Psichologė: laikas su šeima – tai gebėjimas girdėti ir matyti kitą

Psichologė: laikas su šeima – tai gebėjimas girdėti ir matyti kitą

23. May 2016, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro psichologė Daiva Balčiūnienė sako, kad šeima – didžiausia vertybė, kuriai turėtų būti skiriamas didžiausias dėmesys. Ji siūlo suaugusiems perskirstyti prioritetus ir kuo daugiau laiko leisti su vaikais. Juolab, kad, ypatingai vasaros metu, šeimai skirtų nemokamų laisvalaikio galimybių – apstu. Prasidėjus Šeimos mėnesiui, domimės apie laiko šeimai svarbą.

„Lietuvoje susiformavusi kultūra, kurioje norma yra labai daug dirbti, negalima tinginiauti, o darbe ramiai išgertas puodelis kavos laikomas didžiuliu laiko švaistymu. Todėl tokioje situacijoje reikėtų sąmoningai ir atsakingai ieškoti laiko šeimai ir ją iškelti kaip prioritetą, o į darbą žiūrėti kiek laisviau“, - pataria specialistė.

Ji akcentuoja, kad laikui su šeima nėra svarbi forma, svarbiau – įsitraukimas ir dalyvavimas.

„Jei fiziškai esu vienoje vietoje su žmogumi, tai nebūtinai reiškia, kad iš tiesų su juo būnu. Būti – tai girdėti, matyti, įsiklausyti, pačiam būti išgirstam ir gebėti dalytis. Būtent tai yra buvimo drauge esmė, o forma ne tiek ir svarbi – einame į spektaklį, ar visą sekmadienį kartu prasivartome lovoje“, - teigia ji.

Jau penktą kartą „Harmony Park” poilsio komplekse Prienų rajone šiemet organizuojamas didžiausias šeimų festivalis Lietuvoje – Šeimų šventė. Pasak jos iniciatoriaus, „Senukų“ prekybos tinklo prezidento Artūro Rakausko, ne visos Lietuvos šeimos turi galimybę nueiti į koncertą ar išvykti atostogų svetur. Todėl ir norima joms dovanoti galimybę kartu turiningai praleisti laisvalaikį bei tuo pačiu  – padėti stiprinti šeimos narių tarpusavio ryšį.

„Džiugu, kad į mūsų tradicinį festivalį kasmet atvyksta vis daugiau žmonių. Vien pernai sulaukėme daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Tai reiškia, kad kokybiškas buvimas su šeima yra itin aktualus. Todėl būtina suteikti kuo daugiau galimybių šeimoms nemokamai turiningai leisti laiką, nes tai yra   nauda ne tik vaikams, bet ir jų tėvams. Šiemet šventėje numatyta daug pramogų visiems šeimos nariams, koncertuos geriausi šalies atlikėjai“, - sakė  A. Rakauskas.

Viešojoje erdvėje dažnai minima statistika – jog tėvai vaikams skiria vidutiniškai 7 minutes per dieną, tačiau psichologė D. Balčiūnienė situacijos negatyviai vertinti nelinkusi.

„Šeimų yra visokių ir absoliutinti šioje vietoje, manau, nereikėtų. Be to, iš savo patirties pastebiu tendenciją, jog jaunoji karta, dabartiniai trisdešimtmečiai, iš tiesų sąmoningai ir išmintingai augina vaikus, ieško bendrų interesų ir veiklų“, - atskleidžia psichologė.

Tokiu būdu formuojama aukšta vaiko savivertė, kuri yra viena pagrindinių laimingo gyvenimo sudedamųjų dalių. D. Balčiūnienė teigia, kad ne mažiau gauna ir tėvai iš vaikų.

„Žmonėms gyvenime svarbu jausti prasmę – ir vaikai išties yra vienas iš būdų tą prasmę gyvenimui suteikti”, - teigia psichologė.