Virtuali konsultacija baigėsi - vienai dalyvei įtekiame dovanų!

Virtuali konsultacija baigėsi - vienai dalyvei įtekiame dovanų!

26. May 2014, 10:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Tiesioginės (online) konsultacijos Mamyčių klubo portale atgijo! Nuo šiol kelis pirmadienius iš eilės nuo 11 iki 13 valandos įvairiomis temomis konsultuos mums jau žinoma psichologė Vika Aniulienė.

20140516124722-68295.jpg

Šios savaitės online tema

Vasara: darželis, auklė ar seneliai. Problemos ir kaip jas spręsti?

Kaip viskas vyks?

-Prieš šią konsultaciją-diskusiją mes publikuojame psichologės straipsnį šia tema. O tuomet nuo 11 valandos iki pat 13 val. psichologės galėsite tiesiogiai klausti jus dominančius klausimus.

-Klausimus galėsite rašyti komentaruose po šiuo straipsniu. Galite pradėti jau dabar! Juos visus psichologė matys ir pradės atsakinėti nuo 11 val.

Mamyčių klubą konsultuoja psichologė Vika Aniulienė.

Vasara – ne tik šiltasis matų sezonas, pilnas gėrybių ir linksmybių. Vasara gali virsti ir nemažu galvos skausmu, svarstant, kur palikti savo mažąją atžalą. Labai gerai, jei tėvai turi galimybę rinktis, tačiau problemų, pasikeitus vaiko dienos rutinai, kyla nuolat. Trumpai aptarkime visas galimybes (ar bent daugumą iš jų).

Visi nusipelno atostogų, ne išimtis ir mažiausieji! Pagulinėti ilgiau, pasilepinti ir šiek tiek atitrūkti nuo griežtos tvarkos. Tad jei tik turit galimybę pasilikti vaiką bent mėnesiui ar visai vasarai, namuose - neabejotinai suteikit jam atostogas, leiskit pailsėt, palepint dėmesiu, šiluma ir sukurkit gražius vaikystės prisiminimus.

Nepamiškit, kad ilgesnis miegelis rytais vėlesniam laikui atideda popiečio miegelį, o tas vėlina ėjimą vakarais miegot. Taip pat išlaikykite pietų miegelį, kad pailsėtų vaiko nervų sistema. Tam, kad vaikas miegotų popietuko, jis turi būti nuvargęs, t.y. jam turi būti garantuota tiek fizinė, tiek protinė veikla (ne prie kompiuterio ar TV).

Renkamės senelius: rinktis senelius visada šiek tiek rizikinga, nes dažnas turi labai daug priekaištų seneliams dėl auklėjimo, dėl mitybos, iš tiesų tai dėl 1000 ir vienos priežasties. Jei esate vienas tų tėvų, kuris per padidinamą stiklą stebi savo ar savo sutuoktinio tėvus, prisiminkit kelis dalykus:

-Niekas kitas (be Jūsų) Jūsų vaiko taip nemyli ir taip laimės nelinki Jūsų vaikui kaip seneliai.

-Aptarkit tik pačias svarbiausias taisykles, pvz. einam miegot po 9 val vakare, pietų miegelis būtinas ir valgom 3 kartus per dieną + 2 užkandžiai.

-Nenorėkit, kad seneliai prižiūrėtų vaikus tokiu pat principu kaip namie, ar kaip darželyje, tai kita „įstaiga“. Nei blogesnė, nei geresnė tiesiog kita, ir čia galioja kitos taisyklės. Tiek Jums tiek Jūsų vaikui.

Jei sunku su tuo susitaikyti, visada yra kitas pasirinkimas, tačiau, kad ir kokie Jūsų santykiai su seneliais bebūtų, prisiminkit, jog mokslininkai nusprendė, kad vaiko vystymosi, pasaulėžiūros formavimosi procese, jo šeimos supratime seneliai vaidina ypatingai reikšmingą vaidmenį. Galų gale, tai, kaip dabar elgiatės su savo ar savo partnerio tėvais, rodo vaikams, kaip jis galės elgtis vėliau su Jumis.

Leiskit seneliams būti seneliais ir prižiūrėti vaiką taip, kaip jiems atrodo geriausia, galų gale jie turi daugiau patirties, nes jau užaugino nuostabų žmogų- Jus (ar Jūsų partnerį).

Kitas variantas, iš tiesų jį rekomenduoju, kai nėra jau visai kitų variantų: palikti vaiką ugdymo įstaigoje. Čia prasideda daugybė problemų, nes nuolatinės auklėtojos atostogauja, keičiasi grupės ar darželis. Vaikas ir Jūs patiriate tą patį stresą, kurį patyrėte vos pradėjus leisti į darželį, nes viskas Jūsų vaikui prasideda iš naujo.

Jei norite asmeninės psichologės konsultacijos:

vika.aniuliene@gmail.com
865449445

DĖMESIO!

Vienai įdomiausio klausimo autorei, o tiksliau - jos mažyliui ar mažylei padovanosime ypatingas sauskelnes-kelnaites

Huggies® Pull ups - idealus pagalbininkas draugaujant su puoduku!

20140516120528-87052.jpg

RAŠYK KLAUSIMĄ JAU DABAR!

20140526092345-55038.jpg

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 26. May 2014, 13:24

Ačiū Vikai už konsultaciją ir patarimus! Tikimės, kad maloniai ir naudingai visos pabandravote ir gavote norimus atsakymus! Na o vienai online dalyvei dovanojame Huggies Pull Ups sauskelnes - tai DEIVUKE! Iki kito pirmadienio! AČIŪ VISOMS 🌷

26. May 2014, 12:32 mertise

Tai daug ką paaiškina 😀 mažam žmogui taip pat reikia priprast prie naujų ypatingų žmonių 😀)

26. May 2014, 12:19 mertise

Kiek patys praleidžiat laiko su seneliais? Galbūt reiktų pradėt daugiau laiko praleist drauge?Vėliau išeit į parduotuvę 15 min. po to ilgint tą laiką. svarbu atstatyt pasitikėjimą.
Kiekvienam vaikui yra būtina rutina. Jūsų vaikas vieną dieną atsikėlė ir Jūsų nerado. Ir nuolat laukė jūsų 4 dienas, jautėsi nesaugus ir išduotas. Tai kas dabar vyksta nėra taip, kad jis nori būti tik su Jumis ar nenori būti su seneliais. Jis tiesiog nenori patirti to jausmo iš naujo. Nori jaustis saugus, nori žinot kad grįšit, kad niekas nesikeičia.
Prieš paliekant vaiką ilgesniam laikui būtina jam NUOLAT, PASTOVIAI siųsti žinutę:
* Tuoj išvyksiu , paaiškint kiek tai laiko tuks
* Aš išvykstu ne dėl tavęs, t.y tu nekaltas. Atsirado reikalų, darbų, kuriuos reikia sutvarkyt.
* Mano jausmai tau nesikeičia t.y aš tave LABAI myliu ir labai pasiilsiu.
* Čia kur esi- geriausios rankos.
Kalkit tai kaip maldą kiekvieną dieną: "žinai, Matai, aš ir tėtis važiuosim su reikalais ir kelias dieneles ir nakteles tau reikės pabūti su seneliais. Man labai liūdna, kad teks trumpam su tavim išsiskirti, nes aš tave beprotiškai myliu ir beprotiškai tavęs pasiilsiu, bet kai grįšiu tai tave visą išbučiuosiu. O tuo metu kai manęs nebus tave bučiuos močiutė, ir pasaką tau skaitys... "
Jokių derybų, jokių melagysčių. Tik taip užsitarnausit pasitikėjimą ir sukursit vaikui saugumą. Šiek tiek užtruks, bet tikrai verta 😀

26. May 2014, 11:49 Deivukė

Gal šiek tiek ankstoka su įdarbinimu, bet pvz pratint prie pinigėlių galima pradėt. Pirmiausiai tas mažas žmogutis turi suvokti kas tai yra, o po to kaip juos gauti. Kaip tai padaryt? Galima palikti dienpinigių. Pvz 50 cnt per dieną (pagal galimybes, bet proto ribose) ir einant į parduotuvę pasiūlyti kažką įsigyti už jo pinigėlius. Pvz. Čiulpinuką ar obuolį, jei nori brangesnio žaislo ar daikto pasiūlyt pasitaupyt.
Dėl senelių ir valgio-amžina problema daugumai tėvų. Tiesiog tas supratimas ateina per patirtį. Jei seneliai sako, kad vaikas nieko nevalgo pasiūlykit vest maisto dienoraštį kuė būtų suraštyta viskas ką vaikas valgė įskaitant visus užkandžius ir kąsnelius. Tą dienoraštį vesti kelias dienas, nes vaikai linkę mažiau valgyt pvz. Per karščius, bet po poros dienų "atsiima" porcijas su kaupu.

26. May 2014, 11:34

Na musu senelis superinis tada, nes apsiema vasara buti su abiem anukeliais 😀 man tik iskilo klausimas, ar pvz vyresne mergaite ( bus 4 metai) gali vasara but siek tiek idarbinta, ar ne per anksti? 😀 darbas nesunkus, tiesiog, noriu, kad imtu suprasti kaip tie pinigeliais atsiranda 😀 bet gal as cia jau per daug noriu 😀 ir dar kaip graziai paaiskinti seneliui, kad vaikai nera suauge zmones, ir kad ju maisto porcijos turetu but mazesnes, nei suaugusio zmogaus 😀

26. May 2014, 11:33 Deimantė

Kiekviena situacija ir kiekvienas vaikas individualus. Ir kaip su juo elgtis kiekvienas tėvas randa geriausią būdą.
Labai džiugu, kad jūs radot savo metodą ir ugdot savarankiškumą.

26. May 2014, 11:31 Vyšninė svaja

Labiau pasitikėt seneliais. Jie tikrai žinos kaip užimti vaiką, kad užsimirštų.
Dėl darželio tai dabar pats laikas suzipažint su būsima auklėtoja, apsilankyt grupėje ar prisijungt prie žaidžiančių vaikų darželio kieme. Jei tik yra tokia galimybė visiems ta išankstinė pažintis išeis į naudą. Bet streso neišvengsite. Ypatingai jūs. Gerai, kad atpažįstate savo jausmus ir baimes. Dabar belieka dirbti su tuo. Kalbėkit, dalinkitės mintimis ir jaismais su jūsų vaiką prižiūrėsiančiais. Klauskite senelių: ką darys jie jei verks ir norės mamos? Ką tuo atveju jums daryt?
pokalbiai ir sumodeliuotos situacijos nuramina.

26. May 2014, 11:20

O man įdomu išvis kaip vaiką be streso palikti jam naujoje aplinkoj ir be tėvelių? jei be dienos 3 metai. Bet dar iki šiol nesam jos palikę nei dienai, nei pusei dienos kitur o ką jau kalbėti apie dienas. ilgiausiai buvo pas krikšo mama 3 valandas ir sakė taip eidavo į kolidorių ir šaukdavo mama. Visada, visur einam ir darom kartu. Nenoriu niekam palikti nes žinau, kad daugiau streso patiriu aš nes pastovei galvoju kaip ji ar jei viskas gerai. Baisu pagalvoti kaip bus rudenį su darželiu Išvis išeisiu iš proto 😃 Nors vaikas sako kad nori pasilikti pas močiutę, bet aš bijau. kas bus kai nusibos? ir jei tada prasidės ašaros, isterijos ir sakymas, kad nori pas mama? ką tokiu atvėju daryti? važiuoti pasijimti? ar visdėlto palikti?

26. May 2014, 11:15 Deimantė

Pratinkit po truputėlį ir niekada "nepabėkite". Visada pasakykite, kad tuoj grįšite ir išsiskyrimas tik laikinas.
labai dažnai tas prisirišimas prie vaikų būna didesnis nei vaikų prie tėvų. Ir labai dažnai mamai būna sunkiau palikt vaiką nei vaikui pasilikt. 😀

26. May 2014, 11:12 Eglė Mamyciuklubas.lt

Manau, kad išpradžų reiktų sudaryt darbotvarkę. Atsikeliam papusryčiaujam, išsivalom dantis. Tada susitvarkom vietą, kur pusryčiaujam. Jei vaikas linkęs į stalo žaidimus palikt kelis žaidimus, sugalvot užduotėlių pvz. Ryte nupiešti ką norėtų veikti šiandieną, ar ką veikė vakar vakare, ką norėtų veikti atostogų metu.
Įsiveskit taisykles: prieš einant iš namų paskambint ir papasakot kur ir su kuo eina, kada planuoja grįžti. Visada turėt šalia savęs telefoną, telefonas visada turėtų būt pakrautas ir į jį visada reikia atsiliept.
Galbūt yra šalia mamyčių, kurios nedirba ir galėtų prižvelgti jūsiškį, taip jausitės saugiau.

26. May 2014, 11:04 Goda_Mamyciuklubas.lt

Pakalbėkit su seneliais apie situaciją, paprašykit. Galbūt galima pajungt abi senelių puses, sudaryt palankų grafiką. Pvz. Dvi dienas prižiūri vieni, tris kiti. Galbūt yra galimybė rasti auklę porai dienų per savaitę ir taip leisti seneliams atsipūsti...

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 26. May 2014, 10:55

O kaip būti ramiems pirmokėlių tėveliams, kurie baiminasi vieną septynmetį palikti namie, nes juk reikia į darbą eiti. Jei nėra galimybės nei seneliams palikti, nei atostogų pasiimti. Svarsto, o kaip jis pasišildys valgyt, o jei išeis į lauką ir pamirš užrakinti buto duris...? Kaip teisingiau pasielgti tėvams - ar teisiog nusiraminti, parašyti instrukciją ant lapo 😀 ar dažnai skambinti kaip vaikui sekasi? 😀

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 26. May 2014, 10:51

Sveiki, o kaip elgtis dėl dviejų vaikų, jeigu seneliai gali priimti tik vieną, nes du - per sunku? Kažkaip skriausti nė vieno nesinori, o seneliai dažnai apsiima rūpintis vyresniu vaiku, nors ir pvz maniškė mažoji 2,5 metų irgi nori...