Vaikų nevalingas šlapinimasis - problema, apie kurią reikia kalbėti!

Vaikų nevalingas šlapinimasis - problema, apie kurią reikia kalbėti!

11. Sep 2012, 00:00

"Mamyčių klubas" meta iššūkį stereotipams, ir šį rudenį yra pasiryžęs daug kalbėti apie nevalingo vaikų šlapinimosi į lovą problemą.

 

Visą rudenį "Mamyčių klubo" portale skaitysime ne vieną straipsnį apie vaikų enurezę, kalbinsime šią problemą sprendžiančius specialistus ir pasistengsime atsakyti į jūsų klausimus. Laukiame jų ne tik komentaruose, bet ir redakcijos elektroniniu paštu, jeigu norite išlikti anonimiški.

 

Mes nemanome, kad tai gėda, kurią reikia nutylėti, atvirkščiai, šiuo projektu norime garsiai pasakyti - kuo anksčiau apie problemą pradėsime kalbėti, tuo greičiau ji bus diagnozuojama ir išsprendžiama.

 

Vaikų enurezė - dažna vaikystės palydovė

 

Naktinis šlapinimasis į lovą yra gana dažna vaikų problema. Nors apie ją ir kalbama nedaug bei fragmentiškai, problema nuo to nesumažėja. Lietuvoje statistika, kiek vaikų serga enureze (nevalingu šlapinimusi į lovą) nėra viešai žinoma.

 

Tačiau statistika panaši visame pasaulyje. Manoma, kad apie 10 procentų, vadinasi, kas dešimtas vaikas, sulaukęs 7 metų, šlapinasi į lovą. Štai Vokietijoje ši problema paliečia net 600 tūkstančių vaikų ir vadinama antra po alergijos visuotine vaikų sveikatos problema.

 

Labai daugelyje šeimų naktinio šlapinimosi problema yra „tabu“ tema. Šeimoms gėda, jos abejoja, gal yra pačios dėl to kaltos ir kažką ne taip padarė. Kadangi šeimoms trūksta informacijos apie vaikų enurezę, jos požymius bei pagalbos būdus, neretai pagalbos tokiems vaikams kreipiamasi vėlai. Problemos nutylėjimas, laukimas, kad ji praeis savaime ir savigyda – trys priežastys, dar pagilinančios problemą.

 

Kada sunerimti?


Enurezė (nevalingas šlapimo nelaikymas) diagnozuojamas vyresniems kaip penkerių metų vaikams. Kaip rodo statistika, maždaug 16% penkerių metų vaikų kartais pribunda šlapioje lovoje. Kai vaikui sueina septyneri metai, naktinio šlapinimosi atvejų nustatoma 7% vaikams. Naktimis šlapinasi ir mergaitės, ir berniukai, nors 2 kartus dažniau ši problema kamuoja berniukus. Suėjus 10 metų naktimis šlapinasi maždaug 3% berniukų ir 2% mergaičių.

 

Pirminė enurezė


Pirminė enurezė – tai pasikartojantis ir nekontroliuojamas šlapinimasis naktį. Pirminė naktinė enurezė diagnozuojama tada, kai vaikams šlapimo pūslės kontrolė „šlubuoja“ nuo vaikystės ir jie nėra išmiegoję naktį sausi ilgiau kaip 6 mėnesius.

 

Antrinė enurezė


Antrinė enurezė atsiranda tada, kai vaikas ar paauglys nesišlapino į lovą (bent 6 mėnesius), o tada vėl ima šlapintis. Antrinė enurezė sudaro maždaug 25 procentus visų enurezės atvejų. (Priminsime, kad pirminė enurezė nustatoma tada, kai vaikas šlapinasi į lovą nuo kūdikystės). Antrinės enurezės atvejai konstatuojami didesnio amžiaus vaikams, lyginant su bendra naktinio šlapinimosi atvejų statistika.

 

Paveldimumas

 

Tai viena iš žinomų naktinės enurezės priežasčių. Jeigu šeimoje panašių bėdų vaikystėje turėjo tėtis ar mama, rizika tą patirti vaikui didėja. Tarkim, kad nei tėtis, nei mama būdami vaikais nesišlapino į lovas. Tad jų vaikui tokia tikimybė lygi 15%. Jeigu vaikystėje šlapinosi vienas iš tėvų, vaiko rizika išauga iki 40%. Jeigu abu tėvai turi panašios patirties, tikimybė, kad vaikas turės naktinio šlapinimosi problemų, didėja iki 75%.

 

Kitos vaikų enurezės priežastys


Pirminės ir antrinės enurezės priežastys skirtingos. Antrinės enurezės atveju priežastys neretai psichologinio pobūdžio, o pirminės enurezės atveju priežasčių vyrauja keletas: 

 

Nebrandi nervų sistema. Neretai ši problema susitvarko savaime, tačiau palikto to savieigai negalima. Kuo anksčiau kreipiamasi pagalbos, tuo ji efektyvesnė.

 

Šlapimo pūslės funkcijos sutrikimai. Tai įvairios šlapimo pūslės anomalijos, taip pat infekcinės šlapimo sistemos ligos.

 

Antidiuretinio hormono (vazopresino) trūkumas. Jo naktį vaiko organizme išsiskiria mažiau, šlapimo pūslė prisipildo, ir vaikas pasišlapina.

 

Raidos sutrikimai. Didesnės rizikos grupėje yra vaikai, turintys genetinių apsigimimų, didelio laipsnio neišnešiotukai, vaikai, kuriems diagnozuotas hiperaktyvumo sindromas.

 

Netinkama mityba, gėrimai, dienos režimas. Turintys daug kofeino arba energetiniai gėrimai, šokoladas ir pan. Vengtini vaikams, turintiems problemų.

 

Stresas ir kitos psichologinės priežastys. Neretai ši priežastis yra pervertinama, tuo tarpu pirminės enurezės atveju (kuri yra dažniausia) ji nėra labai svarbi. Psichologinės traumas, tokios kaip tėvų skyrybos, naujas šeimos narys, naujas darželis ar pradinė mokykla gali tapti antrinės enurezės priežastimi.

 

Nežinomos priežastys. Deja, tenka pripažinti, kad dalis nevalingo šlapinimosi priežasčių dar nėra iki galo žinomos.

 

Kaip diagnozuojama enurezė?

 

1. Anamnezė.  Tai vienas iš svarbiausiųjų enurezės diagnozavimo būdų – išsamus pokalbis su gydytoju. Labai svarbu, kad ir tėvai, ir vaikai būtų geranoriškai nusiteikę bendradarbiauti, išsamiai nupasakotų problemos esmę: kada tai prasidėjo, kas kiek laiko ir kada pasišlapinama, ar buvo gydyta vaistais, jei taip, kokiais.

 

2. Šlapinimosi dienoraštis. Tai irgi labai svarbi diagnostikos dalis. Šeimai duodamas dienynas, kurį ji turi pildyti 48 valandas. Nuoširdžiai ir išsamiai – kiek, kada vaikas gėrė skysčių, kada šlapinosi, koks šlapimo tūris ir pan.

 

3. Vaiko apžiūra. Gydytojas, kruopščiai apžiūrėjęs vaiką gali įtarti lytinių organų anomalijas, tokias kaip susiaurėjusi apyvarpė ar šlaplė bei panašias.

 

4. Šlapimo tyrimas. Jis gali padėti nustatyti, ar šlapinimosi į lovą priežastimi gali būti bakterinė šlapimo takų infekcija bei kitos ligos.

 

5. Instrumentiniai tyrimai

Tai šlapimo takų bei inkstų ultragarsinis tyrimas bei kiti. Ar jie yra tikslingi konkrečiu jūsų vaiko atveju, sprendžia gydytojas.

 

"Mamyčių klubas" kviečia nelikti abejingais!

 

Jeigu esate ar buvote susidūrę su vaikų enurezės problema, jeigu jūsų šeima sėkmingai ją įveikė, labai kviečiame atsiliepti ir pasidalinti patirtimi. Pradedantis informavimo apie šlapimo nelaikymo problemą kampaniją, "Mamyčių klubas" kviečia susivienyti visus.

 

Kuo daugiau apie tai kalbėsime, sklaidysime mitus, tuo didesnė tikimybė, kad informacija pasieks tuos, kam ji aktuali. Mes garsiai sakome - vaikų enurezė - problema, apie kurią reikia kalbėti!

 

Ar Jūsų šeima buvo susidūrusi su šia problema? Ar sulaukėte kvalifikuotos pagalbos?

 

Į pagalbą skuba Huggies DryNites vienakartinės kelnaitės vaikams!

 

DryNites® primena paprastas kelnaites, jas patogu apsimauti po pižama ar apatiniais rūbais.

–Huggies DryNites puikiai sugeria skystį, apsaugodamos ir vaiką, ir patalynę!

– iš pažiūros šios sauskelnės nesiskiria nuo apatinių kelnaičių. Vaikas jas gali lengvai nešioti po pižama arba viršutiniais rūbais.

– nepastebimos, bet skystį puikiai sugeriančios naktinės kelnaitės leidžia vaikui nedvejojant vykti į stovyklą arba pernakvoti pas draugus. 

DĖMESIO! Jos skiriasi nuo įprastų sauskelnių tuo, jog sukurtos vaikams nuo 3 iki 15 metų amžiaus ir sugeria daugiau negu įprastos sauskelnės.

 

DryNites® pagamintos iš minkštų ir švelnių medžiagų, panašių į medvilnę.

Jos plonesnės už įprastas sauskelnes ir nešiugžda po drabužiais. 

Naktinių kelnaičių viduje yra sugeriamasis, drėgmę absorbuojantis sluoksnis, o išorėje – drėgmės nepraleidžiantis sluoksnis, kuris apsaugos patalynę. 

Subtilus dizainas padeda vaikui jaustis patogiai bet kurioje situacijoje.


Elastiniai kraštai leis vaikui jaustis komfortiškai kaip ir su įprastomis kelnaitėmis.

 

Vienkartinių Huggies DryNites kelnaičių yra ir berniukams, ir mergaitėms. Mergaičių sauskelnės papuoštos fėjomis, o berniukų – dinozaurų piešiniais!

 

DryNites® 3 - 5 metų amžiaus vaikams!

 


03. Sep 2012, 11:57

sunus daugiause dienos metu nevalingai i triusikelius pasiusioja sedas ir ant puoduko ,bet dar turi pasislapint. O kas liecia nakti, kad tik neprisisneket 😀