Tyrimai, atliekami vaikui, įtariant enurezę

Tyrimai, atliekami vaikui, įtariant enurezę

12. Nov 2012, 08:00

Kokie tyrimai atliekami vaikui, kuris sulaukęs penkerių ir daugiau, nevalingai pasišlapina į lovą? Konsultuoja Vaikų ligoninės, Všį Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo, Urologijos skyriaus vedėjas, mokslų daktaras Gilvydas Verkauskas.

 

Skundžiantis vaiko naktiniu šlapinimusi šeimos gydytojas paprastai skiria vaikui kraujo ir šlapimo tyrimą. Kokie išsamesni tyrimai atliekami atvykus su siuntimu pas gydytoją specialistą?

 

1. Tokiam vaikui gali būti skiriamos inkstų ir šlapimo pūslės echoskopijos.

 

2. Taip pat vaikas turi vesti šlapinimosi dienyną, kuriame fiksuoja, kiek kada išgėrė skysčių, kada ir kiek pasišlapino. Specialistas išanalizuoja vaiko šlapinimosi dienyną.

 

3. Vaikui gali būti skiriami ir urodinaminiai tyrimai. Jų metu daugiau sužinoma, kaip funkcionuoja vaiko šlapimo pūslė.

 

Kaip atliekami urodinaminiai tyrimai?

 

Į vaiko šlapimo pūslę įvedamas kateteris, kuris registruoja šlapimo pūslės spaudimą, taip pat įvedamas kateteris į tiesiąją žarną. Vaikas tyrimo metu turi būti ramus, jei jis neramus, tyrimo patikimumas mažėja. Medikui labai svarbu rasti kontaktą su vaiku ir bendradarbiauti. Kartais vaikai neišbūna ramūs, tada šis tyrimas atliekamas su nejautra.

 

Jei su vaiku pavyksta susitarti, tyrimas užtrunka apie valandą, kartais ir ilgiau, pasitaiko – iki pusės dienos. Dėl to neretai vaikams tenka atsigulti į ligoninę, kad būtų atliktas šis tyrimas.

 

Kokiais atvejais šlapimo nelaikymas yra dėl šlapimo pūslės sutrikimų?

 

Gana dažnas vaikams pasitaikantis šlapimo pūslės funkcijos sutrikimas yra hiperaktyvi šlapimo pūslė, sąlygojanti naktinio šlapimo nelaikymą. Tokiu atveju hiperaktyvios šlapimo pūslės gydymui skiriami specialūs vaistai.

 

Kita galima vaikų naktinio šlapinimosi priežasčių yra antidiuretinio hormono trūkumas, dėl ko naktį pūslėje padidėja šlapimo kiekis. Dėl to kai kuriems vaikams gydant skiriama antidiuretinio hormono.