Už nesaugius žaislus užsidirbo baudą

Už nesaugius žaislus užsidirbo baudą

17. Jul 2012, 00:00

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba išnagrinėjo bylą pagal Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos pateiktą Produktų saugos įstatymo pažeidimo protokolą dėl UAB ,,Viskas už vieną eurą“ pavojingų žaislų pateikimo į rinką.

 

Patikrinę UAB ,,Viskas už vieną eurą” Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos specialistai nustatė, jog minėta bendrovė nevykdė Inspekcijos įpareigojimų pašalinti pavojingus žaislus iš rinkos - pakartotinai buvo rasti rinkoje realizuojami pavojingi žaislai: smėlio žaislų rinkinys „Sand toys“; stumiamas žaislas ,,WHEEL GAME“; stumiamas gaidelis ir magnetukai „Rattlesnake Sound Eggs“.


Nesaugūs žaislai vaikams


Atlikus bandymus žaislų ir chemijos bandymų laboratorijoje ir įvertinus šių žaislų, kurie skirti jaunesniems nei 3 metų vaikams, atitiktį saugos reikalavimams, nustatyta, kad gaminiai yra vaikams pavojingi (nesaugūs). Mažos žaislų detalės pritvirtintos nesaugiai, tempiant jos lengvai atsiskiria, todėl jais žaidžiant vaikams kyla pavojus paspringti netinkamai pritvirtintomis smulkiomis žaislų detalėmis. Žaislų aštrių briaunų detalės gali pažeisti jų odą, todėl jie kelia riziką vaikų sveikatai ir gyvybei.

 

Nustačiusi, kad šie gaminiai neatitinka produktų saugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų, Inspekcija uždraudė šiuos žaislus teikti į rinką ir įpareigojo importuotoją - UAB „Viskas už vieną eurą““ nedelsiant pašalinti iš rinkos pavojingus produktus ir surašė Produktų saugos įstatymo pažeidimo protokolą, kurį perdavė nagrinėti Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai.


Bylos nagrinėjimo posėdyje Inspekcijos atstovas informavo, kad tyrimo metu UAB „Viskas už vieną eurą“ vengė geranoriškai bendradarbiauti su rinkos priežiūros institucija ir nevykdė įpareigojimų iš rinkos pašalinti pavojingus produktus.

 

Per dvejus metus – trečioji bauda

 
Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba pažymi, kad 2012 m. kovo 29 d. už Produktų saugos įstatymo pažeidimą UAB „Viskas už vieną eurą“ jau buvo skyrusi 2750 Lt baudą. Per pastaruosius dvejus metus už pavojingų produktų pateikimą į rinką Tarnyba šiai bendrovei skyrė jau trečią baudą. Priimdama sprendimą Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba atsižvelgė į tai, kad UAB „Viskas už vieną eurą“, sužinojusi, kad gaminiai kelią riziką vartotojų saugai, nesiėmė atitinkamų veiksmų rizikai pašalinti, nevykdė rinkos kontrolės institucijos reikalavimų, t. y. nepašalino pavojingų žaislų iš rinkos, o toliau tęsė prekybą jais.


Išnagrinėjusi bylą Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba už pakartotinius Produktų saugos įstatymo pažeidimus UAB ,,Viskas už vieną eurą” skyrė 12 500 litų baudą.

 

 Tikėkimės, kad tarp mūsų mamyčių nėra įsigijusių šių nesaugių žaislų.