Pusė laisvadienio per Mokslo ir žinių šventę – tik vieną vaiką iki 12 metų auginantiems tėvams

Pusė laisvadienio per Mokslo ir žinių šventę – tik vieną vaiką iki 12 metų auginantiems tėvams

17. Aug 2012, 00:00

Prieš kurį laiką diskutavome, ar reikalinga papildomas laisvadienis per Mokslo ir žinių šventę mokinukus auginantiems tėvams. Tačiau tik šiandien paaiškėja, kad tokia lengvata galės pasinaudoti tik vieną vaiką iki 12 metų auginantys tėvai.

 

Mokslo metų pradžios šventei rengiantis


Šiais metais Rugsėjo 1-oji, Mokslo ir žinių diena, kuri skelbiama Lietuvos Respublikos atmintinų dienų įstatyme, bus šeštadienį. Švietimo ir mokslo ministerija mokyklų bendruomenėms šiemet suteikė teisę pačioms pasirinkti, kada rengti mokslo metų pradžios šventę: ar šeštadienį, ar pirmadienį, rugsėjo 3 dieną.

 

Valstybinė darbo inspekcija, siekdama, kad būtų išvengta įvairaus įstatymų traktavimo numatomais dvejopais pasirinkimų atvejais, primena kai kurias Darbo kodekso nuostatas.

 

Jei mokyklos mokslo metų pradžios šventę rengtų rugsėjo 1-ąją, šeštadienį, tą diena dirbsiantiems mokytojams turėtų būti apmokama kaip už darbą poilsio dieną. Darbuotojo pageidavimu, ši diena taip pat gali būti kompensuojama suteikiant jam kitą poilsio dieną arba tą dieną pridedant prie kasmetinių atostogų.

 

Naujiena mokinuko tėvams

 

Nuo šių metų Darbo kodeksas buvo papildytas dar viena lengvata asmenims, auginantiems vaikus - darbuotojams, auginantiems bendrojo ugdymo mokykloje besimokantį vaiką iki dvylikos metų, suteikiama ne mažiau kaip pusė darbo dienos laisvo nuo darbo laiko per metus pirmąją mokslo metų dieną, mokant darbuotojo vidutinį darbo užmokestį. Kadangi ši garantija sietina su mokslo metų pradžios švente, ja turės teisę pasinaudoti ir tėvai, kurių vaikams iki dvylikos metų mokslo metų pradžios šventė jų mokykloje rengiama rugsėjo 3-ąją.

 

Primintina, kad ši garantija taikytina tik tiems darbuotojams, kurie neturi teisės į visą papildomą poilsio dieną per mėnesį, t.y. netaikytina darbuotojams, auginantiems du vaikus iki 12 metų ar neįgalų vaiką iki 18 metų.

 

Ką daryti 2 mokinukus auginantiems tėvams?

 

O ką daryti du vaikus mokinukus iki 12 metų auginantiems tėvams? Jiem belieka pasinaudoti įstatymo numatyta teise pasiimti 1 laisvą dieną per mėnesį (taip vadinamuosius "mamadienį" ir "tėvadienį").

 

Tačiau ar tai yra teisinga, kaip manote? Įdomu, gal tarp mūsų mamyčių ir tėvelių jau yra tokių, kurie kalbėjosi su darbdaviais dėl pusės dienos laisvadienio pasiėmimo per Mokslo ir žinių šventę? Ar sulaukėte geranoriškumo?

 

Padiskutuokime!