Šiandien - Europos supratimo apie antibiotikus diena

Šiandien - Europos supratimo apie antibiotikus diena

18. Nov 2014, 12:20 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Europos supratimo apie antibiotikus diena kasmet pažymima lapkričio 18-tąją. Pagrindinė 2014 m. rengiamos Europos supratimo apie antibiotikus dienos tema – savarankiškas gydymasis antibiotikais.

Europos supratimo apie antibiotikus diena minima nuo 2008 m. Europos ligų kontrolės ir prevencijos centro (angl. k. – ECDC) iniciatyva. Šiemet jau 7-ą kartą Europos visuomenė raginama nelikti abejinga savo ir savo artimųjų sveikatai. Šios dienos tikslas – geriau informuoti apie antibiotikams atsparių bakterijų keliamą grėsmę sveikatai ir paskatinti apdairų antibiotikų vartojimą.
 
„Kiekvienas pilietis – antibiotikus skiriantis gydytojas, strategijas planuojantis ir įgyvendinantis sveikatos politikas, antibiotikus vartojantis gyventojas – turi prisiimti atsakomybę dėl šių vaistų efektyvumo ir dėl žmogaus sveikatos, – teigia sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. – Lietuvos šviesuolis Vilius Storosta – Vydūnas sakė: ,,Žmogus iš prigimties turi būti sveikas ir laimingas, o ligos tik išimtis, kurios galima išvengti taikant teisingą gyvenimo būdą". Aš drįsčiau papildyti: „Ligas galima nugalėti tik atsakingai vartojant vaistus, ypač – antibiotikus“.
 
Naujausi duomenys patvirtina tą faktą, kad visoje Europos Sąjungoje daugėja antibiotikams atspariomis bakterijomis užsikrėtusių gyventojų, o atsparumas antibiotikams kelia susirūpinimą. Vienas pagrindinių ES veiksmų plano dėl atsparumo antimikrobinėms medžiagoms aspektų – siekti, kad ir Europoje, ir visame pasaulyje antibiotikai būtų vartojami racionaliau.
 
ES valstybės narės kartu rengia informacines kampanijas ir kviečia visuomenę racionaliai vartoti antimikrobines medžiagas. Informacinė kampanija prieš savigydą antibiotikais drąsiai žingsniuoja ir po Lietuvą. Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje visi kviečiami dalyvauti apklausoje, specializuotame skyrelyje skelbiama naudinga informacija organizuojantiems kampanijas, gydytojams, visuomenei bei kitos naudingos nuorodos. Pateikiami tikri pavyzdžiai iš pacientų, užsikrėtusių antibiotikams atspariomis bakterijomis, gyvenimo. 5-ių didžiųjų Lietuvos miestų viešajame transporte, poliklinikose, vaistinėse transliuojami video klipai, kviečiantys žmonės būti atsakingais.
 
Šie metai yra paskelbti Vaikų sveikatos metais. Todėl svarbu, kad ir šeimos gydytojai, pediatrai, tėveliai, giminės ypač atsakingai saugotų vaikų sveikatą nuo žalingo ir bereikalingo antibiotikų vartojimo.
 
Turime geriau suprasti netinkamo antibiotikų vartojimo priežastis, kad galėtume veiksmingiau keisti įpročius. Dažnai antibiotikai išrašomi ir vartojami visai be reikalo kaip „apsauginė“ ar „prevencinė“ priemonė, todėl ilgainiui jie gali tapti neveiksmingi.
 
2013 m. Higienos institute atlikto Lietuvos gyventojų savigydos antibakteriniais vaistais ir žinių apie juos įvertinimo tyrimo rezultatai rodo, kad 30,3 proc. respondentų per paskutinius 12 mėn. vartojo antibiotikus. 14,6 proc. iš jų vartojo šiuos vaistus savigydai.

www.ulac.lt