Vasarą maisto produktus rinkitės ir vartokite atidžiau

Vasarą maisto produktus rinkitės ir vartokite atidžiau

21. Jun 2013, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai nori atkreipti dėmesį, kad šiltuoju metų laiku, ypatingai karštomis vasaros dienomis, didėja tikimybė užsikrėsti maistu plintančiomis infekcijomis.

Žarnyno infekcines ligas gali sukelti daug patogeninių mikroorganizmų (virusai, parazitai, pirmuonys, bakterijos), tačiau vasaros sezono metu dažniausiai užsikrečiama bakterinėmis žarnyno infekcijomis.

Kampilobakteriozė yra per maistą plintanti infekcinė liga (zoonozė), kurią sukelia campylobacter bakterijos. Ligos simptomai paprastai pasireiškia po 2 - 5 dienų nuo užsikrėtimo. Susirgimas trunka apie savaitę.

Kampilobakteriozė pasireiškia:

viduriavimu (gali būti vandeningas, su krauju),

karščiavimu,

pilvo, galvos, raumenų skausmais,

pykinimu ar vėmimu.

Bakterijoms patekus į kraują galimos sepsio komplikacijos, kepenų, kasos, sąnarių uždegimas, neurologiniai sutrikimai (Guillan-Barre sindromas).

Kaip užsikrečiama?

Kampilobakterioze galima užsikrėsti vartojant žalią arba nepakankamai termiškai apdorotą mėsą, ypač paukštieną ir jos produktus, nepasterizuotą pieną, kampilobakterijomis užterštą vandenį.

Siekiant išvengti žarnyno užkrečiamųjų ligų, specialistai rekomenduoja:

-maisto gamybai vartoti tik labai gerai termiškai paruoštus mėsos, ypač vištienos produktus bei vartoti tik kokybišką vandenį.

-mėsą laikyti šaldytuve atskirai nuo kito maisto.

-po sąlyčio su žalia mėsa ir tarp atskirų maisto ruošimo etapų kruopščiai plauti rankas, kitus paviršius ir virtuvės įrankius, kurie turėjo sąlytį su žalia mėsa.

-vengti nepasterizuoto arba nevirinto pieno ir jo produktų.

-kruopščiai plauti vaisius ir daržoves.

-nepamiršti rankų higienos po sąlyčio su gyvūnų, viduriuojančių žmonių išmatomis, pasinaudojus tualetu ar prieš maisto ruošimą.

-greitai gendančius maisto produktams (mėsą, pieną, žuvį ir jų produktus) pirkti tik iš šaldymo įrenginių ir tik prekybos įmonėse, prekybos centruose arba iš patikimų tiekėjų.

-perkant maisto produktus būtina pasižiūrėti į tinkamumo vartoti terminą, ar jis nepasibaigęs.  Nupirkti greitai gendantys produktai turi pasiekti namus kaip galima greičiau.