Mamyčių patirtis: "Mums irgi taip buvo"

Mamyčių patirtis: "Mums irgi taip buvo"

26. Aug 2011, 00:00

Vaikų naktinė enurezė sukelia daug rūpesčių visai šeimai. Lyg akmuo nuo širdies nusirita, kai sužinai - tu ne vienas šiame pasaulyje.

 

"Mamyčių klube" publikavome ne vieną straipsnį bei patarimą apie nevalingą vaikų naktinį šlapinimąsi - naktinę enurezę. Kiekvienas toks straipsnis sulaukdavo ne tik daug skaitytojų, bet ir komentarų, kuriuose mamos drąsindavo vienos kitas, kad panašiai buvo ir joms ar jų vaikas.

 

Žinojimas, kad esi ne vienas pasaulyje su tokia bėda; kad tai yra "išaugama" arba pagydoma spcialistų pagalba, išties suteikia vilties. Jūsų dėmesiui - neišgalvotos mamų istorijos.

 

***

Aš tokių problemų vaikystėje toli gražu neturėjau, o štai mano 5 metų mergaitė, pradėjusi  po atostogų lankyti darželį, prišlapindavo lovą per pietų miegą, bet paskui adaptavosi, ir jau sausa išmiegodavo. Vadinasi, tai nerviniu pagrindu, be to, matyt, ir ta pūslytė nėra labai jau stipri.

 

 ***

Mano sesutė po tėvelių skyrybų paliko labai jautri, be to, dar šlapindavosi naktimis. Kiek pamenu, bėdų buvo ir pradinėje mokykloje, jau moksleivei. Ji gėrė ir petražolių arbatų, ir visokių raminančių, kol galų gale, turbūt, jo nerviukai sustiprėjo ir ji tą bėdą „išaugo“.

 

***

Mano sesei vaikystėje taip buvo – ji jau ėjo į mokyklą, o vis dar šlapindavosi į lovą. Padėjo akupunktūra. Viename seanse buvau ir aš, pamenu, klausiau sesers, ar skauda, o ji atsakė, kad nė trupučio.

 

***

Aš turėjau tą problemą ir mano brolis ją turėjo, žinau, ką tai reiškia. Galiu pasakyti, kad visiems praeina, ir jūsų vaikeliui praeis. Pamenu, ko tik nedarė mama - pas ekstrasensus vedė, dėdavo nugaroje ties juosmeniu pieštukinę, pridėtą pieštukų, kad naktį nenorėčiau verstis ant nugaros, nes, sako, kai miega žmogus ant nugaros, jis labiau atsipalaiduoja ir nejaučia, kad nori šlapintis. Mes apsiėjom be vaistų. Bijau, kad mano dukrytei to paties nebūtų, nes broliui, kuriam buvo ta problema, pasikartojo ir jo sūnui, šis irgi šlapinosi naktimis.

 

 ***

Mano vyresnioji sesuo šlapinosi į lovą net iki 15 metų, o kai susirgo mėnesinėmis, nustojo. Ir daktarai taip sakė, kad šlapinimasis gali baigtis su brendimu.

 

***

Man irgi iki 12 metų pasitaikydavo tokių problemų, tai, manau, normalu. Maniškei ir dar pasitaiko avarijų, jei išgeria daugiau skysčių, tada iš karto dedu sauskelnytes. Kas tiesa, tai tiesa, šiais laikais sauskelnės yra super dalykas, ypač jei vaikutį dažnai aplanko ''šlapieji nykštukai''.

 

***

Mes turime tokią problemėlę. Iš šono ji visai nepastebima, bet kai vaikui reikia naktį praleisti ne namie, prasideda psichozės. Daug ko tenka atsisakyti dėl to.

 

Štai kiek "Mamyčių klubo" narių buvo susidūrusios su šia problema. Jei Tu nori pasidalinti patirtimi, parašyk mums laišką el.paštu redakcija@mamyciuklubas.lt.


Pasidalink savo vertinga patirtimi. Tavo istorija padės kitoms šeimoms.

05. Sep 2011, 14:09

pazystu 1 zmogu jam jau 20 metu nepadeda niekas neisivaizduojam kaip tai sustabdyti ☹