Su pirmaisiais gandrais Lietuvoje prisistato DULOS – gimdyvių padėjėjos

Su pirmaisiais gandrais Lietuvoje prisistato DULOS – gimdyvių padėjėjos

25. Mar 2014, 11:56 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Šių metų kovo 22–29 dienomis Lietuvoje pirmą kartą minima Pasaulinė dulos savaitė. Šia proga savo veiklą, tikslus ir vertybes pristato ir pačios dulos, kitaip dar vadinamos gimdyvės padėjėjomis.

Nors pasaulyje, įskaitant artimiausias mūsų kaimynes Lenkiją ir Latviją, dulos žinomos jau ne vieneri metai, mūsų šalyje tai vis dar naujiena.

Pasak neseniai įkurtos Dulų asociacijos pirminkės Martynos Zaveckienės, dula vadinama moteris, teikianti pagalbą besilaukiančiai moteriai nėštumo, gimdymo metu ir po gimdymo.

„Dažnai kyla klausimų, kam reikalinga dula, jei šalia nėščiosios yra gydytojai, akušerės ir vyras, todėl svarbu pabrėžti, kad, turėdama tam tikrų žinių ir savą gimdymo patirtį, dula užima specifinę, tik jai būdingą vietą, – teigia M. Zaveckienė. – Ji neteikia jokios medicininės pagalbos, o yra tarsi sesuo ar draugė, padedanti kitai moteriai gauti reikalingų žinių, pasitikėti savimi, pozityviai priimti gimdymo patirtį“.

„Esami moksliniai tyrimai rodo, kad gimdymas su dula yra palankesnis mamai ir  vaikui: mažėja cezario pjūvio tikimybė, trumpėja gimdymo trukmė, moterys geriau vertina savo gimdymo patirtį, o tai turi įtakos žindymo sėkmei, glaudžiam motinos ir vaiko ryšiui ir pasitenkinimui motinyste apskritai. Žinia apie dulas jau keleri metai sklinda mūsų šalyje, todėl natūralu, kad besilaukiančios šeimos vis dažniau ieško dulų  ir atsiranda norinčiųjų tapti dulomis bei teikti šias paslaugas“, – džiaugiasi M. Zaveckienė.

Šiuo metu vyksta pirmieji dulų mokymai. Juose dalyvauja daugiau nei 30 moterų iš visos Lietuvos. Pirmosios dulos įgyja psichologijos, anatomijos ir fiziologijos žinių bei įvairių praktinių įgūdžių. Mokymai baigsis ir pažymėjimai bus įteikti 2014 m. rudenį.


Besimokančios dulos jau lydi pirmąsias gimdyves į gimdymo stacionarus, padeda joms pasirengti gimdymui bei po jo. Šiuo metu šios paslaugos yra nemokamos ir jomis gali pasinaudoti visos norinčios moterys ir šeimos.

Pasaulinė dulų savaitė, šiemet minima kovo 22–28 d., pradėta švęsti 2011 m. Jos iniciatorė – didžiausia tarptautinė prenatalinio ir postnatalinio švietimo organizacija The Childbirth and Postpartum Professional Association (www.cappa.net). Pasaulinės dulų savaitės metu gimdyvių padėjėjos prisistato visuomenei įvairiais renginiais ir akcijomis, siekdamos atkreipti dėmesį į emocinės ir fizinės pagalbos nėštumo bei gimdymo metu privalumus.

Mamyčių klubas pradės glaudžiai bendradarbiauti su Dulų asociacija. Tad jei turite klausimų šia tema, pavyzdžiui, kaip jas išsikviesti, kaip jos gali pagelbėti, ar tai mokama paslauga ir pan. - rašykite drąsiai arba čia, komentaruose, arba redakcija@mamyciuklubas.lt

26. Mar 2014, 15:17

Svarbu, kad tos moterys, besiruošiančios būti dulomis tai darytų ne tik iš paskatos gauti algą (kuri Latvijoj apie 250lt, nežinau ar už viską, ar tik už buvim gimdymo metu), bet ir būtų nuoširdžiai tam pasiruošę psichologiškai, bei "nepirštų" savo nuomonės, pozicijos, kai "žalia" mamytė nežino ką rinktis, būtų kaip sakant nešališkos vienai ar kitai nuomonei, juk būdamos su būsima mama, kaip gimdžiusios, jos beabejo gautų/gauna įvairiausių klaisumų, tad, kad būtų "pasikaustę" pateikti ne tik savo nuomonę ir patirtį, bet ir alternatyvas.

gintarerei gintarerei 26. Mar 2014, 08:15 Zylutee

sveikatos ministras paklausius, tai isvis atrodo is kitos planetos ir toks kuris visai nusisneka savo pasisakymuose sprendzia del moteru echoskopiju skaiciaus, vaiku skiepu ir gydymo istaigu likimo.

gintarerei gintarerei 26. Mar 2014, 08:15 zivile g.-b.

bet esme tokia, kad dula lydi moteri per visa nestuma ir yra ta kuri supranta ir fiziologine sio reikalo puse, kas kaip vyksta, atpazista neraminancius zenklus ir supranta psichologine puse, t.y. visa nestuma lydi zmogus, kuris yra kaip drauge, bet turinti ziniu apie nestuma ir gimdyma, o gimdymo metu jau po 9 menesiu draugystes padeda kuo ramiau ateiti i pasauli gyvybei, t.y. velgi daugiau is psichologines puses. Na sakykit, kuri drauge ar vyras nestumo metu suprato jus 100 procentu kas su jumis darosi, kokios jusu nuotaikos, kartais tiesiog noredavosi pakalbetisu zmogumi, kuris supranta tas baimes, nerimus ir panasiai. O nestumo metu yra du krastutinumai, arba gydytojas, kuris uzsiima tik medicinos puse ir psichologija moters nelabai kam rupi, arba vyras, kuris visais nenusimano apie tai kas vyksta ir bando deperatiskai padeti 😀 bet aisku tikiu, kad yra moteru kurioms tai nebutu priimtina ir nenoretu to. yra tarpe musu oteru isvis kurios nenori nei vyro salia nei nieko ,geriausia jauciasi vienos, taigi tai butu pasirenkama pasaluga.

ODISEJAaa ODISEJAaa 25. Mar 2014, 20:14

ko tik neprigalvoja 😀

gintarerei gintarerei 25. Mar 2014, 15:16

super, kad ir pas mus toks dalykas bus 😀 man labai aktualu visi klausimai susije su tuo kaip jas issikviesti/ uzsisakyti/ pasamdyti. Kaip tai veiks realiai? Ar visam nestumui ir gimdymui? Apskritai kaip sistema veiks visa? Ir aisku kainos.