Vaikučių higiena: sunkiausia nukirpti nagučius

Vaikučių higiena: sunkiausia nukirpti nagučius

19. Apr 2013, 11:55

 

Mažylių higienai skiriu daug dėmesio, bet mažai priemonių. Svarbu, kad būtų sausas ir švarus.

 

Diena prasideda rytiniu tualetu. Apsiprausiam, valomės dantukus, kam reikia, keičiame sauskelnes. Kas jau moka naudotis tualetu, bėga pats.

 

Dienos metu prausiamės pagal reikalą (kai susitepa, mažesnius vaikučius – keičiant sauskelnes, kai atpila; didesnius: po lauko, prieš ir po valgio, prieš ir po tualeto)

 

Vakare apsiprausiam arba maudomės, valom dantukus.

 

Išsamiau apie kai kuriuos aspektus:


-Labai svarbu dažnai keisti sauskelnes!

 

-Apie sauskelnių keitimą nerašysiu, nes labai gražiai ir vaizdžiai Huggies ir Mamyčių klubas aprašo.

 

-Vyresnio sūnaus odelė buvo sausoka, bet nešusdavo. Jaunesnės mergytės odelė labai stipriai šuto. Išbandėm daugybę priemonių, bet didelio efekto po jokių priemonių naudojimo nesimatė. Gal geriausiai padėjo elementari priemonė – oro vonios. Patiesdavau neperšlampamą patiesaliuką, ant jo vystyklą ir be jokių sauskelnių laikydavau.

 

Vos tik įvykdavo koks „reikalas“, susitvarkydavom ir vėl gulėdavo be sauskelnių. Buvo labai geras metų laikas - vasara. Net lauke, vežime taip gulėdavo, tik lauke pridengdavau plonu marliuku ar vystyklu ir nuolat nuolat žiūrėdavau, kad viskas būtų sausa.

 

Pagrindinė prausimo priemonė – vanduo. Užpakaliuką kūdikiui plaudavau kasdien ir visąlaik pasituštinus. Didesnius vaikus, kai jau naudojasi tualetu, apiprausiam ryte, vakare ir kai murzini.

 

Maudynės mūsų vaikams suteikia daug džiaugsmo.

Vaikus maudom ne kasdien. Ilgesnės maudynės būna 2-3 kartus per savaitę. Voneles kartais “pagerinam” lakišių žolės arbata.

 

Teko skaityt daug rekomendacijų, kad maudyti kūdikius reikia kasdien. Mes taip nedarėm. Dažnas maudymas labai sausina odelę.

Jau turiu 2 patirtis.

 

Pirmajam vaikeliui buvau prisipirkus visą “amuniciją” skirtą prausimui. Turėjau ir prausiklį, ir muilo, ir losjoną, ir aliejuką. Mūsų patirtis parodė, kad didžioji dalis prausiklių ir muilų (nors etiketės skelbia, kad tinka kūdikiams) tik sausina odelę, todėl jau reikia naudot ir kremus/losjonus.

 

Pasiteisino tik aliejus. Prieš maudant švelniai masažuodama ištepdavau kūdikėlį. Išteptas aliejuku pabūdavo 20-30 min., tada išmaudydavau ir odelė būdavo labai švelni ir sudrėkinta. Beje šį būdą išbandžiau ir pati, labai efektinga. Tiesa, aliejų naudoju ne iš vaistinės, o tiesiog ekologišką nerafinuotą. Šildymo sezono metu be papildomo odelės drėkinimo ir maitinimo neapseinam. Naudojam – taukmedžio sviestą.

 

Po maudynių visada išsivalom visas raukšlytes, linkius, ausytes. Ausų nevalom spec. pagaliukais su vata. Marliuku valom ausies kriauklytę, pačią ausies landą tik vos vos, kiek pirštas pasiekia (vaikų ausytės tokios mažos, kad ten pirštas nelabai ką pasiekia). Jokių pagaliukų, vatų į ausies landą kišti nerekomenduoja medikai.

 

Viską nusisausinę karpom nagučius. Kerpam specialiomis kūdikių-vaikų nagučiams skirtomis žirklutėmis, žirklučių galai suapvalinti dėl saugumo. Dažnumas priklauso nuo to, kaip dažnai nagučiai užauga, paprastai kerpam 2 kartus per savaitę. Paprasčiausia nagučius kirpt, kai mažas vaikutis miega, tada mažiau judesių, lengviau išlaikyt rankytė/kojytę.

 

Kai nebepavyksta kirpt miegančiam, šį darbą neretai turi atlikt mama su tėčiu, nes vienam gali būt ir sunkoka. Vienas laiko vaiką ant kelių ir dėmesį bando nukreipt, o kitas kerpa. Mūsų vaikai nuo maždaug 9 mėn. iki 1,5 m. labai priešinosi nagų kirpimui. Nežinau su kuo tai buvo susiję, bet labai nemėgo nagučių kirpimo. Šiam procesui turėdavom pasiruošt visokios veiklos, kad tik išlaikyt ilgiau susidomėjusius ir spėt nagučius apkirpt. Kartais pavykdavo tik 1-2 nagučius vienu kartu apkirpt. Po kiek laiko vėl kartot procedūrą, kol nusikarpom visus.


Atsiradus dantukams, ne mažiau svarbus higienos įprotis – sauskelnių keitimas. Pirmuosius dantukus apvalydavau tik drėgnu marliuku. Marliuku apsivyniodavau pirštą ir pavalydavau lengvai. Kai pradėjom ragaut kietą maistą, įsigijau tokį silikoninį šepetuką- antpirštį. Jį užsimovus ant piršto labai lengva apavlyti dantukus.

 

Maždaug nuo metukų vaikai turi savo šepetėlius. Mėgdžiodami tėvus bando valytis patys. Kai jau jiems nusibosta, būtina pavalyt suaugusiems vaikučių dantukus. Odontologai sako, kad net iki 10-12 m. vaiko rankos motorika neleidžia pačiam pakankamai gerai išsivalyt dantukų. Nuolat mokam, kaip išspjaut dantų pastos likučius. Dantų pasta naudojam be fluoro vaikišką ir tik po mažą trupinėlį.

 

Didelis palengvinimas vaikų priežiūroje – vienkartinės higienos priemonės: sauskelnės, drėgnos servetėlės, palutės.

 

Drėgnas servetėles nuolat nešiojuosi savo rankinėje. Tai be galo patogi priemonė svečiuose, kelionėje, lauke. Stengiuosi rinktis kuo mažiau kvapų ir “priedų” turinčias servetėles. Džiaugiuosi Mamyčių klubu, nes čia turėjau galimybę išbandyt visų rūšių Huggies drėgnas servetėles.

 

Esu bandžius ir kitų firmų, bet vis sugrįžtu prie Huggies. Patinka ir kokybė, ir geros kainos, dažnai parduotuvėse pavyksta nusipirkti akcijinių (mažesene kaina) servetėlių. Šiuo metu dažniausiai naudojam Huggies Pure.

 

Jolanta

 

Drėgnų servetėlių Huggies akcija "Mamyčių pavasaris". Rašyk blogus ir mėgaukis SPA

 

I savaitė (nuo balandžio 15 iki 21 d.)

Tavo patarimai kasdieninėje kūdikio priežiūroje.

  

Lauksime tavo patarimų, kurie praverstų ir būtų vertingi būsimiems tėvams. Papasakok, kaip tu rūpiniesi ir prižiūri mažylį, kokias higienos priemones naudoji ir kokias drėgnas servetėles mieliau renkiesi?

 

Kiekvieną savaitę savo pasakojimus su nuotraukomis siųskite paspaudę šį mygtuką.

 

 

Pagrindinis projekto prizas

 spa

Tai specialus Baltic Beach SPA Jūrmaloje pasiūlymas „Pavasarinės emocijos“

 

Į pasiūlymą įtraukta:

 

Nakvynė dviems dviviečiame kambaryje su vaizdu į parką (viena naktis, dvi dienos)

SPA programa pasirinktinai

Pusryčiai

Baseinas su šiltu jūros vandeniu

Treniruokliai sporto salėje ir sauna

Saugoma automobilių aikštelė

 

Plačiau apie pasiūlymą: SPA programa "Pavasario emocijos" Jūrmaloje

 

Papildomi prizai

 

Kiekvieną savaitę rinksime po vieną laimėtoją, kuriai atiteks HUGGIES drėgnų servetėlių komplektas!

 

Projekto sąlygos: 

 

-Į pagrindinį prizą pretenduoti galės tik tos mamytės, kurios dalyvaus visuose etapuose – įvykdys keturių savaičių užduotis.

 

-Kiekvienos savaitės užduotis prasideda pirmadienį, o baigiasi sekmadienį.

 

 

 

 

20130404094626-58643.jpg

20130404103525-29854.jpg

20130325100059-74515.jpg