Saldus stalas šventėms: kaip skaičiuoti saldėsius ir...

Saldus stalas šventėms: kaip skaičiuoti saldėsius ir...

27. Jun 2016, 14:08 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Ką tik nugriaudėjo „Mamyčių klubo“ gimtadienis, kuriame saldus stalas tapo tikru maisto karaliumi, prie kurio pasigrožėti, pauostyti ir ne tik pirštukus įkišus palaižyti rinkosi ne tik smaližiai. Jūsų šventės gali tapti gardžiais eksperimentais, tereikia tik trupučio fantazijos. „365 eventus“ („Event & food styling“) dalijasi patarimais: kokius desertus rinktis ir kaip juos skaičiuoti, kad visiems užtektų ir nereikėtų išmesti maisto. 

20160627130412-71202.jpg

Kokius desertus rinktis?

  1. Įvertinkite vaikų amžių – teks ruošti įvairesnių užkandžių, jei šventėje dalyvaus svečiai nuo 2−3 m. iki 14 m. amžiaus. 
  2. Nepamirškite ir tėvelių, nepraleiskite progos juos pradžiuginti – paruoškite vieną savo gerai „įvaldytą“ patiekalą ar negausių įvairove „firminių“ užkandžių padėklą. 
  3. Šventę planuokite tokiu laiku, kad spėtumėte šviežiai paruošti sumanytas vaišes.
  4. Dar niekuomet neruoštus patiekalus išbandykite iš anksto – išvengsite netikėtumų ir streso.
  5. Puošdami šventinį tortą įvertinkite tai, kad mažieji svečiai būtinai ragaus ir papuošimus, todėl nenaudokite papuošimų su sintetiniais priedais ir daug cukraus.
  6. Pasiruoškite smagių spausdinukų užkandžių pavadinimams ar šiaip linksmoms frazėms parašyti. 

Kaip skaičiuoti saldumynus?

Torto visiems užtenka tik paragauti.

 20160627130358-20588.jpg

Tortas vis dar išlieka vienu pagrindinių švenčių akcentų, kuris puikuojasi saldaus stalo viduryje ir laukia savo eilės, kai išdidžiai bus perpjautas ir padalytas svečiams. Rekomenduojama torto dalis vienam žmogui – 100 gramų, kitaip –  vienas gabalėlis. Taigi, jeigu svečių bus 30, reikėtų pirkti dviejų aukštų tortą, sveriantį apie 3,5–4 kg. Visuomet reikėtų šiek tiek apsidrausti, jeigu jūsų šventėje būtų itin daug smaližių. Jeigu svečių bus 40, reikėtų pirkti tortą, sveriantį apie 4,5–5 kg, jeigu svečių 50, tada 5,5–6 kg. Jeigu svečių skaičius siekia 100, galite pirkti ir trijų aukštų tortą, kadangi jie sveria mažiausiai 7–9 kg.

Keksiukai ir kiti desertai

20160627130448-40800.jpg 

Sparčiai populiarėjanti keksiukų mada puikiai tinka ir saldžiam vestuvių stalui. Užsisakant keksiukus, taip pat reikėtų pasitelkti matematinius gebėjimus. Rekomenduojama keksiukų porcija vienam žmogui yra 1 arba 2 keksiukai. Jeigu keksiukai dideli, užtenka vieno, jeigu mažesni, reikėtų dviejų. Vienam svečiui priskiriama vidutiniškai apie 1,5 keksiuko, tad jeigu jūsų šventėje bus 30 žmonių, reikėtų apie 45 keksiukų, jei svečių 40, reikės 60 keksiukų, o jeigu svečių bus apie 50, jums prireiks apie 75 keksiukų. Matematika elementari: 1,5 dauginate iš svečių skaičiaus ir žinosite, kiek apytiksliai keksiukų jums prireiks. Užsisakant keksiukus, taip pat reikėtų užsakyti 10 papildomų keksiukų, kad smaližiai neliktų alkani.

„Mamyčių klubo“ gimtadienio desertų stalo meniu:

  • Tortas „ Baltoji ledi“

20160627130523-55120.jpg

  • „Juodasis miškas“ šokoladiniu kremu ganache aplietas švelnus grietinėlės kremas  ir juodųjų vyšnių drebučiai ant šokoladinio biskvito
  • Naminis sūrio kremas purus  maskarponės sūrio kremas pagardintas aromatingu plikytu naminiu citrinų kremu su karamelizuotais sviestiniais trupiniais
  • „Pasiflorų kremas su šokolado putėsiais“ ištaigingas derinys: aromatingas pikantiškųjų pasiflorų ir grietinėlės kremas su lengvais aksominiais šokolado putėsiais
  • Panakota lengvas ir švelnus virtos grietinėlės desertas su šviežių braškių skiltelėmis
  • „Cake pops“
  • Mini keksiukai
  • Florentinai
  • „Eliziejaus laukų“ obuolių pyragas

20160627130549-77830.jpg

  • Tartaletė su maskarponės sūriu ir braškėmis

Maistas ir patarimai – „365 eventus“ („Event & food styling“) - www.365eventus.lt

Nuotraukos - Gediminas Gražys „GG photography“ www.gediminasgrazys.lt/