Pirmųjų šimtmečio mažylių gimtadienis virs pilietiškumo pamoka

Pirmųjų šimtmečio mažylių gimtadienis virs pilietiškumo pamoka

05. Mar 2019, 22:19 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Lietuvai 2018-ieji metai buvo ypatingi – minėjome Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. Tačiau šie metai buvo ypatingi ir ne vienai mamai, kurios susilaukė mažylių – šimtmečio mažylių. Per metus įvyko begalė renginių valstybės šimtmečio proga, o nemažai jų buvo susijusių su vaikais. Ir nors metai baigėsi, galime džiaugtis naujomis iniciatyvomis, kurios skatina nepamiršti Lietuvos valstybės atkūrimo.

Pirmieji šimtmečio mažyliai pasaulį išvydo 2018 metų sausio mėnesį. Ne naujiena, kad naujagimių mamos buriasi socialiniuose tinkluose,  daugiau nei metus bendrauja, patirtimi dalinasi ir šių vaikų mamos. Tarpusavyje pasidžiaugusios, kaip atšventė pirmuosius vaikučių gimtadienius, kelios mamos nusprendė, kad mažų švenčių šeimos rate neužteko ir užsimojo suorganizuoti jungtinį pirmąjį sausį gimusių šimtmečio mažylių gimtadienį Vilniuje.

Jau dabar vyksta intensyvūs pasiruošimo darbai. Jos sukvietė dar per keliasdešimt mamų ir jų mažylių kartu paminėti šią progą. Organizatorės nenorėjo, kad tai būtų eilinis susitikimas žaidimų kambaryje. Simboliška – gimtadienio tema „Lietuva“. Pagrindinė renginio mintis – pilietiškumą galima ugdyti nuo mažų dienų.

Mūsų visuomenėjė, kur vyrauja įvairių nuomonių šia tema, labai svarbu, jog vaikas suprastų pilietiškumo svarbą. Būti pilietiškam reikia ne iš pareigos ar dėl to, kad ir kiti taip daro ir tai jokiu būdu neturi būti gėda. Į pilietiškumo ugdymą svarbu yra įtraukti ir mažylius, nes tik matydami tėvų pavyzdžius, jie bus ugdomi tapti tokiais pačiais. Vertybės atsiranda šeimoje, tad šiuo atveju ir meilė Tėvynei prasideda nuo čia. Kiekvienas Lietuvos pilietis turi būti mūsų šalies herojumi, nes tik nuo mūsų ir nuo mūsų vaikų priklauso, kokia Lietuva bus dar po šimto metų.

Šventės metu planuojamos veiklos, užsiėmimai, konkursai. Mažyliai turės progą pasipuošti rūbeliais su Lietuvos simbolika. Mamos taip pat laukiamos su akcentais, atitinkančiais temą. Gimtadienis numatomas kovo 20 dieną ir nors renginys uždaras, tai puikus pavyzdys kitoms veiklioms mamos. Tokie susibūrimai parodo, kad nereikia su mažyliu užsidaryti namuose, kad galima ne tik dalyvauti, bet ir organizuoti, o svarbiausia, stengtis ne tik dėl vaikų, bet ir dėl mūsų šalies.

 Šią gražią iniciatyvą palaiko nemažai Lietuvos kūrėjų. Prie renginio prisideda Mamyčių klubas, BABE kosmetika, Brillante sauskelnės, Biosodas, Lipdukai.eu, Agnera, Laimės akmenėlis, Knitinukas, Sąmoningos mamos, „Mamos žurnalas“, žurnalas “Lietuvė”, tinklaraštis „Auginu pametinukus“, tinklaraštis “Išmintinga mama”.

Renginys vyks spalvingame bei erdviame “Pramogų Imperija” žaidimų kambaryje, kurio akimirkas įamžins Evelina Mackevičienė photography ir Marius Kunigiškis. Šventės dekoravimu pasirūpins Ana Mart gėlės ir dekoras bei “Akimirkos žavesys”. 

 Visus, norinčius palaikyti renginį ir prisidėti prie iniciatyvos, kviečiame kreiptis į renginio organizatores el.paštu Jolitą Daunorienę (jolitelekad@gmail.com), Juliją Janušienę (julija.janusiene@gmail.com) bei Ainą Bartosevičienę (aina.puskoriu@gmail.com).

Ši savanoriška veikla vienija vietos mamas ir jų mažylius jungtis, nes susivienijus maži dalykai tampa dideliais. Taip raginama kartu ne tik pasidžiaugti savo vaikučiais, bet ir kurti geresnį ir gražesnį rytojų. Svarbiausia yra bendrauti, dalintis, o tuo pačiu nepamiršti ir Lietuvos.

Snieguolė Rakauskaitė