Pirmą kartą į dienos stovyklą

Pirmą kartą į dienos stovyklą

26. May 2016, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vasarą vaikai dažniausiai atostogauja ilgiau, nei tėvai. Todėl daugelis ieškome jiems veiklos, kuri būtų ne tik smagi ir įdomi, bet ir naudinga. 

Kiekvienas vaikas yra kitoks, todėl negalima nubrėžti konkrečios amžiaus ribos, kuomet jau galima tiksliai pasakyti, jog jūsų sūnus ar dukra jau tikrai pasirengę nerti į dienos stovyklos veiklas. Sprendžiant, ar jau metas vaiką išleisti, reikėtų pagalvoti: kaip jis prisitaiko naujoje aplinkoje; ar greitai pripranta prie nepažįstamų žmonių; ar jis pakankamai savarankiškas pasirūpinti savimi per dieną ir pan. Galų gale, ar jis pats rodo pakankamai entuziazmo?

Stovyklų organizatorių teigimu, jeigu vaikas nesijaučia pakankamai savarankiškas, jam sunku atsisveikinti su tėvais ilgesniam laikui, pirmiausia verta išbandyti dienos stovyklas. Čia problemų kilti neturėtų. Labai dažnai vaiko nerimas pranyksta ir jei į stovyklą vykstama su draugu. 

Padėkite pasiruošti 

Vaikas jausis saugiau, jei su juo apie tai pradėsite kalbėti ir tartis gerokai iš anksto. Paaiškinkite kad ir visai paprastu dalykus, kurie gali kelti nerimą: galbūt mažajam terūpi vienintelis dalykas: kur jam reikės nueiti į tualetą. Patikinkite, kad šį dalyką išsiaiškinsite vos atvykę – ir visas jaudulys gali dingti. 

Nežadėkite nerealių dalykų, pavyzdžiui, kad vaikas susiras daug draugų. Juk iš tiesų jūs šito nežinote. Pakaks atžalai pasakyti, kad stovykloje bus nemažai vaikų, kurie, kaip ir jūsiškis, norės susidraugauti. Pakoreguokite vaiko lūkesčius, jei jie yra didoki. Tarkime, galbūt vaikas tikisi dalyvauti įvairiose varžybose ir jas laimėti, gauti daug medalių. Vaikas mažiau įtampos jaus, jei pasakysite jam, kad smagiausia yra dalyvauti, o ne nugalėti, ir jums svarbiausia – ne medalis, o jo gera nuotaika.    

Išleisti - verta

Kartais tėvai svarsto, ar verta leisti vaiką į stovyklą – juk jis nelabai ką pažįsta, kol įpras, ta savaitė ir pralėks, gal geriau paprašyti močiutės pagalbos... Tačiau stovyklose, net ir dienos, vaikai tampa savarankiškesni, įgyja daugiau pasitikėjimo savimi, išmoksta bendrauti, dirbti komandoje, palaukti. Tad ryžtis pirmą kartą pabandyti verta vien dėl socialinių kompetencijų ugdymo. Juk šiais laikais bendravimo svarba prilyginama akademiniams dalykams, jau daugelyje inovatyvių mokyklų bendrauti mokoma kiekvieną dieną lygiai taip pat, kaip skaityti ir rašyti. Be to, stovyklose paprasčiausiai smagu. O ir močiutė kažin ar pamokys anglų kalbos, darys eksperimentus ir kurs estafetes. 

Stovyklą renkasi ir vaikai, ir tėvai

Jei norite, kad vaikas stovyklą lankytų su užsidegimu, be abejo, reikia atsižvelgti į jo norus. Žinoma, turbūt ir šiaip neleisite sportiško vaiko į dainų stovyklą. Tačiau kartais tėvams, perskaičiusiems aprašymą, atrodo, kad jų vaikui turėtų patikti... Vis tik būtina su vaiku tartis, smulkiai paaiškinti, kas vienur ar kitur veikiama. Galima mėginti susidomėjimą žadinti, šiek tiek „pareklamuoti“ jums patinkančias veiklas, tačiau jokiu būdu nebrukti. Vaikas į stovyklą turi norėti pats, antraip kažin ar nesijausite pinigų išmetę į balą. 

Kita vertus, ir tėvams visiškai normalu yra norėti, kad vaikas įgytų tam tikrų žinių, pavyzdžiui, pramoktų ar sutvirtintų užsienio kalbą arba sustiprėtų fiziškai lankydamas dienos stovyklą baseine. Tiesiog pasistenkite rasti vaikui patrauklių pasiūlymų. Jei jūsų ir vaiko nuomonės nesutampa, atvirai paaiškinkite, kodėl vienos ar kitos stovyklos pasirinkimas jums atrodo geresnis. Galimos ir derybos – viena pasirinkta stovykla – vaiko, kita – jūsų. Dar geresnis variantas – kontekstinė stovykla, kai vaikas pasirenka temą, tarkime, kosminius laivus, o į programą įtraukiami ir angliški žaidimai apie keliones į kosmosą, ir su tuo susijęs žodynas. 

Stovykla – ne kalbos pamokos

Atidžiai pasidomėkite, kas siūloma stovyklos programoje. Vaikas neturėtų jaustis kaip pamokose. Svarbiausia, kad jam būtų smagu, įdomu, jis kurtų, žaistų, stebėtųsi. O jei nejučia dalis veiklų vyktų, tarkime, angliškai, tai reikalo nepagadintų... Šiame amžiuje gebėjimas bendrauti yra ir bus viena svarbiausių kompetencijų. Ir, žinoma, ne vien gimtąja kalba. Kuo anksčiau užsienio kalbos pradėsime mokyti vaikus, tuo greičiau jie jos išmoks. 

20160525114413-56418.jpg

Karalienės Mortos mokyklos rengiamose dienos stovyklose „VAU! Vaikų atradimų uostas“ (Vilniuje) kiekviena pamaina turi savo temą – „Kosmosas“, „Pasakos“, „Žemė ir žmogus“, „Active Life!“ ir panašiai. Programos tema sujungia visas tos dienos veiklas, žaidimus, eksperimentus, užduotis. Jei tądien sporto stovykloje mokysimės žaisti badmintoną, vaikai apie šią sporto šaką ar varžybose patiriamus jausmus prabils ir angliškai. Jei gamtos mokslo tema bus žmogaus kūnas ir tądien ekperimentuosime stebėdami savo širdies ritmą, tai ir anglų kalbos žodyną plėsime būtent šiose srityse. Taip vaikas ne tik nesijaučia „kalęs“ angliškus žodžius, bet ir įgytos žinios kur kas giliau nusėda ir tvirčiau įsirėžia į atmintį, nes juk vaikas tuos žodžius sužinojo įsitraukęs, procese buvo „įjungti“ jo potyriai. Vaikai geriausiai prisimena tai, ką jie galėjo paliesti, išbandyti, pasigaminti patys. Stovykla „VAU!“ – tai puiki proga susipažinti, kaip vaikas gali plačiau užčiuopti ir giliau susidomėti konkrečia tema, prisiliesdamas prie jos vis per kitas veiklas, iš kitų kampų. 

Eksperimentų mylėtojams

Metas griauti stereotipą, jog gamtos mokslai yra sunkūs ir neįdomūs. Vienos iš stovyklos „VAU! Vaikų Atradimų Uostas“ pamainų tema – „Žemė ir žmogus“, jos metu vaikas iš tikro prisilies prie medicinos, biologijos, chemijos. Susipažinsime su įvairiausiais dalykais – pradedant nuo mus supančios aplinkos (oro, vandens, žemės, saulės…), gyvūnų, baigiant mūsų kūnu, jo sandara ir funkcijomis. Atlikinėsime įvairiausius eksperimentus, gaminsime anglies dvideginį, stebėsime, kodėl nesimaišo karštas ir šaltas vanduo, kaip svyruoja ph įvairiame maiste, kur turime daugiausiai nervų galūnėlių, kursime dirbtinius plaučius, neapsieisime be ugnikalnio išsiveržimo… taigi drauge žengsime į paslapčių ir neįtikėtinų dalykų kupiną mokslo pasaulį!

Judėjimas, sportas, varžybos! 

Jei jūsų vaikui svarbiausia būtent tai, daug sukti galvos ir nereikia – jam raskite stovyklą su sportine pakraipa. Sportuodamas vaikas ne tik stiprina kūną. Judėdamas jis pažįsta pasaulį, suvokia savo jėgas ir galimybes, ima pasitikėti savimi. Be to, sportuojant virte verda emocijos. Vadinasi, tuo pat metu mokomasi jas reikšti ar valdyti. Todėl sportas tinka netgi tiems vaikams, kuriems reikia padėti išspręsti emocines problemas, išmokti susidoroti su stresu.

Sprotiška stovykla – tai nėra kryptingos treniruotės, tai – susipažinimas su įvairiomis sporto šakomis bei tam tikrų charakterio savybių (drąsos, noro bandyti, užbaigti iki galo, ištvermės, disciplinos ir pan.) ugdymas ir – linksmybės! 

Karalienės Mortos mokykloje dvi stovyklos „VAU!“ pamainos „Active Life!“ skirtos sportui. 

Vyksime žaisti badmintono bei mokysimės dar ne visiems žinomo komandinio žaidimo – lėkščiasvydžio, varžysimės netradicinėse sporto estafetėse, kalbėsime apie sveiką gyvenimo būdą. Domėsimės artėjančia vasaros olimpiada ir išbandysime kai kurias rungtis. 

Ateities išradėjai

Vaikui rūpi naujausios technologijos, knieti sukonstruoti ir sukurti kažką... tokio? Norintys tapti ambicingais išradėjais atras kūrybos džiaugsmą Karalienės Mortos mokyklos organizuojamos stovyklos „VAU!“ pamainoje su ateities industrijų pakraipa. Vienos jų tema – „Kosmosas“, kitos – „Pasakos“. Taigi bus kuriami atitinkami projektai, kuriuos įgyvendinti padės skaitmeninės gamybos technologijos. 

Šių stovyklos „VAU!“ pamainų metu kasdien po pusdienį vaikas kūrybinėse dirbtuvėse kurs unikalų savo projektą, kurį įgyvendindamas įgis elektronikos, programavimo, 3D modeliavimo ir kitų ateities industrijos žinių bei įgūdžių. Mažieji išradėjai per visą savaitę pagamintą daiktą parsineš namo ir papasakos Jums apie visus įdomiausius jo gamybos iššūkius. 

Dienos stovykla „VAU! Vaikų Atradimų Uostas“

PAMAINOS:

20160525114455-97311.jpg

Į kainą įskaičiuoti pietūs ir vakarienė

Anglų kalbos užsiėmimus liepos mėnesį ves edukacinės rinkos lyderio “Kalba.lt” specialistai.

REGISTRACIJA ir DAUGIAU INFORMACIJOS 

el. paštu stovykla@kmmokykla.lt ir telefonu  +370 657 28 655

Registruojantis reikia nurodyti vaiko vardą, pavardę, amžių, gimimo datą, pageidaujamą pamainą ir jos datą bei savo kontaktus. 

Plačiau apie programas: http://www.karalienesmortosmokykla.lt/Praktine-informacija#Dienos%20stovyklos