Sekmadienį įvedamas vasaros laikas

Sekmadienį įvedamas vasaros laikas

21. Mar 2018, 06:50 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Paskutinį kovo sekmadienį 3 valandą įvedamas vasaros laikas - laikrodžio rodykles turėsime pasukti vieną valandą į priekį. 

Sezoniniu vadinamas vasaros laikas yra taikomas daugiau kaip pusmetį – iki paskutinio spalio sekmadienio, kai laikrodžius reikia pasukti vieną valandą atgal. Laikas dukart per metus keičiamas atsižvelgiant į Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą dėl vasaros-žiemos laiko susitarimų. Sezoninį laiką turi dauguma Senojo žemyno valstybių ir nemažai kitų pasaulio šalių.

Praėjusių metų balandį atlikta visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ apklausa parodė, kad 79 proc. šalies gyventojų nepritaria laiko keitimui. 

Laiko keitimas, medikų teigimu, daro žalą žmonių sveikatai, daugėja depresinių susirgimų. Daugeliui prisitaikymas prie naujo laiko užtrunka apie porą savaičių, tad juntamas poveikis žmonių sveikatai, psichologinei savijautai. Vis dėlto idėjos šalininkai aiškina, kad šiuo metu galiojanti sistema padeda efektyviau išnaudoti dienos šviesą ir taupo resursus.