Šlapia lovelė darželyje

Šlapia lovelė darželyje

01. Nov 2012, 00:00

Naktimis nevalingai besišlapinantys vaikučiai, pradėję lankyti darželį, patiria papildomą stresą.

 

Konsultuoja  vaikų darželio “Sadutė” auklėtoja Jolanta Žukauskienė

 

Ar visi ateinantys į darželį vaikai moka pasiprašyti ant naktipuodžio?

 

Vaikai, ateinantys į lopšelio grupes, nemoka, jie ateina su sauskelnėm, ir pradedame po truputį pratinti prie naktipuodžio. Vieni išmoksta greičiau, kiti – vėliau. Kartais mokymasis gali užtrukti iki 3 -4 metų, būna, kad vaikai iki tol pasišlapina miego metu. Mes paprastai tai sprendžiame - arba budiname juos miego metu, kad nueitų į tualetą, o jeigu ne, naudojame sauskelnes. Bėgant laikui vaikučiai pripranta naudotis tualetu.

 

Kaip suprasti, ar tai vėluojantys higienos įgūdžiai, ar enurezė?


Enurezė diagnozuojama penkerių ir vyresniems vaikams, iki tol vaikas mokosi higienos įgūdžių. Kalbant apie darželį, yra toks laikas, kai vaikai turi praeiti adaptacinį periodą. Ikimokyklinėse įstaigose tas adaptacinis periodas būna dviem etapais – kai vaikas pradeda lankyti lopšelį ir darželį. Juk perėjus į kitą grupę, vaikui vėl reikia laiko priprasti.

 

Pasikeitus aplinkai, stengiamės padėti vaikui. Pasitaiko, kad sušlampa lovelėje, tačiau norėčiau nuramint tėvelius. Tikroji enurezė nustatoma  penkerių metų ir vyresniems vaikams.

 

Kaip jūs padedate vaikams, kuriems darželyje sušlampa lova?

 

Miego metu, kai vaikai pamiega, mes pažadiname juos ir nuvedame į tualetą. Žaidimų metu mes jiems primename, kad nueitų į tualetą. Tačiau tai darome subtiliai, kad kiti vaikai negirdėtų, nes tokio amžiaus vaikai jau nenori, kad kiti apie tai žinotų.

 

Vyresniesiems reikėtų atsargiai pasakyti, kad kiti negirdėtų, pavyzdžiui, į ausį pasakyti, kad nueitų į tualetą. Manau, kad šita problema yra daugiau psichologinė, jei vaikučiai yra teigiamoje aplinkoje, gerai jaučiasi, geros emocijos padeda įveikti ligelę.

 

Ar tai dažna problema?


Jeigu grupėje yra 20 vaikų, manyčiau, iš jų yra 2-3, turintys šią problemėlę.

 

Kaip patartumėte tėveliams, auginantiems tokius vaikus?


Iš pradžių tėvai nekalba apie tai, ir labai priklauso nuo auklėtojos, kiek ji bendrauja su tėvais, ir kiek šie atsiskleidžia. Stengiamės daugiau sužinoti apie vaikus. Tėvams patarčiau atidžiai stebėti vaiką, kada jis pasišlapina?

 

Ar išgėręs skysčių daugiau, ar kai patiria stresą, kai aplinkoje, šeimoje yra pasikeitimų? Ir būtinai kalbėkite su auklėtojomis, pasakykite apie tai. Kai tėveliai užsisklendžia ir nepriima šios problemos, tuo sunkiau vaikui. Kai vaikas pamato, kad auklėtoja į tai reaguoja normaliai, viskas susitvarko puikiai.

 

Reaguokite į tai ramiai. Juk vaikai perima mūsų emocijas. Jei reaguosime ramiai, ir vaikai bus ramesni, juk jie yra mūsų veidrodžiai.