Vaikus reikia mokyti taisyklingai šlapintis

Vaikus reikia mokyti taisyklingai šlapintis

24. Sep 2012, 14:00

Diagnozavus šlapimo nelaikymą, viena iš medikų užduočių - išmokyti vaiką taisyklingai šlapintis. Dėmesio, mamos! Specialistas sako, kad kartais vaikai įpranta netaisyklingai šlapintis nuo mažų dienų, ir tėvų pareiga - tai pastebėti.

 

Konsultuoja Vaikų ligoninės, Všį Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo, Urologijos skyriaus vedėjas, mokslų daktaras Gilvydas Verkauskas.

 

Kada vaiko naktinis šlapinimasis jau yra problema, o kada – tik vėluojantys higienos įgūdžiai?


Amžius, nuo kada galima pradėti gydyti nevalingai besišlapinantį naktį į lovą vaiką, yra maždaug penkeri metai. Iki to laiko, jeigu vaikas neserga rimtomis inkstų ligomis (uždegimais, nėra įgimtų anomalijų), manoma, kartais nieko blogo pabusti naktį šlapioje lovoje.

 

Vaiko iki penkerių metų bręsta  įvairios organizmo sistemos, labai svarbi ir psichologinė jo būsena, charakterio ypatumai. Kai konsultacijai atvyksta jaunesnis kaip penkerių metų vaikas, besišlapinantis naktį, jis apžiūrimas, atliekama inkstų ar šlapimo pūslės echoskopija, ir pakitimų nerandama, informuojame tėvus, kad tai dažna mažų vaikų problema, kurią neretai vaikas „išauga“.

 

Sulaukus penkerių (o kai kurių šaltinių duomenimis ir šešerių) metų būtinai reikia ieškoti priežasčių ir pagalbos vaikui. Pirmasis žingsnis – paaiškinti tėvams ir vaikui tai kas žinoma apie naktinę enurezę, o kai yra ir kiti šlapinimosi sutrikimai - mokymas vaiką taisyklingai šlapintis.

 

Tiesa, jis prasideda gerokai anksčiau, negu sulaukus penkerių metų. Iki šiol nesutariama, kokio amžiaus geriausia pradėti vaiką mokyti  šlapintis, pasaulyje yra vietų, kur mokomi pirmaisiais gyvenimo metais. Pas mus įprasta pradėti pratinti šlapintis į naktipuodį antraisiais – trečiaisiais gyvenimo metais.

 

O kas yra „taisyklingas šlapinimasis“?


Šlapimo pūslė susideda iš dviejų pagrindinių raumenų kompleksų.  Vienas jų sutraukia pūslę, kai šlapinamės, kitas - neleidžia pasišlapinti, kai nenorime. Raumenys, sutraukiantys pūslę, yra nevalingi, mes jų nevaldome.

 

Teisingas pasišlapinimas yra toks, kai vaikas patogiai atsisėda, raukas atsipalaiduoja, nevalingas raumuo susitraukia, ir pūslė ištuštėja. Netaisyklingas šlapinimasis yra toks, kai pūslė ištuštinama valingų raumenų pagalba - kai kurie vaikai sutraukia išorinį rauką ir šlapinasi valingų pilvo raumenų pagalba, nors pūslė to visai nenori. Kai taip daroma dažnai, formuojasi netaisyklingi šlapinimosi refleksai. 

 

Sausi faktai:

 

-Apie 10 procentų penkerių metų vaikų naktimis šlapinasi į lovą.

 

-Sulaukus septynerių metų naktinė enurezė pasitaiko apie 7 proc. vaikų

 

-Tarp 15 metų paauglių naktinės enurezės paplitimas siekia iki 1-2 proc.

 

-Enurezė dažniausiai paveldima.

 

Į pagalbą skuba Huggies DryNites vienakartinės kelnaitės vaikams!

 

DryNites® primena paprastas kelnaites, jas patogu apsimauti po pižama ar apatiniais rūbais.

–Huggies DryNites puikiai sugeria skystį, apsaugodamos ir vaiką, ir patalynę!

– iš pažiūros šios sauskelnės nesiskiria nuo apatinių kelnaičių. Vaikas jas gali lengvai nešioti po pižama arba viršutiniais rūbais.

– nepastebimos, bet skystį puikiai sugeriančios naktinės kelnaitės leidžia vaikui nedvejojant vykti į stovyklą arba pernakvoti pas draugus. 

DĖMESIO! Jos skiriasi nuo įprastų sauskelnių tuo, jog sukurtos vaikams nuo 3 iki 15 metų amžiaus ir sugeria daugiau negu įprastos sauskelnės.

 

DryNites® pagamintos iš minkštų ir švelnių medžiagų, panašių į medvilnę.

Jos plonesnės už įprastas sauskelnes ir nešiugžda po drabužiais. 

Naktinių kelnaičių viduje yra sugeriamasis, drėgmę absorbuojantis sluoksnis, o išorėje – drėgmės nepraleidžiantis sluoksnis, kuris apsaugos patalynę. 

Subtilus dizainas padeda vaikui jaustis patogiai bet kurioje situacijoje.


Elastiniai kraštai leis vaikui jaustis komfortiškai kaip ir su įprastomis kelnaitėmis.

 

Vienkartinių Huggies DryNites kelnaičių yra ir berniukams, ir mergaitėms. Mergaičių sauskelnės papuoštos fėjomis, o berniukų – dinozaurų piešiniais!

 

DryNites® 3 - 5 metų amžiaus vaikams!