Nemokamos hepatito C patikros akcijos metu Vilniuje diagnozuota 20 ligos atvejų

26. May 2012, 00:00

 

Tris dienas Vilniuje vykusioje hepatito C patikros akcijoje „Gal aš esu numeris 12?“ nemokamai išsitirti dėl pavojingą ligą sukeliančio viruso panoro 680 žmonių. Hepatito C virusas buvo diagnozuotas 20 iš jų.

 

Akcijos metu identifikuotų hepatito C atvejų skaičius gerokai viršijo prognozuojamą statistinį šios ligos sergamumo rodiklį Lietuvoje, kuris siekia maždaug 2 proc.

 

Akcijos metu Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos, ir dietologijos centro specialistai ne tik atliko hepatito C testus visiems norintiems, bet ir informavo gyventojus apie viruso pavojų žmogaus sveikatai ir gyvybei, užsikrėtimo riziką bei viruso sukeliamos ligos gydymo būdus.

 

Kaip paaiškėjo šį pavasarį tyrimų bendrovei „Spinter tyrimai“ atlikus Lietuvos gyventojų apklausą, net 90 proc. pilnamečių Lietuvos gyventojų niekuomet nėra su savo šeimos gydytoju svarstę galimybės prevenciškai išsitirti dėl hepatito C viruso.

 

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro vadovas prof. habil. dr. Jonas Valantinas nedramatizuoja tokios statistikos, tačiau pastebi, kad ankstyva hepatito C diagnozė ypač svarbi sėkmingam ligos gydymui.

 

„Hepatito C tyrimas neįeina į bendrąją sveikatos apsaugos programą, tačiau šeimos gydytojai turėtų rinkti epidemologinę gyventojų informaciją ir nustatę, jog pacientas priklauso hepatito C rizikos grupei, paskirti šio viruso tyrimą“, - teigia prof. J. Valantinas, -  „Efektyvi hepatito C profilaktika yra vienas pagrindinių kovos su klastinga liga būdų, kadangi ligai progresuojant vis labiau pažeidžiami gyvybiškai svarbūs žmogaus organai – kepenys, o užkirsti kelią įvairioms ligos komplikacijoms tampa vis sudėtingiau“.

 

Anot profesoriaus, ypač didelis dėmesys prevencijai turėtų būti skiriamas kraujo donorystėje, nes kol kas privatūs kraujo bankai netestuoja individualių kraujo mėginių hepatito C virusui aptikti, o tikrinant tik bendrus mėginius egzistuoja tikimybė, jog virusas liks nepastebėtas.

 

Prof. J. Valantinas atkreipė dėmesį ir į tyrimo metu išryškėjusį stereotipą, kad hepatitas C yra narkomanų ar asocialių asmenų liga. 22 proc. apklausoje dalyvavusių gyventojų teigė manantys, kad hepatitu C dažniausiai užsikrečia priklausomybe nuo narkotinių medžiagų sergantys asmenys, o kas dešimtas apklausos dalyvis manė, kad ši liga labiausiai paplitusi tarp alkoholiu piktnaudžiaujančių ir asocialių asmenų.

 

Profesoriaus teigimu, nors minėtos socialinės grupės ir patenka į padidėjusią hepatito C rizikos grupę, daug arčiau tiesos buvo tie 12 proc. apklausos dalyvių, kurie teigė, jog hepatitu C apsikrėsti gali kiekvienas žmogus.

 

Nemokamos patikros programos metu hepatitas C taip pat diagnozuotas įvairioms amžiaus bei socialinėms grupėms priklausantiems žmonėms.

 

Lietuvos gyventojų žinias apie hepatitą C įvertinusios apklausos rezultatai parodė, kad gyventojai pakankamai gerai žino hepatito C plitimo kelius ir gydymo būdus. Dauguma jų (80 proc.) įvardijo, kad didžiausia tikimybė užsikrėsti šiuo virusu yra per kraują, 85 proc. teisingai įvardijo pagrindinį hepatito C gydymo būdą – medikamentus.

 

Prevencinė hepatito C akcija „Gal aš esu numeris 12?“ šiais metais vyko jau trečią kartą. 2010 metais vykusioje akcijoje užfiksuota 1,2 proc. susirgimų, o praėjusiais metais hepatito C virusas buvo diagnozuotas 2,4 proc. patikroje dalyvavusių žmonių. Šiemet vykusioje akcijoje šis skaičius išaugo iki 2,9 proc.