Šeimų romuvos Pusiaužiemis su Gediminu Žiliu

Šeimų romuvos Pusiaužiemis su Gediminu Žiliu

17. Jan 2019, 16:19 Stebulė Stebulė

Sausio 26 dieną, 12 val. Kovos menų klube “Dojo” (Architektų 11), Šeimų romuva kviečia šeimas atšvęsti Pusiaužiemį ir kartu su meška persiversti ant kito šono. Šventės metu žaisime “meškiškus” žaidimus, liesime žvakes, atliksime apeigas, kurias savo kanklių muzika ir dievaitavimais įprasmins Romuvos vaidila, muzikantas Gediminas Žilys. Norintys dalyvauti šventėje būtinai užsiregistruokite el. paštu:  valaiciusvirnas@gmail.com

Pusiaužiemis - nuo seno mūsų protėvių minima šventė, kurios metu stengtasi patikrinti, ar užteks atsargų likusiai žiemos daliai. Apeidavo ir papurtydavo obelis, pabelsdavo į avilius, linkėdami gausesnio derliaus. Pusiaužiemio metu atliekamos ypatingos apeigos - ragaujama apeiginio gėralo, skanaujami kamukai - maži rutuliukai iš miltų, medaus, kanapių. Tikima, kad pusiaužiemio metu barsukas išlenda iš olos apsidairyti, ar dar neatėjo pavasaris, o meška verčiasi ant kito šono pusę miego laiko jau išmiegojusi.

Šeimų romuva kviečia šeimas su vaikais bei visus norinčius smagiai atšvęsti pusiaužiemį žaidžiant, juokiantis, dainuojant, laikantis senųjų protėvių papročių. Šventės metu išmoksime dainų ir žaidimų apie meškas, medituosime su vaidilos Gedimino Žilio giesmėmis, priimsime per romuvas keliaujančią krivūlę, ragausime apeiginių patiekalų.