Mamų žoliavimas - pažinome pavasarines žoleles ir išmokome virti sirupą

Mamų žoliavimas - pažinome pavasarines žoleles ir išmokome virti sirupą

04. May 2016, 14:53 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Diena pievose - taip taikliai žolininkė ir Rasokle.lt įkūrėja Rasa Subačienė apibūdina savo seminarus. Nors mes pabuvome pusdienį, bet paragavome ir krušos, pažinome naujas bei prisiminėme jau žinomas žoleles, aiškinomės kada jas skinti, kaip vartoti ir kuo jos naudingos, skanavome sumuštinius su žalėsiais ir virėme beržų lapelių sirupą. 

Skamba pasakiškai? Išties, taip ir buvo. Tad jeigu norėtumėt tai patirti - toks pats seminaras skirtas jau visiems vyks šį šeštadienį, gegužės 7 dieną 11 val. Informacija ir registracija: www.rasokle.lt/articles/view/95

Na, o dabar trumpai pasidalinsiu akimirkomis ir mintimis iš susitikimo.

Rasos sodyba yra už Naujosios Vilnios pasakiškoje vietoje prie miško. Su mamomis juokavome, kad galime niekur neiti, o tik šildytis prieš saulutę. Susipažinome, pasivaišinome žolelių arbata ir traukėme į žygį. Tiesa, jis nebuvo labai tolimas, bet labai turiningas, nes kai pažvelgi žemyn - aplink dešimtys skirtingų žolelių apie kurią kiekvieną R.Subačienė turi ką papasakoti.

Apžiūrėjome gaurometį, kuris dar tik leidžia pirmuosius lapelius. Švelnaus skonio augalas gali būti visų arbatų pagrindu ir jeigu kitas žoleles reikia vis mainyti, tai džiovintą gaurometį galima gerti visus metus.

20160504143749-93352.jpg

Ar pagalvojote, kaip atrodo raskila? Sako, tai visų moterų augalas, o kai kurie tiki ir stebuklinėmis rasos lašelių susirinkusių ant raskilos lapelių nauda.

20160504143907-58323.jpg

Vieni naudingiausių pavasarį - žemuogių lapeliai.

20160504144001-16779.jpg

Paragavome garšvų, kurias valgyti galima žalias ar dėti į sriubą. Skaniausia, kai dar lapeliai nėra visai išsiskleidę.

20160504144057-38348.jpg

Prisiminėme, kokios naudingos yra dilgėlės. Tiesa, dedant į salotas ar pjaustant ant sumuštinio nuplikykite verdančiu vandeniu. Dilgėles galima džiovinti, užpilti aliejumi, vartoti jų šaknis, žiedus ar sėklas. Sergantiems alergine sloga naudinga dilgėlių sultimis pasitepti nosies šnerves.

20160504144350-33528.jpg

Ugniažolė arba karpažolė - jos valgyti negalima, turi nuskausminamojo poveikio, bet reikia žinoti, kaip dozuoti.

20160504144320-83047.jpg

Ragavome kvepiančios našlaitės žiedus.

20160504144427-74359.jpg

Išties, dar aptarėme dešimtis žolelių - kurią džiovinti, kurią šviežią į salotas dėti, o ką geriau aplenkti.

20160504145823-71933.jpg

Rasa priminė, kad būtina įspėti vaikus, kad nesiliestų ir nebandytų ragauti Žalčialunkio, kuris anksti pražysta gražiais žiedais, o vėliau vilioja uogytės.

20160504144719-35400.jpg

Kruša mus parvijo po stogu, kur mūsų laukė žolelių degustacija. Visos dalyvavusios pritars, kad buvo labai gardu. Kas atspės ką valgėme?

20160504144841-62052.jpg

20160504144900-22086.jpg

Tuomet virėme beržų lapelių sirupą. Sužinojome, kuo jis naudinga, kokius lapelius ir kaip rinkti, kokiu santykiu maišyti su vandeniu, kiek dėti cukraus ir kaip gaminti. Visos išsiskirstėme su pačių darytomis lauktuvėmis - beržų lapelių sirupu.

20160504145047-90475.jpg

20160504145250-24659.jpg

20160504150034-39680.jpg

Dar kartą ačiū visoms dalyvėms ir Rasai, kurios pagalba sužinojome labai daug!

Daugiau informacijos apie seminarus ir produktus - www.rasokle.lt