Vilniaus „Gyvybės langelyje“ paliktas jau devintas kūdikis

Vilniaus „Gyvybės langelyje“ paliktas jau devintas kūdikis

26. May 2011, 00:00

 

Prieš kelias dienas Vilniuje įrengtame gyvybės langelyje rastas devintas naujagimis nuo langelio atidarymo.

 

Vakare, apie devintą valandą Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namų, kuriame ir įkurtas gyvybės langelis, budėtojos išgirdo suskambant skambutį – tai signalas, kad gyvybės langelio lopšyje atsirado naujas kūdikis. Moterys išgirdo ir skubiai nuvažiuojančio automobilio garsinį signalą.

 

Pasak Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorės Petronėlės Valatkevičienės, rasta vos poros dienų mergaitė, sverianti 2,800 kg.

 

„Naujagimę atvežusi moteris (tikėtina, kad mama) ja pasirūpino. Kūdikis vilkėjo tvarkingais švariais drabužėliais, buvo įsuktas į šiltą anklodėlę“, - Mamyčių klubui pasakojo sostinės kūdikių namų vadovė.

 

Pagal priimtą tvarką, vos gyvybės langelyje pasirodo kūdikis, apie tai pranešama policijai ir greitosios pagalbos tarnyboms. Kūdikis vežamas į ligoninę sveikatos apžiūrai. Ši rasta naujagimė sveika, be jokių smurto žymių. Kūdikių namų slaugytojos pavadino ją Vakare, nes atvežta vakare.

 

Per tris mėnesius motinai suteikiama teisė atsiliepti ir iš čia atsiimti vaikelį. Jai neatsiliepus mažylis gali būti įvaikintas. Motinai, palikusiai naujagimį saugioje vietoje, negresia jokia atsakomybė. Ji numatyta tik už kūdikio palikimą nesaugioje ir kūdikiui pavojingoje aplinkoje.

 

Kūdikių namų direktorė P.Valatkevičienė pasidžiaugė, kad aštuoni sostinės gyvybės langelyje iki šiol palikti naujagimiai jau surado naujas šeimas ir gyvena Lietuvoje.

 

Gyvybės langelis Vilniuje atidarytas 2009 m. lapkričio mėnesį, vėliau tokie langeliai atverti ir Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Marijampolėje.

27. May 2011, 08:01

ir graudu ir gera.. 😕 graudu,kad biologine mama taip pasielge (nors zmogaus teisti negali..),bet gera,kad lelyte sveika,nesuzalota,tikiuosi bus ir labai laiminga gyvenime 😀

26. May 2011, 22:50

graudu graudu,vargsas vaikelis,o kad jis butu laimingas... 😍 apie visa kita diskutuoti beprasmiska,nes nezinom situacijos...bet baisu...

26. May 2011, 20:16

ne su pirstu daromi, bet teciai nera tokie artimi, kaip mama kudikeliui. kitam vyrui tik vaikui gimus atsiranda tas suvokimas, kad jau tetis, o mam kai po sirdim nesioja ji jaucia, prisirisi, visiskai skirtingi manau jausmai.. todel manau daugiau ir smerkiamos motinos.

26. May 2011, 18:08

Asaros rieda vien isgirdus apie tai atrodo galetum pasimtu dar viena vaikeli,juk taip jiems reikia mamos silumos...tie kurie labai nori vaikeliu negali tureti o tie kurie nenori ir va arba ismeta arba atiduoda.

26. May 2011, 17:47

tiesiog baisu kai sitaip moterys meto vaikus, kaip joms neskauda sirdies atiduodant toki maza angeliuka, bet pagalvojus normali moreris niekada neatiduos savo angelelio geriau jau isaugins, kad ir sunkesnemis salygomis, bet neatiduos. na vaikus meto tik beprotes ir laisvo elgesio.del tokiu mamu ir turim vaiku namus, kurioms yra vaikai niekas.

Krisliukas Krisliukas 26. May 2011, 17:19

perskaičiau ir apsiverkiau ☹
neseniai žiūrėjau vieną laiką, kurioje pasakojo, kad tik Japonijoje ir Gruzijoje nėra vaikų namų....o Japonijoj apskritai nerasi nė vieno vaikiško žaislo - ginklo, pistoleto ir pan.

26. May 2011, 16:41

Liudna☹ bet kita vertus, geriau jau sitaip- nei i konteineri 🤔 Na o gal ir mama pati atsitokes 😕

26. May 2011, 13:51

kaip gaila to kudikelio, paliktas tuo laiku kada mamos silumos jam labiausiai reikia, kad priglaustu, pamyluotu.... 😥 as tai smerkiu tokias moteris ir linkiu kad joms gyvenimas atlygintu su kaupu 😈

26. May 2011, 13:50

Gaila ir tiek tų vaikučių. Sakyčiau, daug tokių yra kad ir visiškų, visiškų, bet tuos vaikus augina, nors ir klausimas kur tiem vaikam geriau būtų augti, bet kokie tėvai bebūtų vaikai visteik mieliau su jais auga, nei vaikų namuos . . . o čia lengva ranka palieka . . . tik tiek, kad gaus progą vaikiukas užaugti geroj šeimoj, mylimas . . .
Išvis spraga visuomenėj, įstatymuos ir pan. O kuo dėti maži vaikai, kad gimė tokiom žioplėm (kitaip ir nepavadinčiau), viskas per daug nurašoma tom depresijom pogimdyvinėm, neturėjimo kur dėtis, galų gale jei nenori vaikų geriau saugosi . . .nu negaliu lachudros ir tiek 😈 🤔 😤

26. May 2011, 13:39

mamai nera kur begti, bet uz tat vyras niekad nera smrkiamas..ar jis prisigere, ar jis vaika paliko...ar dar kas

26. May 2011, 13:16

labai retas vyras kuris augina o mama pabega

26. May 2011, 13:15

tas teisingai...

26. May 2011, 13:11

vyrai isvis salto kraujo pasako darykis aborta arba palieku... tai ka kalbet apie kurios palieka...vyrams paprasta padaro ir pabega..

26. May 2011, 12:46

Dziugu, kad kudikeliu bus tinkamai pasirupinta 😀

26. May 2011, 12:33

nezinomas kogero 😃

26. May 2011, 12:31

visos teisia mama mama kalta,o tai kur tevas,juk ne pirstu daromi vaikai

26. May 2011, 12:12

kad ir kokia bebutu ta situacja,nagais kanopom turetu mama but isikabinus i kudyki...

26. May 2011, 11:57

is dalies taip ir turi buti, nes cia sumasto atiduoda, cia sumasto atsijima. nesimaone, kad taip lengvai atiduoda, nes ziurek praeis metai, kiti, gal vel tas vaikutis tokiai mamai sutrukdys kur..

26. May 2011, 11:40

labai gerai tokie langeliai,bet ir mama dar sveiko proto,kad atnesa,nors tai pagirtina..o atsiimt vokietijoje vaika butu sunku,oij sunku,daug laiko nuteketu kol irodytu,kad mama verta but mama

26. May 2011, 11:34

is tikruju dziugu, kad yra tokiu gyvybes langeliu, nes neaisku, koks tadar butu siu paliktu kudikeliu likimas... gaila, bet neisivaizduojamas toks poelgis..

1 2