VIDEO: Žolelių arbatos - gydymui ir profilaktikai

29. Nov 2012, 00:00

„Gamtos galia“ arbatų autorė Zita Mikoliūnienė sako, kad žolelių arbatos turi dvejopą paskirtį - vienos geriamos gydymo tikslais, kitos yra labiau neutralios.

 

„Mamyčių klubui“ žolininkė ir arbatų autorė Zita Mikoliūnienė sakė, kad prieš geriant žolelių arbatas reikia žinoti, kokiu tikslu jos vartojamos – tiesiog kaip arbata, atsigerti, ar gydymo tikslais. Pasak specialistės, reikia žinoti, kad yra neutralių žolelių, neturinčių pašalinio poveikio, o kitos yra stipresnio poveikio.  

 

Gydomasis arbatų poveikis

 

Žolelių arbatos gali turėti gydomąjį poveikį, pavyzdžiui, kai yra vartojamos reguliariai, 2 ar 3 kartus per dieną. Tačiau dėl tokio gydymo Zita Mikoliūnienė sako, kad reikėtų pasitarti su gydytoju. Jeigu mamos žolelių arbatas naudoja savo vaikučių gydymui, jos turi būti atsargios, pavyzdžiui, įsitikinusios, kad vaikas nealergiškas konkrečiai žolytei. Gerti arbatas reikia pradėti mažomis dozėmis, jas didinant.

 

Tiesiog skani arbata

 

Tačiau dažnai žolelių arbata naudojama tiesiog kaip atsigėrimas, troškulio numalšinimas. Žolelių ekspertė Zita Mikoliūnienė sako, kad neutralios yra ramunėlės, melisos, pipirmėtės, jonažolės, laukinis raudonėlis, aviža. Galima pasiskinti jazmino žiedelių, kurie įdėti į arbatą pagerins nuotaiką. Čiobreliai turi raminamąjį poveikį.

 

Jei vaikas negeria arbatų

 

Kartais mamos skundžiasi, kad vaikai nemėgsta žolelių arbatų, nes yra įpratę gerti tik vandens arba, pavyzdžiui, sulčių. Žolininkė Zita Mikoliūnienė sako, kad tai įpročio reikalas. Seniau vaikai buvo pripratę nuo mažų dienų augti su arbatėlėmis, pavyzdžiui, kmynų, kurių duodavo nuo pilvo pūtimo, arba ramunėlių.  arbatos. Arbatų specialistė sako, kad gerti vaikučiams vandens yra sveika, tačiau reikėtų juos pratinti ir prie švelnių, neutralaus poveikio žolelių arbatų.  

 

Jūsų dėmesiui – video interviu su Zita Mikoliūniene apie tai, kodėl dabar, rudenį, ypač tinka gerti žolelių arbatas, ir kokios yra tinkamiausios vaikams.