VIDEO: Vaikų nefrologė, profesorė Augustina Jankauskienė atsako į mamų klausimus

28. Nov 2012, 07:00

Tiesioginėje „Mamyčių klubo“  internetinėje transliacijoje dalyvavusi vaikų nefrologė, profesorė Augustina Jankauskienė ne tik papasakojo apie vaikų enurezę, bet ir atsakė į mūsų klubo mamyčių klausimus.

 

 „Mamyčių klubo“  internetinėje transliacijoje dalyvavusi vaikų nefrologė atsakė į laidos vedėjos Eglės Skrolytės klausimus apie vaikų enurezę. Be to, klausimų turėjo ir transliaciją stebėjusios mamytės, štai keletas iš jų:

 

„Vaikystėje dažnai sirgau šlapimo takų uždegimais, pamenu, kad mama mane gydydavo vaistažolių nuoviro vonelėse. Ar tai efektyvus gydymas?“

 

Jeigu klausimą užduodanti mama turėjo šlapimo organų infekcijų vaikystėje ar nėštumo metu, yra didesnė tikimybė, kad jų pasitaikys ir vaikui. Mama žino, kad tai skausminga, nemalonu, ir nori užbėgti už akių. Jei kalbame apie pūslės uždegimą, apatinių šlapimo takų, jei jis  silpnai išreikštas, be temperatūros, kartais vonelės padeda.

 

Tačiau ir vaikas turi būti didesnis. Jei kalbame apie ikimokyklinio amžiaus vaiką, nereikėtų „žaisti“ su žolelėmis. Reikėtų kreiptis į gydytoją. Žolelės galbūt padės sveikti po to, ar bus lengva profilaktika kitam kartui. Nereikėtų vaikų gydyti arbatomis, nes infekcija gali pakilti iki inkstų, ir tada vaikas su temperatūra patenka į ligoninę.

 

„Auginu 2,4 metų vaiką, kuris susinervinęs kartais pasišlapina į kelnytes. Ką daryti?“


Kviečiu ateiti ir pasikonsultuoti su gydytoju. Priežasčių gali būti įvairių. Tai gali būti susiję su vidurių užkietėjimu, nes tai dažna Lietuvos vaikų problema, o tai paskatina ir šlapinimosi sutrikimus.

 

Konsultacija pas vaikų nefrologą


Vaikų nefrologė, profesorė Augustina Jankauskienė vadovauja Vaikų ligoninės Vilniaus universiteto Santariškių klinikos filialo pediatrijos skyriui. Profesorė sako, kad pasikonsultuoti su vaikų nefrologu galima gavus šeimos gydytojo siuntimą. Štai Vilniuje esančioje Vaikų ligoninėje, Vilniaus universiteto Santariškių klinikos filialo pediatrijos skyriuje konsultuoja 4 vaikų nefrologai, ir labai ilgų eilių jų konsultacijai nėra.

 

Kitus profesorės atsakymus į mamų klausimus bei išsamų interviu apie vaikų enurezę kviečiame žiūrėti video reportaže.