Moters gyvybę gelbėjo ir naujagimis

Moters gyvybę gelbėjo ir naujagimis

04. Oct 2012, 00:00


Respublikinės Šiaulių ligoninės medikų išgelbėta gimdyvės gyvybė verta stebuklo, nes sėkmę lėmė ir gydytojų profesionalumas, ir palankiai susiklosčiusios aplinkybės.

 

Toks atvejis, kai gimdyvei įvyksta spontaninis blužnies kraujagyslių plyšimas, Respublikinės Šiaulių ligoninės akušeriams-ginekologams – antras. Gal prieš dešimtmetį, mena vyresnieji gydytojai, buvo atvežta gimdyvė dėl blužnies kraujagyslių patologijos, rašo lrytas.lt

 

Diagnozuoti šią ligą sunku, o kiekviena minutė labai svarbi. Pati moteris pasako tik kelis simptomus – sudėtingai diagnozei nustatyti to nepakanka.

 

Šį kartą apsispręsti padėjo... naujagimis. Jis gydytojus paskubino imtis operacijos ir padaryti viską, kad būtų išgelbėta ne tik jo, bet ir jo mamos gyvybė. „Garbingai išsisukom iš ypač sudėtingos situacijos“, – paprastais žodžiais profesionalios medikų komandos darbą apibendrino chirurgas Saulius Bulavas. Dėl atliktos operacijos išgelbėtos dvi gyvybės.

 

Respublikinės Šiaulių ligoninės generalinis direktorius Petras Simavičius sako, kad tokiu atveju galima kalbėti ne tik apie modernias anesteziologijos, diagnostikos galimybes bei kitą medicinos įrangą, sukomplektuotą Moters ir vaiko klinikoje, bet ir apie gydytojų profesionalumą, kurio ligoninės medikai tikrai nestokoja.

 

Medikai puikiai žino, ką reiškia kovoti dėl gimdyvės gyvybės, kai ant plauko pakibusi ne tik jos, bet ir dar vieno – į pasaulį besibeldžiančio žmogaus likimas.

 

Apsispręsti, ko imtis, kai į Moters ir vaiko klinikos priėmimo skyrių buvo atvežta maždaug 30 metų gimdyvė, nešiojanti 35 savaičių kūdikį, buvo išties sunku.

 

Silpna moteriai pasidarė bevaikščiojant prekybos centre. Buvo pakviesta greitoji medicinos pagalba. Į automobilį moteris buvo įkelta neštuvais. Vežant į ligoninę moteriai buvo lašinami infuziniai skysčiai. Savijauta kiek pagerėjo.

 

Rajono, kuriame moteris gyvena, ligoninėje gimdymo skyrius uždarytas, tad nėščiosios važiuoja gimdyti į Šiaulius. Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos direktorius Linas Rovas sako, kad sprendimas moterį vežti į Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko kliniką, o ne į rajono ligoninę, buvo lemiamas, nes tam, kad gimdyvės ir kūdikio gyvybės būtų išgelbėtos, pagalba turėjo būti ne tik skubi, bet ir ypač profesionali.

 

Pirmo kūdikio besilaukianti gimdyvė Moters ir vaiko klinikos medikams sakė, kad ją krečia šaltis, ji jaučia silpnumą. Ir tiek – jokių kitų sveikatos sutrikimo požymių. Anamnezę renkantiems akušeriams-ginekologams Jonui Anužiui ir Alvydui Domarkui taip pat pavykdavo išgirsti tik neigiamus atsakymus. „Jaučiu čia skausmą“, – išgirdo atsakymą, kai paglostė viršutinę moteris pilvo dalį.

 

Tai ir tapo pagrindine nuoroda imtis tolesnių tyrimų. Akušeris-ginekologas Vladas Šukys atliko echoskopiją. Buvo tikimasi placentos atsiskyrimo, tačiau įtarimas atmestas. Tyrimu tik patvirtinta, kad kūdikis gimdoje jaučiasi puikiai ir jam nėra jokio pavojaus. Išskyrus tai, kad jo mama jaučiasi nusilpusi, o jam – tik 35 nėštumo savaitės, dar reiktų paaugti mamytės pilve.

 

Daugiau www.lrytas.lt

 

04. Oct 2012, 13:36

Stebuklingai pasibaigusi rimta situacija, sveikatytės tai šeimynai 😀 👍 🌷 🌷 🌷