Šeimoms – nauja muzikinė premjera „Vienaragio mįslė“

Šeimoms – nauja muzikinė premjera „Vienaragio mįslė“

20. Jan 2017, 08:57 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Šį sekmadienį, sausio 22 d., 12.00 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje daugiau nei 100 įvairaus amžiaus vaikų kartu su būriu profesionalių atlikėjų pristatys muzikinę knygą visai šeimai „Vienaragio mįslė”.

„Vienaragio mįslė“ –  pirmoji edukacinio ciklo „Klasikinė muzika vaikams“ knygelė su kompaktine plokštele, kurioje gyvais instrumentais įrašytas Vokietijoje gyvenančios kompozitorės Dianos Čemerytės modernios klasikos kūrinys vaikams. Muzikinės istorijos autoriai šia knygele mažą ir didelį kviečia peržengti klasikinės muzikos pasaulio slenkstį, susipažinti su stebuklinga Vienaragio istorija,  jos veikėjais, atlikėjais, kūrėjais ir kultūringo elgesio filharmonijoje taisyklėmis. Tai – lyg žaismingas kelionės gidas susiruošusiems pirmą kartą aplankyti klasikinės muzikos koncertą filharmonijoje. Atskirus šio projekto kūrybinius etapus dalinai finansavo Lietuvos kultūros taryba.

20170120085845-76377.jpg

Prieš dvejus metus, įrašinėjant kompaktinę plokštelę, prie šio projekto prisijungė chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ (vadovė Audronė Steponavičiūtė – Sutkauskienė) auklėtinės. Mokyklos vadovė Edita Jaraminienė teigia, kad didžiausia šio projekto vertė –  jog jame sudėti svarbiausi vaikams reikalingi muzikiniai pradmenys, kurie būtini visiems, nes padeda lavinti klausą, plečia muzikinį akiratį, leidžia pajusti emocinį muzikos kontrastą ir žadina vaizduotę. „Tai –  puikus, programinės muzikos opusas. „Vienaragio mįslė“  labai daugiasluoksnis, išraiškingas, kūrinys. Čia puikiai atskleidžiamas atskirų instrumentų unikalus skambesys. Lietuvoje neturime daug tokio lygio literatūros vaikams, kada taip jautriai ir išbaigtai pateikiamas jų amžiui skirtas klasikos kūrinys. Tikrai tikiu kad tie, kuriems pavyko įsigyti bilietus į koncertą, ar tie kurie skaitys knygą, klausysis įrašo patirs didžiulį malonumą ir prasmingai praleis laisvalaikį“, pabrėžia chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ vadovė, dirigentė Edita Jaraminienė. 

 20170120085902-94118.jpg

Kad toks projektas tikrai lauktas rodo ir tai, kad visi bilietai į šį pasirodymą buvo išpirkti likus daugiau nei savaitei iki premjeros. „Klasikinė muzika dažniausiai atbaido žmones, vaikams sukuriamų šiuolaikinių kūrinių galima būtų suskaičiuoti vos ant vienos rankos pirštų, dažnai tenka girdėti: „ aš nežinau, ką reiškia žodis allegro (greito tempo muzikos kūrinys ar jo dalis), man baisu, aš nežinau kada man ploti ir kaip ten elgtis.“ Šiuolaikiniame klasikos koncerte nereikia bijoti išreikšti savo emocijų – gali šūktelėti „bravo“ po kandencijos (po muzikanto vieno pasirodymo ar sugrotos scenos), keičiasi ir patys koncertai. Vienaragis – toks projektas, į kurio koncertą reikia tiesiog ateiti atvira širdimi“ kolegei antrina pianistė ir profesionalių muzikantų grupės „Sol artis vadovė Eglė Kasteckaitė.

 20170120085916-70011.jpg

Projekto idėjos autorė muzikos pedagogė VšĮ „Linksmosios strazdanėlės“ vadovė Sonata Latvėnaitė- Kričenienė sako, kad „Vienaragio mįslė“ – kurtas beveik keturis metus, kartu su vaikais ieškant geriausių sprendimų. „Visa kūrybinė komanda labai gerai žino ką, kodėl daro ir dabar stebėdama projekto finalą matau kaip stipriai vaikai patikėjo projektu ir kaip stipriai jie pamilo mūsų Vienaragį“. 

Knygos pristatymo renginyje, kaip ir knygelės kompaktinėje plokštelėje Vienaragio istoriją muzikos garsais pasakoja trijų kartų atlikėjai: profesionalūs muzikantai – Artūras Šilalė, Vytautas Sriubikis, Dainius Palšauskas, Eglė Kasteckaitė, Skirmantas Sasnauskas, Tomas Kulikauskas, vokalistė Jurgita Guževičienė; paaugęs Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos Liepaitės” jaunių choras (choro vadovė Audronė Steponavičiūtė - Sutkauskienė), muzikos mokyklos „Vaikas ir muzika“ auklėtiniai ir mažieji darželio-mokyklėlės „Stazdanėlės“ priešmokyklinukai. „Vienaragio mįslės“ istoriją seka Vilniaus mažojo teatro aktorė Ilona Kvietkutė - Maslauskienė.

20170120085930-51836.jpg