Sonata: "Artėjant tiesioginei transliacijai, jaudinuosi jau dabar"

Sonata: "Artėjant tiesioginei transliacijai, jaudinuosi jau dabar"

11. Sep 2012, 00:00

Šį trečiadienį Mamyčių klubo portale nuo 14 iki 14.45 val. vyks tiesioginė video transliacija, kurios tema "Ankstyvasis muzikinis ugdymas". Jos metu MK laidos vedėja Eglė Skrolytė kalbins ankstyvojo vaikų lavinimo specialistę Sonatą Latvėnaitę – Kričenienę.

 

Susipažinkime iš arčiau...

 

Sonata Latvėnaitė – Kričenienė yra Vilniaus vaikų meninio ugdymo mokyklėlės „Strazdanėlės“ įkūrėja, vadovė ir muzikos mokytoja. Jis yra tarptautinių konferencijų „Vaikas ir muzika“ organizatorė ir seminarų vedėja.

 

{smallpic:3}

 

Sonata studijavo fortepijoną ir pedagogiką Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Stažavosi keletoje tarptautinių konferencijų užsienyje, kur tobulinosi vaikų ankstyvojo muzikinio ugdymo klausimais.

 

Kartu su vyru kompozitoriumi ir garso režisieriumi Petru Kričena augina tris vaikus: Beatričę, Bernardą, Žemyną, yra įsteigę privatų „Strazdanėlių“ darželį, pastatę eilę muzikinių spektaklių vaikams, išleidę originalių kompaktinių plokštelių, surengę įsimintinų vasaros stovyklų.

 

{smallpic:1}

 

Sonatos įsitikinimu, suaugę turėtų sudaryti sąlygas vaikams pažinti pasaulį, visas jo spalvas, skatinti vaiko smalsumą ir norą išreikšti save per muziką, judesį ir žaidimą.

 

Mamyčių klubas nutarė pakalbinti S.Latvėnaitę-Kričenienę, kokios nuotaikos, artėjant svarbiai ir įdomiai dienai - trečiadienio tiesioginiam eteriui.

 

{smallpic:2}


-Rytoj išauš Ta diena. Ar pirmą kartą duosite interviu tiesioginiame eteryje? Kaip jaučiatės?

 

-Taip, man tai pirmas kartas. Žinoma, jaudinuosi, tačiau su Egle Skrolyte mes esame ne kartą kalbėjusios, ji yra labai malonus žmogus, su ja lengva bendrauti, tad, manau, prasidėjus tiesioginei transliacijai, mes kalbėsimės paprastai kaip dvi mamos ir aš pamiršiu, kad yra filmuojama.

 

-Gal galite trumpai papasakoti, ką Mamyčių klubo šeimos, įsijungusios MK portalą trečiadienį nuo 14 val., galės išgirsti? Kokie bus pagrindiniai pokalbio akcentai?

 

Noriu trumpai apibūdinti, kas yra tas ankstyvasis vaikų muzikinis ugdymas. Jis apima kelias pakopas:

 

Pirma pakopa – prenetalinis muzikinis ugdymas, kai kūdikis yra mamos pilvelyje ir girdi mamos balsą, garsus.

 

Antroji pakopa – gimęs vaikutis supažindinamas su įvairiais pasaulio, tėvų skleidžiamais garsais, jis jau atskiria kitų žmonių garsus nuo mamos ar tėčio. Tai apima ir lopšines, dainas, nešiojimus, kykavimus, mylavimus ir pan.

 

Taigi, ankstyvasis muzikinis vaikučių ugdymas prasideda dar mamos pilvelyje ir tęsiasi iki devynerių metų amžiaus.

 

Kodėl būtina kuo daugiau vaikui sužinoti ir patirti iki 9 metų amžiaus – sužinosite tiesioginės transliacijos metu.

 

Taigi, tiesioginės transliacijos metu sužinosite:

 

Koks ankstyvojo muzikinio ugdymo tikslas?

Kuo jis gali būti reikšmingas mažam vaikui?

Kaip suprasti, ar mano vaikas gabus?

Ar ne vėlu pradėti nuo ketverių ar penkerių metų lavinti vaikutį muzikaliai?

Kodėl pasaulis apskritai sujudo ir pradėjo kalbėti apie muzikinį ugdymą?

Kaip kūdikiai patiria muziką – sąmoningai ar nesąmoningai? Kada pradeda mėgdžioti?

 

Ši tema labai plati. Ar užteks 45 minučių eterio laiko sudominti šeimas ankstyvuoju muzikiniu ugdymu?

 

Taip, laiko sočiai. Nes mūsų pagrindinis tikslas – atkreipti dėmesį ir mamoms priminti, kuo muzika yra svarbi ir kuo gali pasitarnauti ugdant mažuosius ir vyresnius vaikučius.

 

Ar tikitės sulaukti daug Mamyčių klubo narių klausimų?

 

Aš manau, kad didysis domėjimasis ankstyvuoju vaikučių muzikiniu ugdymu praėjo. Tas pikas buvo prieš 5-8 metus, tuomet tai buvo labai didelė naujiena, kai visi aplink apie tai intensyviai kalbėjo ir rašė, o dabar tai bus tiesiog žinių gilinimas. Ir priminsime, kuo muzikinis ugdymas yra svarbus.

 

Ačiū už pokalbį ir nekantriai lauksime trečiadienio popietės.

 

DĖMESIO! TIESIOGINĖS TRANSLIACIJOS METU GALĖSITE UŽDUOTI KLAUSIMŲ ŠIA TEMA - IR IŠKART GAUSITE ATSAKYMĄ!

 

Būkite aktyvios  - už įdomiausią klausimą ar pasidalinimą patirtimi vienai mamytei padovanosime naująsias sauskelnes

Huggies Super Dry!


 

P.S. Atidžiai stebėkite transliaciją  - bus ir staigmenų!

 

SVARBU!

 

Žiūrėkite tiesioginę transliaciją per iPhone, iPad arba vidutinės kokybės Android4 ir kituose išmaniuosiuose telefonuose ar planšetiniuose kompiuteriuose.

 

Kad matytumėte tiesioginę transliaciją, būtinas 2 mbitps greitis, o kompiuteriuose turite įsidiegti naujausios versijos Adobe Flash Player.

 

Techninių problemų atveju (jeigu nepavyksta pamatyti video ar nėra garso, gal kažkokie kiti trukdžiai ir pan.) - viską rašykite rusiškai arba angliškai šiuo el.paštu: tiesraides@tiesraides.lv arba kreipkitės tel. +371 26510075