Šiandien - pasaulinė Sveikatos diena

Šiandien - pasaulinė Sveikatos diena

07. Apr 2016, 10:31 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kasmet balandžio 7-ąją minima Pasaulinė sveikatos diena. Šiemet šią dieną siekiama atkreipti dėmesį į sunkią ir klastingą ligą - cukrinį diabetą.

Pasaulinė sveikatos diena kiekvienais metais švenčiama balandžio 7 dieną. Pirmą kartą Pasaulio sveikatos organizacijos siūlymu ji paminėta 1950 m. Šią dieną visame pasaulyje diskutuojama apie visuomenės sveikatos problemas, skatinama pamąstyti apie savo gyvenseną ir apsispręsti gyventi sveikiau.

Pasaulio sveikatos organizacija praneša, kad nuo 1980 m. sergančių diabetu žmonių skaičius padidėjo keturis kartus ir siekia 422 milijonus. Vieni svarbiausių faktorių, lemiančių tokį augimą, yra viršsvoris ir nutukimas. Todėl labai svarbu skirti kuo didesnį dėmesį šios ligos prevencijai ir gydymui.

Cukrinis diabetas - lėtinė neinfekcinė liga, kuria susergama dėl nepakankamos insulino gamybos kasoje arba sutrikusio jo veikimo audiniuose. Pirmo tipo diabetu sergančių žmonių organizmas stokoja ar visiškai negamina insulino. Tam, kad žmogus išgyventų, insulinas leidžiamas švirkštais arba insulino pompa. Pirmo tipo diabetas dažniausiai yra diagnozuojamas vaikams ir jaunuoliams.
Antro tipo diabeto pažeistas organizmas nesugeba įsisavinti insulino. Žmonės, sergantys šia liga, negali panaudoti insulino, nors ligos pradžioje organizme jo būna net per daug. Sergančiojo organizmas insuliną gamina, tačiau dėl prastos mitybos, fizinio aktyvumo stokos tampa jam nejautrus arba jo trūksta. Apie 80 proc. sergančiųjų antrojo tipo diabetu yra nutukę.

Jei pastebėjote, jog kankina silpnumas, besaikis troškulys, didėjantis alkis, prakaitavimas, širdies veiklos sutrikimas, padidėjęs jautrumas, nuovargis, negebėjimas susikaupti ar išlaikyti dėmesį, suprastėjusi rega, susilpnėjo imuninė sistema, atsirado niežulys ar potencijos sutrikimų, reikėtų pasitikrinti, ar nesusirgote antro tipo diabetu.

Balandžio 7 ir 8 d. Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje (Aušros g. 44, Kaunas, tel. (8-37) 33 16 79) bus nemokamai atliekamas kapiliarinio kraujo gliukozės koncentracijos nustatymas. Tyrimai bus atliekami nuo 8 iki 17 val. 208 kab.