Pagalba onkologiniams ligoniams ir jų artimiesiems

Pagalba onkologiniams ligoniams ir jų artimiesiems

24. Nov 2012, 00:00

Šių metų vasarą startavęs socialinis projektas „Mylintys gyvenimą“, skirtas sergantiesiems vėžiu, toliau aktyviai vysto savo veiklą ir šį kartą daugiau dėmesio skirs onkologine liga sergančioms moterims. Šiuo metu sudaryta speciali nemokama meno ir psichologinės terapijos pagalbos programa tokioms moterims.

 

Kasdien vėžio diagnozę Lietuvoje išgirsta 50 žmonių

 

„Mylintys gyvenimą“ – tai pirmoji tokio pobūdžio socialinė iniciatyva Lietuvoje, kuomet padedant onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms kuriamos meno terapijos ir psichologinės pagalbos  programos. Įgyvendinant šią iniciatyvą psichologai pasitelkė dailę, muziką, fotografiją ir vaidybą ir parengė specialius 10 užsiėmimų terapijos kursus vėžiu sergantiems bei jų artimiesiems.

 

Vilniaus Universiteto Onkologijos instituto 2010 m. duomenimis, Lietuvoje kasdien beveik 50 žmonių išgirsta, kad susirgo vėžiu, o apie 16 tūkst. šiuo metu gyvena su šia liga. Daugelio užsienio ekspertų tyrimai rodo, kad profesionali psichologinė pagalba susidūrus su onkologine liga mažina emocinę įtampą, nerimo bei depresijos simptomus, stresą bei nuovargį, pagerina bendrą sergančiųjų gyvenimo kokybę, padeda kontroliuoti skausmą, taip pat trumpėja pacientų buvimo ligoninėje trukmė.

 

Onkopsichologija- nauja sritis

 

„Onkopsichologijos sritis – dar labai nauja Lietuvoje. Meno terapija suteikia galimybę onkologine liga sergančiajam įvardinti bei išreikšti su liga susijusius jausmus, bendrauti su panašią patirtį turinčiais žmonėmis, ieškoti stiprybės ir palaikymo šaltinių bei mokytis gyventi svarbiausiame laike – „čia ir dabar“. Pokalbis su specialistu gali išsklaidyti dažnai baime paremtas mintis, padėti prisitaikyti esamoje situacijoje bei pašalinti psichologines kliūtis, kurios trukdo keliauti sveikimo link“, – apie projekto idėją pasakoja Onkopsichologijos ir komunikacijos centro psichologė Sandra Birbilaitė.

 

Meno terapijos užsiėmimus veda kvalifikuoti psichologai, turintys ilgametę darbo su onkologiniais pacientais bei jų artimaisiais patirtį. 10 užsiėmimų, vykstančių kartą per savaitę, naudojamos įvairios meno išraiškos priemonės: piešimas, muzika, šokis, fotografija, Playback teatras. Šią vasarą prasidėjęs projektas truks trejus metus. Pirmaisiais projekto metais veiklos vyks tik Vilniuje, vėliau užsiėmimai bus organizuojami Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose bei Panevėžyje.

 

Šiuo metu su įvairiais vėžiniais susirgimais kovoja apie 8 tūkst. moterų ir tik maža dalis jų kreipiasi pagalbos į psichologijos terapijos specialistus. Tuo metu būtent moterims yra itin sudėtinga kovoti su šia liga, kadangi gydymo metu ypač nukenčia jų moteriškumas, išvaizda.

 

Galima nemokamai pasikonsultuoti su psichologu

 

Šių metų rugpjūčio mėnesį startavusi projekto „Mylintys gyvenimą“ nemokama psichologinės pagalbos linija bei specialistai sulaukė nemažai moterų skambučių bei apsilankymų. Tai paskatino iniciatyvas vystyti toliau ir sukurti specialią grupę moterims, sergančioms onkologinėmis ligomis (kiaušidžių, gimdos kaklelio, krūties vėžiu). Grupėje per meno išraiškos priemones bus suteikta galimybė aptarti specifinius onkologine liga sergančių moterų išgyvenimus, susijusius su kūno pokyčiais, seksualumu, moteriškumu, vaisingumu.

 

Psichologinė pagalba onkologiniams pacientams ir jų artimiesiems yra teikiama nemokamai. Darbo dienomis nuo 12 iki 16 val. psichologo konsultacijos teikiamos Onkopsichologijos ir komunikacijos centre, įsikūrusiame Vilniuje, Trakų g. 9/1 (Pranciškonų rūmai, 103 kab.) arba telefonu – 8 646 46444.Daugiau informacijos apie šią ne pelno siekiančios organizacijos veiklą galima rasti socialiniame tinkle: http://www.facebook.com/mylintysgyvenima

 

 

 

24. Nov 2012, 16:52

Pries kelias dienas su dukryte gulejom Vilniaus Santariskiu klinikose,onkohematologijos skyriuje... Niekam nelinkeciau ten apsilankyti,ar net uzeiti....tikrai labai gaila tu vaikiuku...