Rytoj - Padėkos diena. Ar kepsime ta proga kalakutą?

Rytoj - Padėkos diena. Ar kepsime ta proga kalakutą?

21. Nov 2012, 07:00

Ketvirtą lapkričio ketvirtadienį JAV bei Kanadoje švenčiama Padėkos diena. Ji neįsivaizduojama be kalakuto patiekalų tą dieną. Ar yra švenčiančių šią dieną tarp mūsų?


Padėkos diena  - proga padėkoti brangiems žmonėms

 

Kiekviena šeima, pora ar draugų ratas turi savo tradicijas pasakyti „ačiū, kad esi, ačiū už...“. Tačiau randant vis mažiau laiko susiburti drauge, Padėkos diena tampa puiki proga padėkoti brangiems žmonėms ir praleisti laiką kartu.

 

Ketvirtas lapkričio ketvirtadienis yra ta diena, kai pamiršti savo artimo negalima ir būtina jį pasikviesti tradicinės Padėkos vakarienės. Šią dieną išreiškiamas dėkingumas visų gerų jausmų: padėka už draugystę, meilę, rūpestį, nuostabias akimirkas ar šiltus prisiminimus.

 

Keptas kalakutas ir moliūgų arba obuolių pyragas

 

Tradicinis vakaras neįsivaizduojamas be kepto kalakuto bei moliūgų arba obuolių pyrago deserto. Kiekvienuose namuose kalakutas gaminamas pagal skirtingas tradicijas. Tradiciniame dideliame draugų ar šeimos rate kepamas didelis kalakutas, tuo tarpu susirinkus nedideliam žmonių būriui, norinčius prisiminti gerus dalykus apie vieni kitus, galima kepti ir pusę kalakuto.

 

„Vis daugiau lietuvių žmonių renkasi priminti vieni kitiems apie savo gražius jausmus ir praleisti vakarą būryje artimų žmonių. Pajautėme, kad po truputį atsirandant šiai gražiai tradicijai nėra svarbiausia kalakuto dydis, o laikas praleistas kartu, todėl „Arvi kalakutai“ siūlo marinuotas kalakuto puseles, kurias be didelio vargo paruošite gardžiam vakarui. Tereikės marinuotą kalakuto puselę įdėti į kepimo maišelį ir pašauti į orkaitę, o kol namus džiugins kepamo kalakuto kvapas galima spėti paruošti garnyrą ir smagiai leisti laiką“ - savo idėją siūlyti paprastą ir skanų sprendimą Padėkos vakarui pristatė „Arvi kalakutai“ gamybos vadovė Rasa Dapkevičienė.

 

Kalakutiena - lengvai paruošiama mėsa

 

Virtuvės šefė bei Vilniaus restorano „Steakhouse Helios“ direktorė Honorata Lyndo mano, kad Padėkos dienai puikiai tinka ir kiti patiekalai su kalakutiena. „Tai puiki alternatyva tiems, kurie mano, kad „neįveiks“ viso kalakuto ar tiesiog šeima ar draugų būrys nėra didelis. Svarbiausia idėja bei dėmesys draugams ir artimiesiems. Tačiau ne mažiau svarbu, kad ši diena būtų šventė ir namų šeimininkei, todėl Padėkos dienai rekomenduoju rinktis kalakutieną. Tai skani ir lengvai paruošiama mėsa.“

 

Padėkos dieną yra išsakoma ne tik nuoširdūs jausmai, bet ir egzistuoja tradicija aptarti artėjantį Kalėdinį laikotarpį, planuoti dovanų keitimąsi bei nuspręsti kaip jos bus sutinkamos. Žinoma, greta bendravimo tradicinė diena dažnai yra minima linksmai žaidžiant įvairius žaidimus, žiūrint filmus ar juokaujant smagiame būryje – nes vakaro esmė, kad ir kitais metais būtų šaunių prisiminimų ir nuoširdžių padėkų. Šie metai, kaip tik puikus laikas pradėti susibūrimo draugėn dėl Padėkos tradiciją.

 

Honorata Lyndo Padėkos dienai kalakutą siūlo marinuoti žolelių marinate. Marinatui paruošti tereikia į trintuvą įdėti petražolių, baziliko lapų, česnako, įpilti citrinos sulčių, įberti šviežiai grūstų juodųjų pipirų bei druskos, įdėti medaus. Kalakutą sumaišius su marinatu palaikyti visą naktį.

 

Ar yra švenčiančių šią dieną tarp mūsų?

21. Nov 2012, 15:35

Net nežinojau kada ta šventė 😀 Švenčiam savas šventes 😉

21. Nov 2012, 12:53

oj ne 😀 turim kaledas, Kucias uzteks tu svenciu 😀 ateina maratonas.. kiekviena diena gali pradet svest jei i kiekviena sali ziuresi 😃

21. Nov 2012, 11:28

oj, net minties nekyla tokia svente svesti 😀 nepatinka ir musu seimai tos amerikietiskos sventes, Valentino diena taip pat neegzistuoja musu seimoje.

21. Nov 2012, 10:23

Kas švęs Padėkos dieną,o kas gimtadienį 😀 😀

21. Nov 2012, 10:07

neprigyja man tos amerikoniskos sventes

21. Nov 2012, 09:36

Man tai nervas ima, kad dauguma svencia Valentino diena, o jau lietuviskos meiles deives Mildos dienos speju visai nezino 😪

21. Nov 2012, 09:21

Pritariu aijos- man nei hellovynas, nei padekos deina, nei valanetinas nelabai priimtinos. Užgavienės, Žolinės man kur kas įspūdingesnės šventės už tas vakarietiškas.

21. Nov 2012, 08:07

Tai gal dar ir Amerikos nepriklausomybes diena pradekime svesti.Jeigu tai Amerikos svente,tai ir palikime sia svente tai saliai svesti.O mes patys taip pat turime daug graziu lietuvisku svenciu,tik jau primirstu.