Vilniečiai skatinami priglausti vaikus savo šeimose

Vilniečiai skatinami priglausti vaikus savo šeimose

13. Nov 2011, 07:00


Šiuo metu Vilniuje yra daugiau nei 1230 be tėvų globos likusių vaikų, iš jų – 468-iems globa nustatyta socialinės globos įstaigoje. Kiekvienoje iš keturių Savivaldybei priklausančių tokių įstaigų gyvena ne mažiau kaip 60 vaikų.

 

Šie skaičiai paskatino Savivaldybės atsakingas tarnybas paskelbti konkursą vaikų globos skatinimo projektui „Vaikas ieško namų“.

 

Kaip praneša Vilniaus miesto savivaldybė, laimėjo dvi viešosios įstaigos – Paramos vaikams centras ir „Sotas“, kurios įsipareigojo skatinti globą šeimoje. Nuo liepos mėn. šeimose buvo vykdoma švietėjiška veikla, dvejojančioms, neapsisprendusioms šeimoms buvo skaitomos paskaitos, apsisprendusiems asmenims – rengiami mokymai, išleista daug informacinės medžiagos, iškabinti plakatai.

 

Vasarą buvo atlikta gyventojų nuomonės apklausa vaikų globos klausimais. Tyrimai parodė, kad 50 proc. respondentų supranta šio klausimo svarbą, 45 proc. apklaustųjų šią problemą laiko itin svarbia, deja, net 77,9 proc. tikrai neprisiimtų tokios atsakomybės ir tik 7,6 proc. sutiktų priimti į šeimą svetimą vaiką.

 

„Šie tikrai nedžiuginantys ir susirūpinimą keliantys skaičiai byloja apie būtinybę keisti visuomenės požiūrį ir į globojamus vaikus, ir į institucinės globos įstaigas. Vaiko globa įstaigoje turi būti kraštutinė priemonė, vaikas gali būti apgyvendinamas institucijoje tik išimtiniais atvejais. Jų misija turi būti suformuluota atsižvelgiant į Jungtinių Tautų Konvenciją – vaikas privalo augti šeimoje, o jei atskiriamas nuo jos, tai turi būti daroma vadovaujantis geriausiai jo interesais su sąlygą grąžinti vaiką į šeimą“, – sakė Vilniaus mero pavaduotojas, atsakingas už socialinius reikalus, Jaroslav Kaminski.

 

Siekdama skatinti vilniečius priglausti vaikus savo šeimose, Vilniaus miesto savivaldybė nuo kitų metų parems vilniečius, nusprendusius globoti giminystės ryšiais nesusijusius vaikus. Vieną globotinį pasiėmusi šeima gaus 260 Lt per mėnesį, du vaikus – 390 Lt, tris ir daugiau globotinių – 520 Lt kas mėnesį.

13. Nov 2011, 13:56

siais laikais ne tik bijojimas atsakomybes lemia kad mazai seimu sutinka priglausti vaikus, as esu tokios nuomones kad jei jau pasiimti vaika turi isgaleti pilnai ji aprupinti,nes meile vaikas sotus nebus,o ta parama tiesa pasakius labai maza...