Sūnelis ėmė šlapintis į lovą naktį, bet sauskelnių nenori

Sūnelis ėmė šlapintis į lovą naktį, bet sauskelnių nenori

10. Oct 2012, 07:40 pypse pypse

Iš Evelinos laiško:

 

Norėčiau specialistų konsultacijos. Mano sūnui 2,5 m. Su puoduku susidraugavo prieš 2 mėn. Ilgai nenorėjo ant jo net sėdėti, pamatęs mesdavo jį tolyn.

 

Vieną vakarą pasakiau, kad nebeturiu sauskelnių, paprašiau, kad pasisakytų, jei norės į tuoletą. Ir ką gi, tą dieną įvyko stebuklas. Pasiprašė ant puoduko tris kartus, o atėjus nakčiai, nebeleido užmauti sauskelnių. Nuo to vakaro vaikas tiesiog išmoko pasiprašyti arba pats nubėgti, nusimauti kelnytes ir atlikti visus reikalus į puoduką, arba į klozetą.

 

Atskiria, kokio "reikalo" nori. Atrodo, viskas būtų gerai... bet po dienos ateina naktis. O naktį tvarkytis su šiais reikalais neišeina niekaip. Iš pradžių svarsčiau, kad dar mažiukas, vėliau, kad neseniai išmokęs draugaut su puoduku, bet dabar galvoju... gal yra ir kitokia problema? Kai miegu šalia, miegu budėjimo rėžimu, pajuntu, kad jis suriečia kojytes, inkščia, keliu jį ir pasodinu ant puoduko. 

 

Spėju arba ne. Keisčiausia, kad suspėju pasodinti ant puodo, arba nesuspėju 2,3, kartais net 4 kartus per naktį. Jei nesuspėju pamatyti signalo, kelis kart per naktį keičiu patalus, perrenginėju. Mažius miega nė nekrusteldamas. Tas pats yra ir su pietų miegeliu. Namuose - pajuntu, kad nori, pasodinu, toliau miega.

 

Bet miegelis yra ir darželyje, ne namų aplinkoje. Per valandos pietų miegelį visada lova būna šlapia, ir miegas būna baigtas, neišsimiegojęs, piktas... Sauskelnių taip niekados nuo to vakaro ir nebedėjau, nes sūnus kategoriškai atsisako jas mautis, pabandžius moka nusimauti. Auklėtoja nebeturi kantrybės, "per prievartą" maunant sauskelnes, vaikas rėkia.

 

Aš nenoriu, kad dėtų sauskelnes, nes vaikas ir taip ištisai verkia kalbant apie darželį. Darželis, atsiskyrimas nuo manęs jam yra didžiulis stresas, ir dar labiau jį stresuoja, kai bando mauti sauskelnes. Nežinau, ką daryti. Tiesa, vakare skysčių neduodame, visada nuvedame prieš miegą į tualetą.

 

Tačiau jis neišmiega net valandos po to. Jei per miegus klausiu, ar nori, sakau ir teiginiu tu nori, keliamės, jis nesako nieko, arba ima verkti, kad nenori. Bet tik po pasakymo nenori, gali atlikti reikalą į puoduką (jei vis tiek pakeliu) arba į lovą (jeigu pasitikiu). Norisi ir pykti, nes tikrai atrodo sąmoningas, kai nemiega, nėra jokių problemų.

 

Kai kalbamės, jis sako, kad juk jis padaro į puodelį prieš miegą. Neatsimena, kad naktimis dar padaro į lovą. Norėčiau gydytojų nuomonės, kokios gali būti priežąstys dažno šlapinimosi? Ar normalu toks dažnumas ir nevalingumas tokio amžiaus vaikams, ar galima kažkaip stiprinti tą pūslytę?

 

Įdomi psichologo nuomonė kaip elgtis dėl sauskelnių. Ar nesusimakaluos vaikučiui, jei dabar pradėčiau mauti jas, kai 2 mėnesius esu nedėjusi. Jei maučiau prieš jo valią, ar iš vis tada susigaudys, kaip kur kada jam reikia tvarkytis su tualeto reikalais? Vaikas aiškiai kalba. Jis pats nenori sauskelnių, nes sako, kad jas nešioja tik leliukai..., o jis yra vyras. Ačiū labai.

 

Šią situaciją paprašėme pakomentuoti Vaikų ligoninės Vilniaus universiteto Santariškių klinikos filialo pediatrijos skyriaus vedėjos, vaikų nefrologės, prof. Augustinos Jankauskienės.

 

Susipažinusi su Evelinos pasakojimu, gydytoja patarė mamai iškart kreiptis į nefrologą, nes tiesiog pakonsultuoti raštu būtų sunku. Geriausiai apie tai pasikalbėti akis į akį ir išsiaiškinti vaikučio šlapimo nelaikymo piežastis. 

 

O ką apie tai mano psichologė Vika Aniulienė?

 

Sveiki,

 

Truputį gal užkliuvo tas "inkščia", kodėl? Gal skauda, kai šlapinasi, nesu kompetetinga daryti išvadas, čia jau reikėtų gydytojo konsultacijos.

 

Dėl psichologinės pusės - reikia pasidžiaugti, kad 2,5 m. pyplys sąmoningai nenori turėti reikalų su sauskelnėmis, kad nori būti nepriklausomas ir švarus. Dėl to reikia džiaugtis ir didžiuotis, kalbant apie miegą, tai miego metu organizmas atsipalaiduoja, dėl to natūralu, kad vaikas nejaučia, kada ko nori ir neišeina su juo susikalbėt.

 

Valanda miego darželyje pietukų metu taip pat nestebina, vaikai eina miegot iškart po pietų, po kompoto ir sriubos, iki pietų taip nusikalę, kad miegant net nepajaučia, kaip įvyksta bėda.

 

Jei vaikas nenori - kam reikia tas sauskelnes mauti? Nes taip yra patogu? Auklėtojų darbas yra toks ir mažiausiai jos turėtų reikšti nepasitenkinimą, manau, kad ir darželio direktorė netoleruotų tokio elgesio, dėl to nevenkite ir su ja pasitarti, kaip turėtumėt reaguoti į tokį pareiškimą ir elgesį.

 

Kalbant apie poilsį (nes darau prielaidą, kad naktį nepailsite), kai vaikas giliai įmiega (po maždaug 10 min., kai užmiega), pabandykit užmauti sauskelnes tik nakčiai, jei pradėtų nerimauti, tiesiog pasakykit, kad čia tam, kad sausas miegotum ir gerai išsimiegotum... Labai sunku visą naktį 2,5 metų pypliui išmiegoti nenusišlapinus...

 

Norėčiau akcentuot tai, jog esame mamos, kai kas blogai su mūsų vaikais - mes atsakingos, kai kas gerai - nuopelnai būna visų. Auginam vaikus ir kartais tiesiog reikia prisimint, jog taisykles diktuojam mes.

 

Kaip turi būt auklėjami, kaip turi būt maitinami, kaip turi būt prižiūrimi mūsų vaikai - diktuojam sąlygas mes ir visi turi tų sąlygų laikytis, ypatingai tie, kurie už vaiko priežiūrą gauna pinigus.

 

Sėkmės.

pypse pypse 11. Oct 2012, 12:55

AČIŪ už nuomones, kaip tik vakar mažiukas darželyje kol užmigo tris kartus bėgo į tuoletą, ir tik užmigęs, po 15 minučių atsikėlė šlapias.
stresą atmetu dėl darželio, nes tas pats ir namuose, tik aš mama būnu šalia ir pastebiu, kada jis nori. Tas inkštimas tai tik taip išsireiškiau, nes lengvai pasimuisto, jei skaudėtų gal tikria inkštų, čia net nejaučia, miegotų sau šlapias toliau. Ir atsisakėm pampersų vasarą, tad darželio tada nelankė...
Aš tai pailsėsiu, užteks to miego, bet mažiukas per pietų miegą nepailsi darže, nes po šlapios lovos, nebemiega daugiau...
Išgirdau patarimą apsilankyti aps negirdėtą specialistą, reikės pasidomėti rimčiau, nes su šeimos gydytoja pasidarėm tik šlapimo tyrimą ir "nutarėm" kad vaiko smegenukai dar nelabai sugeba naktį su šituo reikalu susitvarkyt. bet man jau darosi neramu..

kodelcia kodelcia 10. Oct 2012, 15:31

Paskaičius iš šalies nuomonė susidarė, kad gal vaikutis dėl darželio stresuoja ir gaunasi tos naktinės avarijos. Manau, nieko tokio, jeigu naktimis dar vaikučiui uždėtumėte sauskelnes...