Šv.Velykų stalą turi puošti ne tik skanus, bet ir saugus maistas

Šv.Velykų stalą turi puošti ne tik skanus, bet ir saugus maistas

20. Apr 2014, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Linkėdami gražių Šv. Velykų Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad viena dažniausių maistu plintančių infekcijų mūsų šalyje yra salmoneliozė, kuria užsikrečiama nuo netinkamai paruoštų vištų kiaušinių, vištienos ir jos produktų.

Lietuvoje kasmet vidutiniškai užregistruojama apie 20 tūkst. susirgimų per maistą ir vandenį plintančiomis infekcinėmis ligomis atvejų. Apie 70 proc. ligonių šiomis ligomis užsikrečia namų aplinkoje nuo namuose paruošto maisto ar dėl netinkamos asmens higienos.

2013 metais ULAC užregistravo 377 pranešimus apie žarnyno infekcinių ligų protrūkius, dažniausi iš jų - salmoneliozės protrūkiai. Daugiau nei 70 proc. salmoneliozės protrūkių kasmet kyla šeimose.

Dažniausios klaidos, kurios daromos namuose tvarkant maistą, yra nepakankamai termiškai apdorojamas gyvūninis maistas, netinkamai laikomas maistas, nepakankamai gerai plaunamos rankos.

Kad maistas būtų ne tik skanus, bet ir saugus, ULAC specialistai pataria:

20140419173924-32449.jpg

20140419174043-74979.jpg