Kokia bus antroji žiemos pusė?

Kokia bus antroji žiemos pusė?

22. Jan 2012, 00:00

 

Sausio pabaigoje paspaus šaltukas, tačiau ir antroji žiemos pusė bus šiltesnė nei įprasta, prognozuoja klimatologė Audronė Galvonaitė.

 

Ši žiema, anot specialistės, pasižymi gana aukštomis temperatūromis bei vėlyvu sniegu.

 

„Niekas nežada keistis, nes ciklonai eina kaip ėję nuo Atlanto. Atlantas labai žvalus ir šiais metais vieną paskui kitą ciklonus siunčia. O Sibiro anticiklonas, kuris paprastai sausio mėnesį atnešdavo speigus (nes sausis būdavo pats šalčiausias mėnuo Lietuvoje, jo vidutinė temperatūra – 5,1 laipsnio šalčio), kažkur toli. Jis pasislėpęs net už Uralo ir niekaip nesiryžta eiti į vakarus ir atnešti mums didesnius šalčius. Tik Arktis kelias dienas patraukė, bet Atlantas ir šitą šaltį šiek tiek sušvelnino. Turėjo būti 10-15 laipsnių šalčio, bet nebuvo ir tiek“, – kalbėjo klimatologė.

 

Anot jos, aktyvusis Atlantas ginklų nežada sudėti ir toliau. „Vidutinio ilgumo prognozės, rodo, kad kitą savaitę bus trumpas šaltukas, mėnesio pabaigoje bus apie 10 laipsnių šalčio. Pirmąją vasario pusę bus šilčiau nei turėtų būti Lietuvoje“, – prognozavo A. Galvonaitė.

 

Pasak jos, vasaris paprastai būna vėjų ir pūgų mėnuo.

 

„Kadangi būna didelė sniego danga, vėjai gali lengvai įsibėgėti. Vėjų turėjome per visą žiemą, gal vasaris irgi neatsiliks“, – kalbėjo klimatologė. Jos teigimu, vasaris – dviveidis mėnuo: po su vasara besiasocijuojančiu pavadinimu gali slypėti rekordiniai šalčiai.

 

Parengta pagal šaltinį: www.lrt.lt