Nuo sausio didėja minimali ir maksimali Motinystės išmoka

Nuo sausio didėja minimali ir maksimali Motinystės išmoka

29. Dec 2011, 00:00

Draudžiamosios pajamos nuo sausio grąžinamos į prieškrizinį lygį – 1488 litus. Šiuo metu jos yra 1170 litų, ir tokios buvo dvejus paskutiniuosius metus.

 

Kaip informuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, nuo šio dydžio priklauso daugelis socialinio draudimo išmokų: senatvės, netekto darbingumo pensijų dydis, motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės), ligos pašalpų, maksimali ir minimali riba, nedarbo išmokos „lubos“ ir kt.

 

Dėl einamųjų metų draudžiamųjų pajamų padidėjimo pakils minimalus pašalpų dydis, palyginti su 2011 metais: motinystės (tėvystės) pašalpos atveju – nuo 390 iki 496 litų.

 

Tuo metu, kai minimali motinystės (tėvystės) išmoka padidės kiek daugiau nei šimtu litu, taip vadinamosios motinystės (tėvystės) išmokų „lubos“ didėja tik beveik 82 litais. Taip yra dėl koeficiento pakeitimo nuo 2012 metų sausio 1 d. Šiuo metu įstatymai numato, jog  maksimali motinystės (tėvystės) pašalpa, mokama per vaiko priežiūros atostogas, negali viršyti 4 draudžiamųjų pajamų dydžių.

 

Nuo kitų metų išmokų „lubos“ bus skaičiuojamos  kitaip - draudžiamųjų pajamų dydį dauginant iš 3,2, todėl maksimali tokių pašalpų riba augs iki 4761,6 litų iki mokesčių. Padidės mažiau kaip 100 litų. Jei skaičiavimo koeficientas nebūtų sumažintas, "lubos" būtų padidėjusios daugiau kaip tūkstančiu litų.

 

Ar pritariate tokiems pakeitimams?

29. Dec 2011, 10:41

na jei dides tai super,idmu ar naujiems teveliams ar jau ir esamiems,nes mes patekom i sumazinimo grupe,tai butu visai gerai kad dadetu ir mum 😀

18. Jan 2012, 20:56

teiravausi siandien sodroje tai pasake kam jau paskaiciuota tam nekeis,ta prasme nedides bet naujiem teveliam turetu.nepaisant to jai pasirinksi vaikuti auginti du metus vistiek tas minimumas 496 bus taikomas