai, šeimoje globojamam (rūpinamam) vaikui išmoką reikėtų padidinti iki šeimynose mokamo dydžio – 1040 Lt per mėnesį“, – įsitikinę projekto autoriai.

 

Taigi, šiuo metu už vieną globojamą vaiką šeimoje mokama 520 litų išmoka per mėnesį, ją siūloma padidinti iki 780 litų, o pagerėjus ekonominei šalies situacijai – ir 1040 litų per mėnesį. Ką jūs manote apie tai?

 

Kokia piniginė paskata būtų tinkama šeimoms, kurios imasi globoti vaikus?

O gal už gerumą nereikėtų mokėti?

 

Padiskutuokime!