Šiandien - pavasario lygiadienis

Šiandien - pavasario lygiadienis

20. Mar 2012, 00:00

Kovo 20 dieną minima pasaulinė Žemės diena, astronominis pavasaris. Kitaip vadinamas - pavasario lygiadienis, kai dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio kampeliuose.

 

Lygiadienio metu dienos ir nakties trukmė susilygina. Astronomai lygiadienį apibūdina kaip akimirką, kai Saulė pasiekia vieną iš dviejų ekliptikos (Saulės kelio danguje) ir  dangaus pusiaujo (Žemės ekvatoriaus projekcijos danguje) susikirtimo taškų.

Šią dieną Lietuvos Aplinkos ministerija organizuoja šventinius reginius, kūrybines akcijas, išvykas į parkus, miškų tvarkymą, inkilų kėlimo akcijas ir kt.

Kokie vyks renginiai:

Šiandien vidudienį, kaip ir kasmet kovo 20-ąją, per Pasaulinę žemės dieną, sostinės Nepriklausomybės aikštėje prie LR Seimo bus iškelta Žemės vėliava. Europos informacijos biure, kuris įsikūręs Seimo trečiuosiuose rūmuose, bus parodytas P. Abukevičiaus premijos laureato Manto Jancevičiaus kino pasakojimas „Gandrai visada grįžta namo“, kuris buvo išrinktas geriausiu 2011 m. dokumentiniu filmu apie gamtą.

Aplinkos ministerija Pasaulinei žemės dienai skirtą minėjimą šiandien surengs Kaune kartu su knygas gamtos tematika leidžiančia „Lututės“ leidykla. „Girstučio“ kultūros ir sporto centro rūmuose susirinks arti šešių šimtų jaunųjų gamtos bičiulių iš visos Lietuvos.

Jie Pasaulinę žemės dieną čia pažymės kartu su savo mokytojais, aplinkosaugos institucijų, savivaldybių, nevyriausybinių organizacijų atstovais. Aktyviausiems gamtos bičiuliams ir jų vadovams bus įteikti apdovanojimai. Po minėjimo moksleiviai lankysis Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejuje, Zoologijos sode ir VDU Botanikos sode.

 

Šiemet Žemės dieną mūsų šalis pažymės jau 21 kartą.