Mitai ir tiesos apie naktinę enurezę

Mitai ir tiesos apie naktinę enurezę

30. Jun 2011, 08:20

 

Apie tai, kad vaikai naktį šlapinasi į lovą, egzistuoja įvairių mitų. Tad išsiaiškinkime, kas išties yra tikrovėje, o kas tik išsigalvojimas.

 

Vaikų naktinės enurezės problema egzistuoja daugelyje šeimų. Paskutiniai tyrimai rodo, kad pvz. JAV naktine enureze serga apie 5-7 mln. vaikų. Pasak Lietuvos medikų, mūsų šalyje šis susirgimas kankina taip pat nemažai vaikų.

 

Mitas: Šlapia patalynė – elgesio problema.

 

Tiesa: Naktinė enurezė – tai ne elgesio problema ar problemų mokykloje priežastis. Vaikai, kurie turi šią bėdą, nedaro to specialiai arba kokiu nors tikslu, tiesiog taip kartais nutinka.

 

Mitas: Tai rimta problema.

 

Tiesa: Daug vaikų šlapinasi į lovą. Kiek vaikų, tiek ir priežasčių. Daugumoje atvejų dėl šios bėdos nereikia per daug nerimauti.

 

Mitas: Nereikia vaikui duoti gerti po 16 val.

 

Tiesa: Skysčių vartojimo sumažinimas gali net pabloginti situaciją.

 

Mitas: Naktį reikia pakelti vaiką ir vesti į tualetą.

 

Tiesa: Daugelis tėvų bando šį metodą galvodami, kad tokiu būdu galės kontroliuoti enurezę. Toks metodas gali pagilinti problemą, nes vaikas suvoks, kad šlapintis reikia tnaktį.

 

Mitas: Naktinė enurezė gydoma

 

Tiesa: Nėra vieno šios ligos gydymo metodo, tai visas procesas, kurio rezultatai matomi tik laikui bėgant. Tačiau yra dalykų, kurių pagalba galima vaikui padėti susidoroti su šia problema.

 

Vienas iš būdų – naudoti specialias, skystį sulaikančias pižamines kelnaites DryNites®, galima pasitarti su gydytoju. Reikia pastebėti enurezės prielaidas ir neignoruoti vaiko emocinės būklės.

 

Mitas: Naudojant pižamines kelnaites DryNites®, enurezės problema užsitęs.

 

Tiesa: Nėra nė vieno įrodymo, kad naudojant šias skystį sulaikančias kelnaites enurezės gydymas lėtėja ar kitaip tam trukdoma. DryNites® negydo enurezės, tačiau padeda vaikučiui naktį jaustis jaukiai ir patogiai.

 

Mitas: Šioje problemoje yra kaltų

 

Tiesa: Naktinės enurezės priežasčių gali būti daug, ir tik retais atvejais tam gali daryti įtakos pats vaikas ar tėvai.

 

2

 

 

 7

 


30. Jun 2011, 22:00

as manau kad tokios kelnaites tikras issigelbejimas kai vaikutis turi slapimo neaikymo problemu.