Vasaros vaistinėlė: ką pasiimti atostogaujant?

Vasaros vaistinėlė: ką pasiimti atostogaujant?

12. Jul 2021, 12:25 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Nesvarbu, kur planuojate atostogauti šią vasarą – prie Lietuvos ežerų, pajūryje ar užsienyje, svarbu dar prieš išvykstant pasirūpinti kelionių vaistinėle. BENU vaistininkas Marius Lukštaraupis ragina atkreipti dėmesį ir į savo asmeninę sveikatos būklę bei pataria, kaip be galvos skausmo ją papildyti reikalingiausiais medikamentais.

Kiekviena kelionių vaistinėlė – individuali

„Visiems atostogautojams rekomenduojame vaistinėlėje turėti reguliariai vartojamų vaistų lėtinėms ligoms gydyti – nuo jų ir pradedamos komplektuoti kelionių vaistinėlės, nes net atostogų metu negalima nutraukti reguliaraus gydymo. Ar tai būtų diabetas, širdies bei kraujotakos ligos, odos problemos ar bet kokia kita sveikatos problema. Visada tarkitės su gydytoju ar vaistininku, kokią įtaką jūsų sveikatai gali turėti kelionių kryptis ar veikla atostogų metu”, – pastebi vaistininkas M. Lukštaraupis.

Farmacininkas taip pat pataria komplektuojant kelionių vaistinėlę, įtraukti vaistų virškinamajam traktui, medikamentų nuo skausmo, karščiavimo, uždegimo ir peršalimo. Nors tokie simptomai, kaip kosulys, gerklės skausmas ir sloga, dažnesni šaltuoju metų laiku, dėl šių simptomų atsiradusi prasta savijauta gali atostogas apkartinti ir vasarą. Karščiavimas dažnai prasideda perkaitus saulėje, persišaldžius dėl oro kondicionierių ar suvalgius nešviežio maisto.

Geriau mažiau, bet gerai apgalvotai

Vis dėlto, specialistas sako, kad planuojant atostogų vaistinėlę nereikėtų persistengti. Rekomenduojama gerai apgalvoti jos turinį, pasak vaistininko, geriausia prieš atostogas pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju ar farmacininku, kuris padės išsirinkti tinkamas priemones. Jei yra galimybė, turėkite vieną produktą, kuris tiktų visai šeimai. O jeigu į kelionę imate jau anksčiau įsigytus vaistus, būtinai patikrinkite jų galiojimo datą.

„Norėdami pasiruošti visiems gyvenimo atvejams, žmonės dažnai prisiperka vaistų keleriems metams į priekį, tačiau bet koks vaistas turi savo galiojimo laiką, po kurio gali tapti pavojingu sveikatai. Taip pat atostogų metu neatidžiai paliktas saulėje, gali prarasti savo veiksmingumą. Dėl to svarbu įvertinti savo sveikatos būklę ir kelionių vaistinėlę komplektuoti atsižvelgiant į individualius poreikius. Pavyzdžiui, jei dažnai pykina važiuojant automobiliu, nepamirškite vaistų nuo pykinimo, jei esate jautrus tam tikriems alergenams, kelionėje gali praversti ir vaistai nuo alergijų, jeigu ketinate užsiimti aktyvia veikla – pasirūpinkite tepalais po galimų traumų, tvarsčiai ar pleistrais” – pataria vaistininkas.

Kad būtų patogiau, vaistininkas rekomenduoja reikalingus vaistus imti mažomis pakuotėmis ir nepamiršti kartu įsidėti informacinio lapelio, kad būtų lengviau nesupainioti skirtingų medikamentų. Keliaujant į užsienį svarbu su savimi turėti ir receptų kopijas, kad prireikus galėtumėte kreiptis į gydytoją ar vaistininką.

Vaistinėlės turinys – pagal kelionės kryptį

Pasak M. Lukštaraupio, svarbu įvertinti ir tai, kur vykstate bei kiek laiko atostogausite. Pasikeitusi aplinka, klimatas bei mityba turi didelę įtaką mūsų savijautai, todėl žinant kelionės kryptį tam tikrus negalavimus galima numatyti iš anksto ir jiems pasiruošti.

„Kelionėse dažnai valgome nereguliariai, ragaujame įvairių, neįprastų produktų. Virškinimo negalavimai išties vargina, todėl į egzotišką kelionę pasiimkite vaistų nuo viduriavimo, rėmens, virškinimo fermentų, probiotikų. Galima pasiimti ir paprasčiausių angliukų, kurie lengvų negalavimų atveju taip pat gali padėti. Jei organizmas itin jautrus mitybos pokyčiams, iš anksto pasitarkite su gydytoju ar vaistininku dėl individualių sprendimų”, – sako farmacininkas.

Kopiant į kalnus ar atostogaujant paplūdimyje, kur saulė itin aktyvi, į kelionių vaistinėlę būtina įsidėti ir apsaugos nuo saulės priemonių. M. Lukštaraupis rekomenduojama rinktis su dideliu – geriausiai 50+ SPF faktoriumi. Kartu vaistinėlėje galima vietos rasti ir tepalui nuo nudegimų bei pantenolio putoms, kurios pravers stipriai nudegus.

Be jų atostogos gamtoje bus sunkiai pakeliamos

Jei atostogų metu ruošiatės stovyklauti su palapinėmis prie ežero ar planuojate daug laiko leisti gamtoje, vaistininkas M. Lukštaraupis pataria į kelionių krepšį pasiimti ir apsauginių purškalų nuo uodų, erkių ar kitų vabzdžių bei nuo jų įgėlimų raminančių tepalų pažeistai odai.

„Šiemet kraujasiurbiai vabzdžiai labai aktyvūs, tai matome ir iš dvigubai išaugusios repelentų paklausos, lyginant su pernai metų sezonu. Rinkdamiesi repelentą, atkreipkite dėmesį į veikliąsias medžiagas ir kokio amžiaus grupei produktas skirtas – ne visi tinka mažiems vaikams. Taip pat sekite gamintojo nurodymus, kur purkšti – ant odos ar drabužių”, – sako M. Lukštaraupis.

Tačiau erkes atbaidyti pavyksta ne visada, todėl ir gamtoje pravartu turėti pincetą joms ištraukti. M. Lukštaraupis primena, kad siekiant išvengti erkių platinamų ligų, svarbu tai padaryti vos tik pastebėjote įsisiurbusį parazitą. Naudokite pincetą smailiu galu, nes juo patogiau suimti erkę nesuspaudžiant jos pilvuko

Vaistininkas taip pat pataria pasirūpinkite pirmosios pagalbos priemonėmis. Naudinga su savimi turėti priemonę, skirtą žaizdų dezinfekcijai – vaistininkas primena, kad tam netinka rankų dezinfekcinis skystis, bei įvairaus dydžio pleistrų. Tai ypač aktualu planuojantiems aktyvias pramogas gamtoje, kadangi toks laisvalaikis neretai baigiasi nubrozdinimais, įbrėžimais.