Kokia Lietuvos maudyklų vandens kokybė?

Kokia Lietuvos maudyklų vandens kokybė?

17. Jun 2012, 00:00

Vasara nebūtų vasara, jei nebūtų maudynių. Tačiau ar visuose mūsų šalies vandens telkiniuose galima ir saugu maudytis?

 

Kaip praneša Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras, Lietuvos maudyklų vandens kokybė birželio mėnesio pirmoje dekadoje didžiojoje šalies dalyje atitiko reikalavimus (reglamentuotus Lietuvos higienos normoje HN 92:2007 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“).

 

Apžvelgiant gėlo vandens maudyklų kokybę, jis tinkamas maudytis buvo šių miestų ir rajonų maudyklose:

 

Alytaus miesto ir rajono, Varėnos, Lazdijų rajonų, Kauno miesto, Raseinių ir Kėdainių rajonų, Skuodo ir Šilutės rajonų Marijampolės, Vilkaviškio ir Kalvarijos rajonų, Panevėžio miesto ir rajono, Pasvalio, Biržų, Kupiškio ir Rokiškio rajonų, Šiaulių miesto ir rajono, Akmenės, Kelmės, Pakruojo, Radviliškio rajonų, Telšių ir Plungės rajonų, Visagino miesto, Anykščių, Molėtų, Ignalinos rajonų, Vilniaus apskrities Vilniaus miesto ir Švenčionių rajono maudyklose.

 

Vertinant pajūrio maudyklų vandens kokybės tyrimų rezultatus, gautus sezono pradžioje, vanduo tinkamas maudytis buvo Palangos ir Nidos paplūdimiuose.

 

Kadangi Klaipėdos miestui priklausančiuose paplūdimiuose vandens kokybė bus tiriama kartą per mėnesį ir birželio mėnesį tyrimai yra numatyti birželio 19 d., tai galime vertinti tik prieš sezono pradžią atliktų tyrimų rezultatus, kurie atitiko reikalavimus.

 

Maudyklų vandens kokybė vertinama pagal 2 mikrobiologinius parametrus: žarninius enterokokus ir žarnines lazdeles. Atsižvelgiant į higienos normos reikalavimus, žarninių enterokokų turi būti ne daugiau kaip 100 kolonijas sudarančių vienetų 100 ml vandens, o žarninių lazdelių - ne daugiau kaip 1000/100 ml vandens.

17. Jun 2012, 14:50

saunu, galesim pliukskentis Krazantej😃