Mažėja incidentų dėl motinystės išmokų

Mažėja incidentų dėl motinystės išmokų

21. Apr 2012, 08:00

Paskutiniaisiais metais incidentų dėl piktnaudžiavimo motinystės ir motinystės (tėvystės) išmokomis buvo apsčiai. Kokia situacija yra šiandien?


Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad ankstesniais metais buvusi tendencija tikrinti daugumą žmonių, prieš vaiko priežiūros atostogų pradžią gavusių didesnes algas nei anksčiau, nėra ir nebus toleruojama. „Sodra“ specialiai nevykdo jokių akcijų, kuriomis būtų dirbtinai tikrinamos visų žmonių, kurių algos didėjo, pajamos bei jų šaltiniai, todėl vaikus auginantys tėveliai neturėtų nerimauti.  

 

SADM nerimą kelia tai, kad viešoje erdvėje vis dar pasitaiko, kuomet plačiai aptarinėjami konkretūs atvejai, kai žmonės teisėsaugos akiratyje atsiduria dėl didesnių išmokų, mokamų per vaiko priežiūros atostogas, ir neva „Sodros“ specialiai inicijuotus tikrinimus šiems žmonėms. Tai netiesa, kadangi tokie patikrinimai nėra vykdomi.

 

Teisėsaugos dėmesys atkreipiamas tik į tokius atvejus, kai įtariama, jog žmogus apskritai neturėjo darbo santykių, o valstybinės institucijos buvo klaidingai informuojamos apie jo draustumą, nemokamos valstybinio socialinio draudimo įmokos.

 

Tokiu būdu atvejų, apie kuriuos, įtarus piktnaudžiavimą, pranešama teisėsaugos institucijoms, sumažėjo kardinaliai:

 

  • 2009 m. jų buvo 867;

 

  • 2010 m. 175;

 

  • 2011 m. – 13;

 

  • 2012 -  kol kas tik vienas.

 

Tam įtakos turėjo ne tik žmogiškas „Sodros“ požiūris į vaikus auginančius mamas ir tėčius, bet ir nuo 2009 m. liepos pasikeitusi tvarka, pagal kurią apskaičiuojamas motinystės ir motinystės (tėvystės) pašalpos dydis. Dabar jis apskaičiuojamas atsižvelgiant į 12 mėnesių atlyginimą, tad piktnaudžiavimo galimybės yra sumažintos iki minimumo.

 

Socialinės ir darbo ministerija atkreipia dėmesį, kad „Sodra“, nagrinėdama dokumentus dėl galimo piktnaudžiavimo pašalpomis, situaciją aiškinasi ne tiesiogiai su pašalpos gavėju (mama ar tėčiu), bet su darbdaviu. Darbdavys yra atsakingas už laiku apskaičiuotas ir sumokėtas socialinio draudimo įmokas bei teisingų duomenų pateikimą apie apdraustuosius asmenis.

 

Ar Tavo aplinkoje buvo mamyčių, patekusių teisėsaugos akiratin?

 

Kokia tavo pozicija šiuo klausimu: ar tai buvo piktybinis piktnaudžiavimas, ar tiesiog įstatymo spraga ir netobulumas, kuria kai kas pasinaudojo?

 

21. Apr 2012, 20:37

nezinosi, nes niekas garsiai nekalba, gerai, jei nepajudino, bet turbut sirdis drebejo ne vienai, juolab, kad taip tikrino visas itartinas didelias sumas

21. Apr 2012, 15:40

Na man atrodo, kad tu mamu, kurios nedaug pasididino atlyginimus, niekas ir neprigavo 😀

21. Apr 2012, 13:21

jei imanoma, tegul ir pasiima tuos 'juodus' pinigus, valstybe tikrai daugiau neprides, dar ir paskutinius 97lt vaiko pinigus sugeba atimti. tik pikta del vieno, kad kai kurios mamos tapo per gobsios, butu pasididinusios pajamas 5-6 tuks, ir nieks nebutu suprate ir pagave, o db, gavosi taip, kad nukentejo ir pacios, ir kartu nusitempe tas, kurios po ne daug prisidejo, noredamos tureti geriau

21. Apr 2012, 11:42

butent, kad tos, kurios desimtim tukstanciu pasidare tai ir nukentejo, del to labai gaila, kaip ir visur, reikia saiko turet😉

21. Apr 2012, 10:43

jau greitai man rodos Lietuvoje mokiesim uz tai kad gimdome 😀 Ir tikrai as irgi uz tas mamas kurios sugebejo 😀 Ir zinau as nei viena toki atvieji 😀

21. Apr 2012, 10:38

pritariu 100%😉 pati su tuo susiduriau, dirbau tik baltai, o kai isejau su pirmu vaikuciu, tai netiketai ismoku sistema pasikeite ir man nureze net 20%😉 o su 2vaikuciu irgi turejau nemazai nervu, ar gi galima taip stresuot nesciosioms??? o paskiau dar klausia kdl musu jaunimas bega is LT? jeigu jau valstybe nesirupina nestukems, vaikuciais ir netgi pensininkais, paciais pazeidziamiausiais visuomenes sluoksniais, kdl gi jie turi rupintis tokia valstybe????

21. Apr 2012, 10:07

as ir palaikau tas moteris kurios sugalvoja kaip "apgauti" valstybe ir vaikeliui sugeba kad ir juodais pinigeliais bet uzdirbti daugiau. tik uz tai as 😀 valstybe mus ir taip daug skriaudzia .

21. Apr 2012, 10:03

man tai gryna nesamone, kad moterims padarytos tokios zveriskos salygos, juk moteris ne visuomet gali pastot planuotai, juk yra daug atveju, kai atsiranda tas mylimas ir mielas "netyciukas", o moteris apie tai negalvojo ir pvz dar TIK studijavo arba lb mazai uzdirbo, tiesiog negalvojo apie papildomas pajamas...ir kas tada? jai paskaiciuoja uz paskutinius 12men ir ji gauna snypsta, ar ne??? kalbant atvirai, jeigu net ir planuociau kt vaikeli, tai tarciausi su darbdaviu, kad geriau jau kas men duotu man juodam vokelyj ir tuos pinigus atideciau ateiciai, nes niekad negali zinot ka dar sugalvos musu valstybe😉 nesi uztikrintas ir saugus...ir as netgi palaikau tas moterys, kurios sugebejo ir padidino savo atlyginimus, jei turejo galimybiu ir salygu, kodel gi ne? valstybe dar ne tiek is musu atima!

21. Apr 2012, 09:47

jeigu yra tokie ystatymai, tai kodel zmogus negali pagal ji "veikti"? gryna nesamone buvo padaryta valdininku, o dabar kencia zmones, aisku as nepalaikau tu teveliu, kurie ten belekiek tukstanciu pasidare, bet kalta tik istatymu spraga, kuriuos sugalvoja musu gerbiamieji...