Sušilus orams pasirodo pirmosios erkės

Sušilus orams pasirodo pirmosios erkės

07. Apr 2014, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Džiaugdamiesi pavasarėjančia gamta išlikime budrūs ir pasisaugokime žolėje tykančių voragyvių - erkių, kurios platina erkinį encefalitą ir Laimo ligą. Jos yra paplitusios visoje Lietuvos teritorijoje, tad reikia nepamiršti, kad netrukus jas aptiksime daugelyje miškų ir parkų.

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medicinos entomologės, dr. Mildos Žygutienės, erkių aktyvumo sezonas Lietuvoje dar prieš dešimt metų trukdavo nuo balandžio iki spalio mėnesio. Pastaruoju metu, esant švelnioms žiemoms, šis sezonas pailgėjo nuo kovo iki lapkričio, o atskirais metais ir iki gruodžio mėnesio.

Kur tyko erkės?

Erkėms labiausiai tinkama aplinka – lapuočių ir mišrūs miškai, kuriuose yra pakankamai drėgmės ir gera miško paklotė. Pušynuose taip pat randamos erkės, bet čia jų gausa mažesnė.

Alkana erkė paprastai tyko ant augalų (nepakildama nuo žemės aukščiau 1-1,5 metro) laukdama tinkamos aukos. Aktyvioje pozoje erkė iškelia į viršų pirmą porą kojų, kurių letenėlėse yra jutimo receptoriai, reaguojantys į šilumą. Šio ir kitų sugebėjimų pagalba, erkė gali judėti link aukos.

Erkinio encefalito profilaktikos priemonė – skiepai

Lietuvoje erkių platinamomis ligomis kasmet serga apie 3 tūkstančius žmonių. 2010 m. užregistruota 612 susirgimų erkiniu encefalitu ir 2558 – Laimo liga.

Efektyviausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė – skiepai. Pasiskiepyti galima skiepų kabinetuose. Labai patikimas apsisaugojimo nuo erkių būdas – tinkami drabužiai ir repelentai. Taip vadinamos erkes atbaidančios cheminės priemonės.

Grįžus iš miško, kūną būtina atidžiai apžiūrėti. Vilkėtus drabužius reikėtų pakabinti negyvenamoje patalpoje arba saulėtoje vietoje, nes sausame ore erkės išgyvena labai trumpai.

Aptikus įsisiurbusią erkę, ją reikia pašalinti nedelsiant.

07. Apr 2014, 09:26

As nesiakiepiju ir vaikai taip pat nes pas mus tiesiog nera gamtos-vien namai ir gatves

07. Apr 2014, 08:48

oi reikia organizuotis maze skiepyti...dicke turi visa komplekta nuo ju....O su maze apsileidau..

07. Apr 2014, 08:44

Brrr kaip as ju bijau.karta buvo isisiurbus tai puoliau I panika.mama ja iseme bet dar ilgai verkiau purciausi is baimes.man toms erkems,vorams ir kt vabalams yra fobija