Tiksliai nežinoma, kiek vaikų Lietuvoje serga enureze

Tiksliai nežinoma, kiek vaikų Lietuvoje serga enureze

12. Oct 2012, 07:00

Naktnis vaikų šlapimo nelaikymas - problema, kurią laikui bėgant kai kurie vaikai tiesiog "išauga". Kiek šeimų yra palietusi ši liga?

 

Konsultuoja Vaikų ligoninės, Všį Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo, Urologijos skyriaus vedėjas, mokslų daktaras Gilvydas Verkauskas.

 

Ar yra žinoma statistika Lietuvoje, kiek vaikų serga enureze?


Sudėtingas klausimas, nes mūsų sveikatos apsauga nėra tokia organizuota ir standartizuota, kad galėtume surinkti ir apibendrinti duomenis iš visos Lietuvos kolegų medikų.  Tą reikia padaryti, bet sunku įgyvendinti.

 

Tikslios vaikų enurezės statistikos Lietuvoje negaliu pasakyti, bet nemanau, kad ji kažkuo skiriasi nuo pasaulinės. Pastaroji teigia, kad beveik 10 procentų šešiamečių turi naktinės enurezės problemų, po to šis skaičius kasmet mažėja, ir tai patvirtina, kad pirminė naktinė enurezė dažniausiai  yra natūraliai išaugama.

 

Tik faktai:


- Apie 10 procentų penkerių metų vaikų naktimis šlapinasi į lovą.

 

- Sulaukus septynerių metų naktinė enurezė pasitaiko apie 7 proc. vaikų

 

- Tarp 15 metų paauglių naktinės enurezės paplitimas siekia iki 1-2 proc.

 

- Pirminė enurezė – tai pasikartojantis ir nekontroliuojamas šlapinimasis naktį, kai vaikai nuo gimimo nėra išmiegoję ilgiau kaip 6 mėnesius sausi.

 

- Antrinė enurezė atsiranda tada, kai vaikas ar paauglys nesišlapino į lovą (bent 6 mėnesius), o tada vėl ima šlapintis. Antrinė enurezė sudaro maždaug 25 procentus visų enurezės atvejų.