Mielinis Kalėdų seneliukas

Mielinis Kalėdų seneliukas

19. Dec 2012, 08:30 kodelcia kodelcia

 

 

Man kasmet per šventes norisi greta tradiciškai gaminamų patiekalų ir skanėstų išmėginti ką nors ir naujo.

 

Taigi šįkart ieškodama idėjų savo naujiesiems eksperimentams, angliškame internetiniame puslapyje radau gražų, šventišką kepinį, kurį labai panorau ir pati pamėginti išsikepti.

 

Juolab, kad pats receptukas nesudėtingas, kiek daugiau laiko atima kepinio apipavidalinimas. Taigi toliau ir su jumis dalinuosi savo nepakartojama patirtimi- eksperimentu.

 

Reikės:

3 ir 1/2 puodelio miltų

1/2 puodelio cukraus

1 pakelio sausųjų mielių

1/2 arbatiniai šaukšteliai druskos

1/2 puodelio pieno

1/4 puodelio vandens

2 kiaušiniai

2 lazdyno riešutai

2 kiaušinių tryniai

Truputį raudonos spalvos maistinių dažų.

 

Gaminimas:

 

Dideliame dubenyje supyliau ir sumaišiau 3 puodelius miltų, cukrų, mieles ir druską. Nedideliame puode pašildžiau pieną, vandenį, ten pat ištirpinau ir sviestą.

 

Į šiltą masę įmušiau 2 kiaušinius, gerai išplakiau. Gautą skystą masę supyliau į miltų ir kitų sausų produktų mišinį, išminkiau tešlą. Išminkytą elastingą tešlą valandai palikau šiltai, kad pakiltų.

 

Tada iš naujo perminkiau. Tešlą padalijau į dvi dalis. Iš pirmosios dalies iškočiojau senelio veidą - lygiašonį trikampį užapvalintais kraštais. Iš siauresniojo kampo suformuoju kepurę (tą kampą užlenkdama trikampio centro link).

Antrąją tešlos dalį dar padalinau pusiau. Iš vienos dalies iškočiojau barzdą. Ją sukarpiau žirklėmis.

Uždedame barzdą ant veido, truputį pasukame sukarpytas tešlos juosteles, kad barzda gražiau atrodytų.Galiausiai iš likusios tešlos darome kepurės bumbulą, senelio nosį ir ūsus.

Kiaušinio trynių plakiniu ištepiau kepinį, kad gražiai apskrustų. Kad kepinys būtų spalvotas, į dalį trynio įmaišiau maistinių dažų (deja, iškepus spalvos neliko, nes užsiplepėjau su sese ir seneliukas per daug apskrudo).

Tiesa, seneliuką kepame 180 laipsnių karščio orkaitėje 30 min.

 

 

Eksperimentiniu Kalėdų seneliu labiausiai džiaugėsi sūnelis. Jis pabudęs iš pietų miegelio stovėjo prie orkaitės ir vis žiūrėjo, kaip kepinys kepa.

 

 

Vėliau jau atvėsusį čiupinėjo, žiūrinėjo, džiaugėsi. Labiausiai sudomino Senelio akytės.

 

 

P.S. Man ir šeimai labai patiko kepinio skonis, labai priminė batono-pynutės skonį. Tirpsta burnoje. Pamaniau, jog per Kalėdas, kai kepsiu, tai seneliuką dekoruosiu juodo ir balto šokolado lydiniu. Šįkart to nedariau, nes labai jau norėjosi paragauti.

 


Projekto „Didžioji MK virėja 2012“ III užduotis – Kalėdinis skanėstas

 

DOVANOS

Savaitės laimėtojoms - "Forto" dovanų čekiai!

 

Trys savaitės laimėtojos gaus po 100 Lt vertės kvietimą-dovanų čekį apsilankyti bet kuriame restoranų grupės "FORTAS" restorane Lietuvoje! Nuostabu!

 

Projekto nugalėtojai - praktinis seminaras su "Forto" virtuvės šefu!

 

Iš trijų savaitės laimėtojų bus išrinkta pagrindinė projekto nugalėtoja. Ji gaus individualų 2 akademinių valandų seminarą-konsultaciją pasirinkta tema su "Forto" virtuvės šefu (teorinė ir praktinė dalis).

 

fortas

 www.fortas.eu

19. Dec 2012, 10:44

grazu ,tik as asmeniskai "uzpykus" ant mielines teslos gaminimo ,o siaip liuks saunumelis 😀

19. Dec 2012, 09:18

labai fainas senelis, gavau tik foto i pasta, be recepto, aciu 😉