Vasarą - pavojus užsikrėsti žarnyno infekcinėmis ligomis

Vasarą - pavojus užsikrėsti žarnyno infekcinėmis ligomis

06. Aug 2011, 00:00

Vykdami į gamtą iškylauti ir valgydami lauke paruoštą maistą, būkite atidūs. Netinkamai paruoštas ar saulėje pastovėjęs maistas gali būti rimta priežastimi susirgti žarnyno infekcijomis.

 

Kaip praneša Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), per du šių metų vasaros mėnesius užregistruoti 74 pranešimai apie žarnyno infekcinių ligų protrūkiai. Iš jų 61 protrūkis buvo užregistruotas šeimose, 9 - viešojo maitinimo įstaigose, 3 – vaikų ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir 1 susijęs su per prekybos įmonėje prekiautu maistu.

 

Dažniausia protrūkių priežastimi buvo:

 

-ant žarijų paruošti kepsniai,

-iš anksto paruoštas maistas bei netinkamai laikytas, kryžminis maisto užteršimas tvarkymo vietose,

-netinkamas maisto tvarkymo inventoriaus, aplinkos valymas

-bei nepakankama rankų higiena.

 

Svarbu žinoti, kad užsikrėtus, riziką susirgti dažniau turi maži vaikai, vyresnio amžiaus asmenys, nėščiosios, asmenys, sergantys kitomis sunkiomis ligomis.

 

PATARIMAI:

 

-Kepant mėsą ant laužo, svarbu, ją gerai iškepti: pavojingos bakterijos žus, kai temperatūra gabalo viduje bus ne žemesnė kaip 70-80°C. Mėsa gabalo viduje neturi būti rausva - priešingu atveju galime susirgti salmonelioze, kampilobakterioze, listerioze.

 

-Kiaušinius geriau valgyti kietai virtus ar keptus. Žalią pieną ar iš jo pagamintus produktus, ypač pirktus turgavietėse iš atsitiktinių asmenų, būtina virti ar kitaip apdoroti karščiu. Ypač rizikinga pirkti pieną pakelėse, iš privačių atsitiktinių asmenų, supiltą į abejotino švarumo butelius ar kitas talpas, laikomą kelias valandas be šaldymo įrangos.

 

-Įsigyjant maisto produktus būtina atkreipti dėmesį į realizavimo datą.

 

-Kiekvieną kartą būtina plauti rankas po žalios mėsos dorojimo, taip pat kruopščiai išplauti ir nuvalyti įrankius, stalų paviršius, lenteles, ant kurių buvo išdorota žalia mėsa ar paukštiena.

 

-Paruoštą maistą suvartoti kuo greičiau, o nesuvalgytą ar iš anksto paruoštą maistą laikyti šaldytuve, nes kambario temperatūroje bakterijos sparčiai dauginasi. Ilgiau laikytą šaldytuve maistą prieš vartojimą rekomenduojama gerai pakaitinti, nes buitiniuose šaldytuvuose esančioje teigiamoje temperatūroje bakterijos gali išlikti gyvybingos.

 

-Vaisius, daržoves, kiaušinius, žalią mėsą kruopščiai plauti tekančiu vandeniu. Kopūstų, salotų viršutinius lapus geriau nuimti.

 

-Į kelionę ar į gamtą įsidėti negreitai gendančių maisto produktų arba maistą laikyti termoizoliacinėse dėžėse. Saugoti maistą nuo musių ir graužikų.

 

Pajutus pirmuosius užkrečiamosios ligos požymius - pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą -  būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją.

 

Parengė ULAC Epidemiologinės priežiūros skyrius