Vilniaus kamerinio teatro sceną gruodį užlies magiška ir šmaikšti švenčių dvasia

Vilniaus kamerinio teatro sceną gruodį užlies magiška ir šmaikšti švenčių dvasia

01. Dec 2015, 11:47 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Paskutinį šių metų mėnesį Vilniaus kamerinio teatro (VKT) repertuare spektaklių vaikams – daugiau nei įprasta. Sostinėje įsikūręs teatras gruodį skelbia šeimos mėnesiu, kad mažyliai ir paaugliai su tėvais galėtų drauge mėgautis šventinėmis nuotaikomis. 

Gruodžio mėnesį VKT numatyta parodyti net 4 skirtingus spektaklius jauniesiems žiūrovams. Po  kai kurių į sceną lips ir su publika bendraus Kalėdų senelis. O ant Naujųjų slenksčio vyresnės publikos laukia didžiausia šių metų VKT naujiena. 

Dovana – ir dideliems, ir mažiems 

Teatras viliasi padėsiantis vilniečiams ir sostinės svečiams lengviau įveikti galvosūkį, kokia staigmena Šv. Kalėdų proga nudžiuginti artimąjį ar kaip atsidėkoti bičiuliams, kai šiandien daiktų aptekę žmonės, regis, jau viską turi, arba tai, kas būtina, gali išsirinkti patys. Tuomet įsimintina, prasminga dovana gali tapti pakvietimas į dar nematytą spektaklį. 

VKT kūrėjai siekia, kad teatro visai šeimai magija paveiktų įvairaus amžiaus žiūrovus, ne tik mažiausius. Mat jie primena senąją animaciją: vaikai, žiūrėdami pasaką, kvatoja iš vienų scenų, o suaugusieji – iš kitų, arba tai, kas mažiesiems kelia juoką,  vyresnius skatina susimąstyti. 

Tai ir atsakymas, kodėl VKT rekomenduoja vadinamuosius spektaklius šeimai žiūrovams nuo 4 metų, tačiau tiksliai neapibrėžia amžiaus cenzo. Pastebėta: spektaklį, skirtą vaikams, galima žiūrėti skirtingais gyvenimo etapais ir kiekvieną sykį, po tam tikros pertraukos, jame atrasti vis naujų klausimų, į tą pačią istoriją pažvelgti vis kitaip.  

Nuo premjeros iki VKT klasikos 

Vaikams kalėdinį minisezoną gruodžio 5 d. pradeda premjera „Princesė ant žirnio, arba laimė ir triufeliai“ Hanso Christiano Anderseno pasakos motyvais. Režisierius Vidmantas Fijalkauskas nedaro kūrinio restauracijos, o bando pažvelgti į jį šiuolaikinio vaiko akimis. 

20151201121500-50507.jpg

Princo svajonės apie tikrą princesę, jos pasirodymas audros metu, minkščiausi žąsų pūkų patalai, įsiliepsnojusi karšta meilė ir net mažutis žirnis – viskas šioje istorijoje alsuoja poezija ir gardžia ironija. 

Gruodžio 12 d. VKT scenoje siautės patrakėlis Emilis iš Lionebergos. Klasika tampantis Ramunės Kudzmanaitės spektaklis kurtas pagal švedų rašytojos Astridos Lindgren knygą. Dinamiška, įvairių nutikimų kupina nenuoramos Emilio istorija be pamokamojo tono, tiesiog linksmai ir energingai paliudija: net ir mažas, savaip pasaulį matantis žmogus gali nuveikti didelius darbus ir padėti tiems, kam pagalba reikalinga. 

20151201121638-36234.jpg

Gruodžio 19 ir 20 d. teatras su publika dalinsis ypatinga žiemos švenčių dvasia, plevenusia Čarlzo Dikenso istorijoje apie šykštų ir negailestingą Skrudžą. Taip, būtent šio veikėjo vardu vadinami šykštuoliai ir gobšuoliai. 

Spalvingas ir užburiantis Romualdo Vikšraičio spektaklis „Kalėdų giesmė“ nukelia į Skrudžo pasaulį, kuriame daugelį metų jis mylėjo tik save ir pinigus, neragavo meilės, nepažino net Šv. Kalėdų magijos. Laimė, netikėtai Skrudžas ėmė ir suprato, kad viską darė ne taip. 

20151201121735-93143.jpg

Paskutinį šių metų sekmadienį, gruodžio 27-ąją, bus rodomas šmaikštus Agnės Sunklodaitės spektaklis apie trijų pingvinų draugystę, Dievą ir pasaulinį tvaną „Prie laivo 8:00” pagal šiuolaikinę Ulricho Hubo pjesę. 

20151201121754-93278.jpg

O artėjant Naujiesiems – gruodžio 28 ir 31 d. į VKT sceną lips ir menamus drabužius matuosis šių dienų valdžios ir visuomenės karalius, primenantis garsiosios H. Christiano Anderseno pasakos veikėją. E. Jaro spektaklyje „Karalius nuogas“ suaugusiesiems pagrindinį vaidmenį atlieka Ramūnas Cicėnas. 

Spektaklis, pavadintas lyriniu farsu, kurtas pagal ironišką Jevgenijaus Švarco pjesę, kurioje apnuoginamos tragedija gresiančios virsti valdžios prisitaikėlių silpnybės ir iliuzijos. Anot režisieriaus, tai nėra ta komedija, į kurią reikia ateiti iškart prasižiojus kvatojimui, tačiau kai kurios situacijos gali sukelti juoką ar graudų šypsnį.